Αρκαλοχώρι, ένας χρόνος μετά: «Τέτοιος σεισμός συμβαίνει κάθε πέντε αιώνες» -Καθησυχάζουν τους κατοίκους οι επιστήμονες

Καταστροφές σε σπίτι μετά τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι Facebook Twitter
Φωτ: EUROKINISSI/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ
0

Ένας χρόνος πέρασε από τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι και οι επιστήμονες καθησυχάζουν τους κατοίκους, που είδαν την περιοχή τους να ισοπεδώνεται.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η περιοχή είναι ασφαλής και μπορούν να «ξαναχτίσουν» τις ζωές τους.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο  Φίλιππος Βαλλιανάτος, Καθηγητής Γεωφυσικής-Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής στο ΕΚΠΑ και Διευθυντής Ινστιτούτου Φυσικής Εσωτερικού της Γης & Γεωκαταστροφών του Πανεπιστημιακού Κέντρου Έρευνας & Καινοτομίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

Όπως δήλωσε, ο Riccardo Caputo, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Φεράρα, στην Ιταλία, είχε μελετήσει τα ρήγματα στην περιοχή πριν από δέκα χρόνια, διαπιστώντας ότι ένα τέτοιο φαινόμενο έχει μια περίοδο επανάληψης πέντε αιώνων.

«Δηλαδή ένας τέτοιος σεισμός γίνεται μία φορά κάθε πέντε ή έξι αιώνες. Αυτό δεν αποδεικνύεται με παλαιοσεισμολογικές παρατηρήσεις, δηλαδή με τα ίχνη που έχουν αφήσει οι σεισμοί στο υπέδαφος. Για να εστιάσουμε στο σήμερα, οι κάτοικοι της περιοχής θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς. Μετά από πεντακόσια χρόνια μπορεί οι επόμενες γενιές να αντιμετωπίσουν ένα αντίστοιχο πρόβλημα», είπε ο κ. Βαλλιανάτος.

Όπως ανέφερε, η μετασεισμική δραστηριότητα είναι στο τέλος της. «Θα έλεγα ότι πρακτικά έχει τελειώσει. Το τελευταίο διάστημα έχουμε ένα σεισμό μεγέθους 2,5 Ρίχτερ κάθε δύο ή τρεις εβδομάδες. Είναι μια διαδικασία που κράτησε πολύ, ανήκει στα φαινόμενα αργής αποκατάστασης, κατανοούμε, ερμηνεύουμε γιατί», ανέφερε ο κ. Βαλλιανάτος.

«Αυτό πρέπει να αποτελέσει έναν οδηγό ώστε οι κάτοικοι να γυρίσουν πίσω και να αναπτυχθεί η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα στην περιοχή. Δεν είναι επικίνδυνη πια», πρόσθεσε.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ