Αρκουμανέας: Επιστροφή σε τοπικά lockdown αν χρειαστεί - Η μετάλλαξη Δέλτα θα κυριαρχήσει και στην Ελλάδα

Aρκουμανέας: Επιστροφή σε τοπικά lockdown αν χρειαστεί - Η μετάλλαξη Δέλτα θα κυριαρχήσει και στην Ελλάδα Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

«Δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε μεταλλάξεις του κορωνοϊού», δήλωσε για το στέλεχος Δέλτα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο τοπικών lockdown, αν και όπου χρειαστεί. 

«Αυτή τη στιγμή τα μοντέλα δείχνουν ότι η παραλλαγή Δέλτα θα είναι τον Αύγουστο το κυρίαρχο στέλεχος στην Ευρώπη και προφανέστατα και στην Ελλάδα», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπογραμμίζοντας ότι λύση είναι τα εμβόλια.

«Αυτή τη στιγμή η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται σε εγρήγορση, και υπάρχει μια σχετική ανησυχία επειδή η συγκεκριμένη μετάλλαξη Δέλτα είναι 50% με 60% πιο μεταδοτική, από την Άλφα που είναι η γνωστή που ξέραμε, η βρετανική, που έχει κυριαρχήσει και στη χώρα μας, η οποία με τη σειρά της είναι 50% πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό».

«Μη φτάσουμε στο αν θα έχουμε νέα μέτρα, ακόμα τελειώνουμε το τρίτο κύμα. Αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας είναι τα καλύτερα που είχαμε εδώ και μήνες και μας οδήγησαν σε συγκεκριμένες αποφάσεις. Yπάρχει όμως μια ανησυχία και προετοιμαζόμαστε για τη μετάλλαξη που φαίνεται ότι θα κυριαρχήσει» ανέφερε. 

Υπογράμμισε ότι τα εμβόλια είναι «η απάντηση». «Πρώτον πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε, δεύτερον, τα εμβόλια είναι ασφαλή. Έχουν γίνει δισεκ. δόσεις σε όλο τον πλανήτη και εκατ. στη χώρα μας με απειροελάχιστες επιπλοκές. Και τρίτον οι μη εμβολιασμένοι και οι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη πολύ πιθανόν, για να μην πω σίγουρα, μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα».

Διευκρινίζοντας τα λεγόμενά του, μίλησε για πιθανά τοπικά lockdown, σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Για το Ηράκλειο, όπου υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κίνηση, έκανε λόγο για περιοχές που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν lockdown, όπως συζητήθηκε χθες στην έκτακτη σύσκεψη με τους αρμόδιους της Πολιτικής Προστασίας.

«17 μήνες με την πανδημία έχουμε μάθει ότι όλα είναι στο τραπέζι και παίρνεις την απόφαση με τα δεδομένα που έχεις εκείνη τη στιγμή. Με νέα δεδομένα παίρνεις νέες αποφάσεις» σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ. 

Επισήμανε ότι ενδέχεται να ξαναεισαχθεί το μέτρο της μάσκας άλλα «είναι στο χέρι μας αφού υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια να πάμε να εμβολιαστούμε (...) Τη μετάλλαξη Δέλτα την έχουμε βρει (στη χώρα μας) και από τον Απρίλιο γίνονται ιχνηλατήσεις, μπορεί να μη βρίσκουμε όλες τις μολύνσεις, αλλά η συνολική εικόνα για τη Δέλτα είναι αυτή» σημείωσε.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατσογιάννης για τον τοξικό καπνό από την φωτιά στην Κηφισιά: Από την καύση των υλικών προκαλούνται καρκινογόνες και τοξικές ενώσεις

Ελλάδα / Εργοστάσιο Κάτω Κηφισιά: Από την καύση των υλικών και τον τοξικό καπνό προκαλούνται καρκινογόνες ενώσεις, λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Χημικών

Για έκλυση καρκινογόνων και τοξικών ενώσεων, μιλά στη LiFO ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών - Οι οδηγίες προστασίας να τηρούνται έως 30 χλμ από την εστία της φωτιάς - Απαραίτητο να μείνουν κλειστά παράθυρα - Πώς να καθαρίσουμε τα σπίτια μας από τα μικροσωματίδια
ΜΙΛΤΟΣ ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ