Να ανοίξει το λιανεμπόριο είτε στις 8 Μαρτίου είτε στις 16 Μαρτίου εξετάζει το κυβερνητικό επιτελείο καθώς πρόθεση της κυβέρνησης είναι τα καταστήματα να λειτουργήσουν σχετικά άμεσα και μόλις τα επιδημιολογικά στοιχεία το επιτρέψουν.

 

Σημειώνεται ότι η επιτροπή των ειδικών αποφάσισε σήμερα να εισηγηθεί την παράταση του lockdown στην Αττική για μία εβδομάδα, ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρωινό καφέ στο Μέγαρο Μαξίμου συζήτησε με συνεργάτες και υπουργούς τις επόμενες κινήσεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, το οποίο αποτελεί προτεραιότητα.

 

Οι πιθανότερες ημερομηνίες είναι 8 Μαρτίου και 16 Μαρτίου, χωρίς όμως να έχει «κλειδώσει» μία από τις δύο. Εκτιμάται ότι αν η επιτροπή των λοιμωξιολόγων δώσει το «πράσινο φως» η πρώτη δραστηριότητα της οικονομίας που θα ανοίξει θα είναι το λιανεμπόριο, αλλά με περιοριστικά μέτρα, όπως τη μέθοδο του click away ή με ραντεβού και click in shop. 

 

Τα μέτρα που ισχύουν πάντως θα αξιολογηθούν ξανά προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας και στην περίπτωση που το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει αυξημένο, δεν αποκλείεται να παραταθούν για ακόμη μία εβδομάδα.

 

Την ίδια ώρα, επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για ορισμένες περιοχές, όπως το Ηράκλειο  και η Αιτωλοακαρνανία.

 

Πάντως, με το άνοιγμα των καταστημάτων αναμένεται να έρθει και ένας νέος πενταψήφιος αριθμός, το 13032, στον οποίο θα στέλνουν SMS οι πολίτες για τις μετακινήσεις τους και τα ψώνια τους στα μαγαζιά. Η κίνηση αυτή θα γίνεται για τη διευκόλυνση του κλάδου.

 

Ο συγκεκριμένος πενταψήφιος αριθμός θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τις αγορές στα καταστήματα του λιανεμπορίου και όχι τα σούπερ μάρκετ, στα οποία οι καταναλωτές θα εξακολουθήσουν να πηγαίνουν στέλνοντας τον κωδικό 2 στο 13033. Οι έξι γνωστοί κωδικοί για SMS που ισχύουν έως σήμερα θα παραμείνουν. Μάλιστα, εξετάζεται οι καταναλωτές να έχουν στη διάθεσή τους μόνο 3 ώρες για να κάνουν τις αγορές τους.