Αντιδρά ο εμπορικός κόσμος στο click away- «Μόνο το 10% των επιχειρήσεων» μπορεί να κάνει έτσι πωλήσεις

Αντιδρά ο εμπορικός κόσμος στο click away- «Μόνο το 10% των επιχειρήσεων» μπορεί να κάνει έτσι πωλήσεις Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Την αντίδραση του εμπορικού κόσμου έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να επιτραπεί η λειτουργία μόνο με τη μέθοδο του click away στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου.

Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές υποχρεωτικά θα κάνουν τις αγορές εξ αποστάσεως- ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά- και στη συνέχεια θα παραλαμβάνουν τα προϊόντα από εξωτερικό χώρο του καταστήματος, με ραντεβού. 

Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν πλήγμα για τον κόσμο της αγοράς και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, δήλωσε ο Μιχάλης Ζορπίδης, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

«Ευνοούν με τρόπο προκλητικό τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τις πολυεθνικές εταιρίες με τις αλυσίδες καταστημάτων», συμπλήρωσε ο κ. Ζορπίδης, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει διαφορά στην τήρηση των μέτρων για τον καταναλωτή που επισκέπτεται τράπεζα, σούπερ μάρκετ από αυτόν που μπαίνει σε κατάστημα υποδημάτων ή ρούχων.

«Είναι βέβαιο ότι ελάχιστοι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες μπορούν να εφαρμόσουν μεθόδους "click away", ενώ για τους μεγάλους της αγοράς αυτό θα γίνει ένα μέσο προς απαράδεκτες και άδικες ολιγοπωλιακές – μονοπωλιακές καταστάσεις», κατήγγειλε ο κ. Ζορπίδης.

«Μόνο το 10% μπορεί να ανταποκριθεί στο click away»

Μόνο το 10% των επιχειρήσεων της χώρας εκτιμάται ότι έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις πωλήσεις μέσω click away, τόνισε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν κρίνονται απαραίτητα για να προστατευθεί η δημόσια υγεία, αναγνώρισε, αλλά συμπλήρωσε ότι πολλές επιχειρήσεις που πωλούν είδη δώρων ή παιχνίδια, στην περίοδο των γιορτών εξασφαλίζουν το 30-40% του ετήσιου τζίρου τους, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ποντάρουν στην κατανάλωση αυτών των ημερών.


«Άρα, επειδή σύμφωνα με τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς που ανακοίνωσε η κυβέρνηση οδηγούνται στην απόλυτη καταστροφή, η λήψη επιπλέον μέτρων στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία», υπογράμμισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Το σύστημα click away αποτελεί μία καινοτομία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει το σύνολο των επιχειρήσεων, προειδοποίησε.

«Εκτιμούμε ότι μόνο το 10% των επιχειρήσεων της χώρας έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις πωλήσεις μέσω του click away, οπότε η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν με αυτό το σύστημα».

Η αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου την πιο κρίσιμη περίοδο του έτους «θα πολλαπλασιάσει τα ούτως ή άλλως χιλιάδες λουκέτα που είχαμε προβλέψει και θα προκαλέσει ένα μεγάλο κύμα νέων ανέργων», προειδοποίησε ακόμη και ζήτησε την επέκταση της επιδότησης ενοικίου και τη συνέχιση του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής.

«Ουσιαστικά το λιανεμπόριο παραμένει κλειστό»

Το λιανεμπόριο παραμένει ουσιαστικά κλειστό, δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης.

«Συστήματα τύπου "click away", ραντεβού και ψηφιακές πωλήσεις, αποτελούν συμπληρωματικές μεθόδους και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ολοκληρωμένη λειτουργία της αγοράς», υπογράμμισε.

«Σεβόμαστε αποδεδειγμένα τη γνώμη των ειδικών επιστημόνων για τα θέματα υγείας, όμως δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να τοποθετούνται και σε πρακτικά ζητήματα της αγοράς, που γνωρίζουμε καλύτερα και αφορούν χιλιάδες συμπολίτες μας», δήλωσε ακόμη ο κ. Καφούνης.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο νέα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στη Λέσβο: Συνελήφθησαν στρατιωτικός και γιατρός

Ελλάδα / Δύο νέα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στη Λέσβο: Συνελήφθησαν στρατιωτικός και γιατρός

Στρατιωτικός κατηγορείται ότι χτύπησε τη γυναίκα του και το ανήλικο παιδί του - Το δεύτερο αφορά γνωστό γιατρό της Μυτιλήνης, ο οποίος φέρεται να χειροδίκησε εναντίον της νεαρής κόρης του
LIFO NEWSROOM
Κακοκαιρία: Ποτάμια οι δρόμοι στην Αλεξανδρούπολη - Κατολισθήσεις και πτώσεις δέντρων στην Αιγιάλεια

Ελλάδα / Κακοκαιρία: Ποτάμια οι δρόμοι στην Αλεξανδρούπολη - Κατολισθήσεις και πτώσεις δέντρων στην Αιγιάλεια

Όπως προέβλεψαν οι μετεωρολόγοι, έκαναν την εμφάνισή τους τοπικές καταιγίδες που ξεκίνησαν από τις ορεινές περιοχές και σταδιακά κατευθύνθηκαν προς τα πεδινά
LIFO NEWSROOM
Μίνι κρίση στην Κάσο: Τουρκικά πολεμικά περιπολούν ιταλικό σκάφος που ποντίζει καλώδια

Ελλάδα / «Μίνι κρίση» στην Κάσο: Τουρκικά πολεμικά περιπολούν ενώ ιταλικό σκάφος ποντίζει καλώδια

Η ανάπτυξη πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη και ελληνικών πολεμικών πλοίων, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών
LIFO NEWSROOM