Άρση μέτρων: Ποιες δικαστικές υποθέσεις ξεκινούν να εκδικάζονται από τη Δευτέρα 10 Μαΐου

Άρση μέτρων: Ποιες δικαστικές υποθέσεις θα μπορούν να εκδικάζονται από τη Δευτέρα 10 Μαΐου Facebook Twitter
Eurokinissi/Αρχείο
0

Συνεχίζεται η άρση των μέτρων κατά του κορωνοϊού με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων να εγκρίνει μεταξύ άλλων σήμερα και τη διεύρυνση των διαδικασιών, που διεξάγονται ενώπιον των πολιτικών, ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων.

Αρχής γενομένης από την επόμενη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 και με κοινή υπουργική απόφαση, η οποία αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες, προβλέπεται επιπλέον η εκδίκαση:

των κακουργημάτων για τους προσωρινά κρατούμενους (ανεξάρτητα από τον χρόνο συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης),

- των πλημμελημάτων για τα οποία κατά περίπτωση συμπληρώνεται ο χρόνος παραγραφής μέχρι την 31.12.2022 και των κακουργημάτων που παραγράφονται μέχρι και 31.12.2023,

- των εφέσεων κατά αποφάσεων, με κατηγορουμένους που εκτίουν ποινή στερητική της ελευθερίας και

- των υποθέσεων των οποίων οι αποφάσεις αναιρέθηκαν και παραπέμπονται προς νέα εκδίκαση.

Παράλληλα, για το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ελεγκτικό Συνέδριο και τα τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια, προβλέπεται η πλήρης επαναλειτουργία τους, χωρίς να απαιτούνται προηγούμενες δηλώσεις από τους διαδίκους ότι επιθυμούν να διεξαχθεί η δίκη.

Υπενθυμίζεται δε, ότι μετά από εισήγηση της επιτροπής των ειδικών και βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων, ανοίγουν στις 10 Μαΐου μεταξύ άλλων τα φροντιστήρια για τους μαθητές των Πανελλαδικών εξετάσεων αλλά και τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά:

- Από 8 Μαΐου, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.

- Aπό 8 Μαΐου, επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου.

- Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.

- Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.

- Από 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Υπενθυμίζεται, ότι όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, τη Δευτέρα 10 Μαΐου ανοίγουν οι υπόλοιπες σχολικές βαθμίδες, δηλαδή νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τα σχολεία όλης της Ελλάδας έχουν λάβει κατευθυντήριες γραμμές για την ψυχοκοινωνική προσαρμογή των μαθητών που εκπονήθηκαν από επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Σχολικής Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ.

Το υπουργείο καλεί μαθητές, εκπαιδευτικούς, βοηθητικό και λοιπό προσωπικό να προσέλθουν στα σχολεία έχοντας μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ (self test, PCR ή rapid test). Ωστόσο, κλειστοί θα παραμείνουν προς το παρόν, βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί.

Παράλληλα, στις 14 Μαΐου ανοίγει ο τουρισμός, με τις πρώτες πτήσεις του μεγάλου τουριστικού οργανισμού TUI Γερμανίας για την Ελλάδα και προορισμούς την Κρήτη και τη Δυτική Πελοπόννησο, όπως έχει μεταδώσει το Mega.

Σε ότι αφορά σε λιανεμπόριο, σύμφωνα με την ΕΡΤ  το click inside υπολογίζεται να σταματήσει από τις 15 Μαΐου, ημερομηνία που ζητούν και οι ειδικοί.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ