Ανοίγει ο Τουρισμός: Πώς θα ταξιδεύουμε από την Παρασκευή προς τα νησιά – Τι πιστοποιητικά χρειάζονται

Πώς θα ταξιδεύουμε προς τα νησιά – Τι πιστοποιητικά χρειάζονται Facebook Twitter
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ / EUROKINISSI
0

Η απελευθέρωση των μετακινήσεων εκτός νομού, η κατάργηση των SMS για τις μετακινήσεις και η μετάθεση της απαγόρευση κυκλοφορίας στις 00:30 το βράδυ από τις 14 Μαΐου αποτελούν τα νέα βήματα προς επιστροφή στην κανονικότητα έπειτα από το πολύμηνο lockdown.
 

Από αύριο, η χώρα μας ανοίγει με ασφάλεια και στον Τουρισμό, όπως δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικές πληροφορίες για το πώς θα μπορούμε να ταξιδεύουμε στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά

Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, στην ηπειρωτική Ελλάδα η μετακίνηση θα γίνεται χωρίς την υποχρέωση για self test, κάτι που, ωστόσο, θα συστήνεται σε όσους ταξιδέψουν.

Τι ισχύει για ταξίδια στα νησιά

Από αύριο τίθεται σε ισχύ η ελληνική εκδοχή του πράσινου πιστοποιητικού όσον αφορά στις μετακινήσεις προς τα νησιά (με εξαίρεση τη Λευκάδα και την Εύβοια), είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς.

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, γνωστοποίησε τι πρέπει να κάνει κάθε πολίτης ώστε να μπορεί να ταξιδεύσει.

Ειδικότερα, θα πρέπει να έχει:

  •     είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 μέρες μετά την 2η δόση)
  •     είτε τεστ pcr 72 ωρών
  •     είτε rapid test
  •     είτε self-test 24 ωρών
  •     είτε αποδεικτικό νόσησης.

Αναλυτικά, η δήλωση των self test θα πρέπει να γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr ενώ όσοι προσέρχονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές για PCR ή rapid τεστ αντιγόνου θα πρέπει να ζητούν την ψηφιακή βεβαίωση με το αποτέλεσμα του τεστ.

Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι Έλληνες και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

Επιπλέον από την 1η Ιουνίου τίθεται έτσι σε λειτουργία το ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό, που έρχεται να υλοποιήσει την πρόταση της χώρας μας, για διευκόλυνση των ταξιδιών σε όσους έχουν εμβολιαστεί ή φέρουν αρνητικό τεστ.

«Γιατί ανοίγουμε τώρα»

Κατά την εισήγησή του, ο Άκης Σκέρτσος είπε ότι παρατηρούμε μια συνεχή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων τις τελευταίες έξι εβδομάδες, σημειώνοντας ότι η πρόσφατη άρση περιορισμών δεν αύξησε τα κρούσματα. «Παρά την αυξημένη κινητικότητα, πετύχαμε τον στόχο μας, με τις κατάλληλες βαλβίδες εκτόνωσης», είπε.

Κατόπιν έδωσε τετραπλή απάντηση στο ερώτημα, «πέρυσι ανοίξαμε όταν είχαμε σχεδόν μηδενικά κρούσματα, φέτος γιατί ανοίγουμε με τα κρούσματα τόσο ψηλά;»:

  •     Πρώτον, πέρυσι δεν είχαμε εμβόλια, ενώ φέτος έχουμε.
  •     Δεύτερον, με το ζόρι πέρυσι κάναμε 800 τεστ την ημέρα στην αρχή της πανδημίας, ενώ εφέτος υπερβαίνουμε τα 80.000 και ταυτόχρονα πραγματοποιούμε εκατομμύρια self tests σε εβδομαδιαία βάση.
  •     Τρίτον, πέρυσι η ανοσία του πληθυσμού ήταν σχεδόν μηδενική, ενώ εφέτος αυξάνεται εκθετικά.
  •     Τέταρτον, πέρυσι το εθνικό σύστημα υγείας ήταν πιο αδύναμο, ενώ εφέτος έχουν προστεθεί 100άδες κλίνες απλές και ΜΕΘ.

«Χάρη σε όλους αυτούς τους παράγοντες λοιπόν, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι αφήνουμε πίσω μας τα lockdown και ανοίγουμε με ασφάλεια», υπογράμμισε.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ