Πέντε παιδιά στην Αλεξανδρούπολη δεν πηγαίνουν σχολείο λόγω άρνησης γονέων να φορούν μάσκα ή να κάνουν self test. 

 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, πρόκειται για πέντε μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δύο νηπιαγωγείου και τρεις δημοτικού σχολείου) τεσσάρων οικογενειών της περιοχής, τα οποία δεν παρακολουθούν τα μαθήματά τους από την αρχή της σχολικής χρονιάς, λόγω άρνησης των γονέων τους να υποβάλλονται τα παιδιά σε self test ή να φορούν μάσκα.

 

«Για τις περιπτώσεις αυτές έχουν ενημερωθεί και οι εισαγγελικές αρχές, που επιλαμβάνονται του θέματος, ενώ, παράλληλα, γίνονται προσπάθειες και σε υπηρεσιακό επίπεδο, να μεταπειστούν και να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο», εξήγησε μιλώντας στην εκπομπή «Άκου να δεις», ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΑΜΘ, Κωνσταντίνος Μπαντίκος.

 

Ο ίδιος σημείωσε ότι «οι συγκεκριμένοι γονείς δεν έχουν προσκομίσει κάποιο έγγραφο από δημόσιο φορέα υγείας που να πιστοποιεί ότι για λόγους υγείας των παιδιών τους αρνούνται τα tests ή τις μάσκες», συμπληρώνοντας πως εάν συνέτρεχαν τέτοιοι λόγοι, «οι μαθητές αυτοί θα μπορούσαν να παρακολουθούν τα μαθήματα εξ αποστάσεως, όπως προβλέπεται για τέτοιες περιπτώσεις».

 

Συνολικά για την ΑΜΘ, ανέφερε πως δεν ξεπερνούν τους 25 οι μαθητές που δεν πηγαίνουν στο σχολείο λόγω άρνησης των γονέων τους, «ανάμεσά τους και μαθητές Λυκείου, για τους οποίους όμως δεν ισχύει η υποχρεωτικότητα, αφού οι λυκειακές τάξεις δεν εμπίπτουν στην υποχρεωτική εκπαίδευση, άρα μπορούν και να μη συνεχίσουν το σχολείο». 

 

 

Μέχρι 2 χρόνια φυλάκιση σε γονείς-αρνητές που δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο

 

Υπενθυμίζεται πως χθες έγινε γνωστό ότι γονείς και κηδεμόνες μαθητών που δεν μεριμνούν για τη φοίτηση των παιδιών τους στο σχολείο θα έρχονται πλέον αντιμέτωποι με ποινικές κυρώσεις.

 

Με νομοθετική ρύθμιση των συναρμοδίων υπουργείων Παιδείας και Δικαιοσύνης, την οποία κατέθεσαν στη Βουλή, επιχειρείται η αποτροπή των γονέων και κηδεμόνων να κρατούν μακριά από το σχολείο τα παιδιά τους τα οποία είναι μαθητές, επικαλούμενοι την πανδημία ή άλλους λόγους.

 

Η εν λόγω διάταξη προβλέπει ότι όποιος έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς την υποχρεωτική φοίτηση (μέχρι και το Γυμνάσιο), τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη και χρηματική ποινή.