Άρειος Πάγος: Απόφαση «βόμβα» για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Έχασαν οι δανειολήπτες

Άρειος Πάγος: Απόφαση «βόμβα» για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Έχασαν οι δανειολήπτες Facebook Twitter
EUROKINISSI
2

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε σήμερα την αίτηση αναίρεσης για το ελβετικό φράγκο, απόφαση που αναμένεται να επηρεάσει περίπου 70.000 Έλληνες δανειολήπτες που είχαν πάρει δάνειο στο ξένο νόμισμα. 

Εξαιτίας της ανατίμησης του νομίσματος, χιλιάδες δανειολήπτες βλέπουν το αρχικό κεφάλαιο του δανείου τους να αυξάνεται, ακόμα και όσοι πληρώνουν κανονικά και χωρίς προβλήματα ή καθυστερήσεις τις δόσεις τους.

Όμως η έδρα έκρινε με μεγάλη πλειοψηφία ότι ο όρος των δανειακών συμβάσεων για αποπληρωμή σε ευρώ ή ελβετικό φράγκο, με βάση την τρέχουσα ισοτιμία, είναι «δηλωτικός όρος και ως εκ τούτου δεν υπόκειται σε έλεγχο καταχρηστικότητας».

Η απόφαση αναμένεται να καθορίσει και την τύχη της συλλογικής αγωγής που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου και, με αυτόν τον τρόπο, θα κλείσει αμετάκλητα η υπόθεση για δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες με συνολικά δάνεια ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Έτσι, όσοι πήραν δάνειο σε ελβετικό φράγκο καλούνται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους με βάση την τρέχουσα ισοτιμία και όχι με εκείνη που ίσχυε κατά την ημερομηνία υπογραφής του δανείου. 

Η σχετική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που δημοσιεύτηκε σήμερα, έχει δεσμευτική ισχύ για όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις, αφού τα κατώτερα δικαστήρια θα κληθούν να εκδώσουν αποφάσεις σύμφωνες κατά περιεχόμενο με αυτή της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Η απόφαση ουσιαστικά δικαιώνει τις τράπεζες, αφού το δικαστήριο έκρινε ότι οι δανειολήπτες δεν παραπλανήθηκαν και είχαν ενημερωθεί επαρκώς για τους ενδεχόμενους κινδύνους. Σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο, οι δανειολήπτες είχαν αποδεχθεί και τον επίμαχο όρο που κρίθηκε δηλωτικός και συνεπώς «εκφεύγει του ελέγχου καταχρηστικότητας».

Η υπόθεση έφτασε μέχρι τον Άρειο Πάγο, ύστερα από προσφυγή δανειολήπτριας που ζητούσε να αναιρεθεί απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης. Η γυναίκα υποστήριζε πως ο όρος που προβλέπει την αποπληρωμή των δανείων βάση της τρέχουσας συναλλαγματικής ισοτιμίας με το ευρώ ήταν καταχρηστικός. 

Ελλάδα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ορθοθετήθηκε η φωτιά στη Βοιωτία- Το μήνυμα Κικίλια

Ελλάδα / Οριοθετήθηκε η φωτιά στη Βοιωτία- Το μήνυμα Κικίλια

«Η μεγάλη και έγκαιρη κινητοποίηση επίγειων και εναέριων δυνάμεων στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον παράδρομο της Εθνικής Οδού Αθηνών- Λαμίας στη Βοιωτία είχε ως αποτέλεσμα η φωτιά να οριοθετηθεί άμεσα και σε μόλις δύο ώρες να μην υπάρχει ενεργό μέτωπο» αναφέρει ο υπουργός
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Και για να γινω πιο συγκεκριμενος, το 2011/2012 δουλευα σε τραπεζα και ολοι οι παλιοι υπαλληλοι ειχαν παρει και απο ενα δανειο σε ελβετικο φραγκο. Αλλος για ταξιδια, αλλη για ψωνια. Και ο κοσμακης ερχοταν σε αυτους να βρουνε μια λυση για το δικο του δανειο με το επιτοκιο στον θεο.