«Αλαλούμ» με τις αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας - Γιατί δεν πληρώθηκαν

«Αλαλούμ» με τις αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας - Γιατί δεν πληρώθηκαν Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Αλαλούμ φέρεται να έχει προκύψει με την αύξηση των συντάξεων χηρείας καθώς παρά τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας, ο ΕΦΚΑ διευκρινίζει σήμερα ότι ήταν αδύνατο να πιστωθούν οι αυξημένες συντάξεις αυτό το μήνα.

«Δεν είναι εφικτή η ολοκλήρωση αυτόν το μήνα για τεχνικούς λόγους της διαδικασίας αύξησης των συντάξεων χηρείας», ανακοίνωσε ο ΕΦΚΑ, μετά και την απόφαση για άρση του ηλικιακού ορίου για τις συντάξεις χηρείας.

Σημειώνεται ότι από το αρμόδιο υπουργείο και η επαναφορά του ποσοστού του επιζώντος συζύγου στο 70% της σύνταξης του θανόντος.

«Η διαδικασία αύξησης των συντάξεων χηρείας, σε εφαρμογή του ν. 4611/2019, δεν είναι εφικτό να ολοκληρωθεί αυτόν το μήνα για τεχνικούς λόγους (πληθώρα περιπτώσεων, υπολογισμός του ευνοϊκότερου για τους δικαιούχους τρόπου υπολογισμού)», όπως ανέφερε η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

«Σε κάθε περίπτωση», όπως διευκρινίζει, «οι αυξήσεις για όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες των δικαιούχων θα ενσωµατωθούν στο σύστηµα πληρωµών των συντάξεων και θα καταβληθούν με αναδρομική ισχύ, δηλαδή από τη δημοσίευση του σχετικού νόμου στο ΦΕΚ (Παρασκευή 17 Μαΐου 2019)».

Τι αλλάζει

Ειδικότερα, με τις διατάξεις του άρθρου 19 του νόμου 4499/2017 (ΦΕΚ Α 73) επέρχονται ουσιαστικές βελτιωτικές μεταβολές στη σύνταξη, λόγω θανάτου κατά κύριο λόγο, στην άρση του ηλικιακού ορίου για συνέχιση χορήγησης της σύνταξης, μετά την πρώτη τριετία και στην επαναφορά του ποσοστού του επιζώντος συζύγου στο 70% της σύνταξης του θανόντος.

Παράλληλα, με απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου, η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», διευκρινίζονται οι όροι υπό τους οποίους δικαιούνται σύνταξη, λόγω θανάτου, τα προστατευόμενα παιδιά θανόντος ασφαλισμένου ή συνταξιούχου.

Συγκεκριμένα, ως μοναδικός όρος για τη λήψη σύνταξης, λόγω θανάτου, των νομίμων τέκνων, των υιοθετηθέντων και όσων εξομοιώνονται με αυτά, είναι να είναι άγαμα και μην έχουν συμπληρώσει το 24ο έτος της ηλικίας τους.

Προς τα άγαμα τέκνα κρίνεται ότι εξομοιώνονται και τα διαζευγμένα και, επομένως, αποτελούν δικαιοδόχα πρόσωπα, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν τελέσει άλλον γάμο, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή για την προστασία της οικογένειας, τον σκοπό και το πνεύμα του νόμου και τα διαζευγμένα τέκνα ανήκουν, όπως και τα άγαμα, στα μέλη οικογένειας που ο νομοθέτης θέλει να προστατέψει.

Τέλος, στην υπουργική απόφαση επισημαίνεται ότι και αυτή η ρύθμιση, όπως και οι λοιπές ρυθμίσεις του άρθρου 19, εφαρμόζονται από τη δημοσίευση του ν. 4611/2019, αλλά καταλαμβάνουν και όσες αιτήσεις συνταξιοδότησης έχουν εκδοθεί από τις 13 Μαΐου 2016 ή εκκρεμεί η έκδοσή τους.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

«Καμία δημόσια ή δημοτική αρχή δεν μπορεί να γνωρίζει πως συμπεριφέρεται μετά την αποχώρηση από την εργασία ή υπηρεσία του οποιοσδήποτε εργαζόμενος»
NEWSROOM
Αφρικανική σκόνη

Ελλάδα / Αφρικανική σκόνη: 15 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα την Τρίτη

Λιγότεροι από τους μισούς πολίτες που μεταφέρονται καθημερινά στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα χρειάστηκαν ασθενοφόρο για να φτάσουν στα νοσοκομεία της Αττικής
NEWSROOM