Απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου: Δικαιούνται σύνταξη οι κάτοχοι πλαστών πτυχίων

Απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ορίζει ότι δικαιούνται σύνταξη οι κάτοχοι πλαστών πτυχίων Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Δικαιούνται σύνταξη, οριστικά και αμετάκλητα, έπειτα από απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι υπάλληλοι που προσελήφθησαν με παραποιημένους τίτλους σπουδών.

Η απόφαση ελήφθη έπειτα από σχετική υπόθεση για τη συνταξιοδότηση δημοσίου υπαλλήλου του οποίου είχε ανακληθεί ο διορισμός.

Σύμφωνα τον δικηγόρο Κωνσταντίνο Τσουκαλά, οι κάτοχοι πλαστών πτυχίων που προσελήφθησαν στο Δημόσιο και ανακαλύφθηκε η δράση τους, δικαιούνται νόμιμης συνταξιοδότησης.

Η Ολομέλεια του ανώτατου Δικαστηρίου για συνταξιοδοτικά ζητήματα δημοσίων υπαλλήλων έκρινε πως οι υπάλληλοί που προσελήφθησαν με παραποιημένους τίτλους σπουδών ή απολυτήρια Λυκείου, δικαιούνται κανονικά να λάβουν σύνταξη, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν οι νόμιμες προϋποθέσεις διορισμού τους.

Ωστόσο, η σύνταξη αυτή θα κανονιστεί με τις μισθολογικές αποδοχές των πραγματικών προσόντων τους. Για παράδειγμα, υπάλληλος που διορίστηκε με παραποιημένο απολυτήριο Λυκείου θα συνταξιοδοτηθεί, όχι όμως ως ΔΕ αλλά ως ΥΕ.

Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς, όταν διαπιστωθεί, κατά τον έλεγχο νομιμότητας πτυχίων, πιστοποιητικών και λοιπών στοιχείων του προσωπικού μητρώου των υπαλλήλων, ότι ο τίτλος σπουδών που υπέβαλε ο υπάλληλος στην αρμόδια υπηρεσία του, προκειμένου να διοριστεί, ήταν πλαστός, τότε ανακαλείται ο διορισμός του.

Σε αυτή την περίπτωση ο υπάλληλος δεν δικαιούται σύνταξη για όσα χρόνια εργάστηκε και ασφαλίστηκε στο Δημόσιο, καθώς από την ανάκληση του διορισμού καταλύεται ο δημιουργηθείς υπαλληλικός δεσμός και ο διορισθείς θεωρείται ότι δεν απέκτησε ποτέ την ιδιότητα του υπαλλήλου.

Συνέπεια αυτού είναι ο χρόνος υπηρεσίας που παρασχέθηκε από αυτόν επί τη βάσει του ανακληθέντος διορισμού να μην αποτελεί χρόνο πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας και να μην υπολογίζεται ως συντάξιμος.

Αλλά, μέχρι πρότινος, η πρακτική του Δημοσίου παρέβλεπε το πραγματικό γεγονός της παροχής εκ μέρους του υπαλλήλου εργασίας επί σειρά ετών και την παρακράτηση από το μισθό του ασφαλιστικών εισφορών.

Ο δε μισθός του θα κατεβάλλετο κανονικά στον υπάλληλο ως αντιπαροχή για την εργασία του, ακόμη και στην περίπτωση άκυρης συμβάσεως εργασίας.

Το σκεπτικό είναι ότι με την ανάκληση του διορισμού, δεν καταλύεται αυτόματα ο υπαλληλικός δεσμός που έχει δημιουργηθεί, ούτε μπορεί να θεωρηθεί ότι ο διορισθείς δεν απέκτησε ποτέ την ιδιότητα του υπαλλήλου.

Συνεπώς, ο χρόνος υπηρεσίας που παρασχέθηκε από τον υπάλληλο αποτελεί χρόνο πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας και ως εκ τούτου θα πρέπει να υπολογίζεται ως συντάξιμος, άρα και να χορηγηθεί η σύνταξη που δικαιούται.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γυναικοκτονία Κυριακής Γρίβα: «Πιθανότατα να ήξερε ότι με πέντε μαχαιριές την σκότωνε» κατέθεσε ο ψυχίατρος

Ελλάδα / Γυναικοκτονία Κυριακής Γρίβα: «Μάλλον ήξερε ότι με πέντε μαχαιριές την σκότωνε» κατέθεσε ο ψυχίατρος

Ο ψυχίατρος στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού που παρακολουθεί τον 40χρονο, σημείωσε πως μέχρι σήμερα δεν έχει πει τίποτα για τη δολοφονία της Κυριακής
LIFO NEWSROOM
ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Ελλάδα / Δολοφονία στην Αγία Παρασκευή: Το παρελθόν του θύματος με τον σύντροφο της πρώην γυναίκας του - Τι κατέθεσε ο δράστης

Ως ηθικός αυτουργός συνελήφθη η 43χρονη πρώην σύζυγος του καθηγητή που δολοφονήθηκε και ως φυσικός αυτουργός ο 35χρονος σύντροφός της - Τα 3 στοιχεία που οδήγησαν στην εξιχνίαση
LIFO NEWSROOM