«Δεν υπάρχει κάποιο σήμα κινδύνου» για τα εμβόλια συμβατικής και όχι mRNA τεχνολογίας σε ότι αφορά τη χορήγησή τους στις εγκύους, διαβεβαίωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

 

«Όταν πρωτοβγήκαν τα εμβόλια και βρίσκονταν στις κλινικές δοκιμές φάσης 3 για να εγκριθούν, δεν είχαν συμπεριληφθεί έγκυοι γυναίκες παρά μόνο αυτές που ήταν ήδη και δεν το γνώριζαν. (…) Στη συνέχεια εμβολιάστηκαν αρκετές έγκυοι χωρίς κανένα πρόβλημα και οι επιστημονικοί οργανισμοί συνέστησαν τον εμβολιασμό τους, διότι ο κίνδυνος αν νοσήσουν από κορωνοϊό είναι πολύ μεγαλύτερος από το να εμβολιαστούν», ανέφερε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

 

Σχετικά με τη σύσταση να εμβολιασμού με εμβόλια mRNA, ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε ότι πρόσφατα, πριν μια εβδομάδα, δημοσιεύτηκε σε ένα από τα πιο έγκριτα ιατρικά περιοδικά, στο New England Journal of Medicine, ένα άρθρο που υποστηρίζει ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός εγκύων που εμβολιάστηκαν στις ΗΠΑ με mRNA δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών. «Αυτό δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας για την επιστημονική κοινότητα», υπογράμμισε ο κ. Βασιλακόπουλος.

 

«Το ότι έχουμε αυτή την εξασφάλιση για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, τα εμβόλια του mRNA, δε σημαίνει ότι έχουμε εργασίες που δείχνουν κάποιο σήμα κινδύνου για τα άλλα εμβόλια. Δεν έχει φανεί ότι τα άλλα εμβόλια είναι επικίνδυνα ή κάνουν κάποια επιπλοκή. Επειδή υπάρχει η μεγάλη αυτή μελέτη για τα εμβόλια mRNA βγήκε η σύσταση για τα εμβόλια αυτά. Δεν υπάρχει το αντίθετο. Δεν υπάρχει κάποιο σήμα κινδύνου για τα άλλα εμβόλια», κατέληξε ο καθηγητής.