Αδιάκοπη μάχη με τις φλόγες στον Έβρο, συνεχείς αναζωπυρώσεις και νέες εκκενώσεις στη Λέσβο

Αδιάκοπη μάχη με τις φλόγες στον Έβρο, συνεχείς αναζωπυρώσεις και νέες εκκενώσεις στη Λέσβο Facebook Twitter
0

Δύο είναι οι φωτιές που απασχολούν περισσότερο τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αυτή την ώρα, αυτές σε Έβρο και Λέσβο, ενώ καλύτερη είναι η εικόνα που υπάρχει στη Μεσσηνία.

Τέταρτη μέρα στις φλόγες ο Έβρος

Η πυρκαγιά στον Έβρο δεν παρουσιάζει καλυτέρευσης, με τις δυνάμεις κατάσβεσης, επίγειες και εναέριες, να επιχειρούν συνεχώς στο Εθνικό Πάρκο.

Η φωτιά αλλάζει συνεχώς κατευθύνσεις και τις αναζωπυρώσεις να δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Ο οικισμός της Δαδιάς εκκενώθηκε προληπτικά χθες βράδυ καθώς η πυρκαγιά κατευθυνόταν αργά, χάρη στην άπνοια που επικρατούσε, αλλά σταθερά προς το χωριό. Λίγο πριν προσεγγίσει την αντιπυρικη ζώνη που άλλαξε πορεία.

Οι καιρικές συνθήκες, όμως, είναι ιδιαίτερα σημαντικός αλλά και αστάθμητος παράγοντας στην εξέλιξη του καταστροφικού φαινομένου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ από το απόγευμα αναμένεται αύξηση της έντασης του ανέμου στα 4 μποφόρ και αλλαγή της κατεύθυνσης του από ανατολικό σε νότιο, χαρακτηριστικά που κανείς δεν μπορεί να προκαταβάλει αν και πως θα επηρεάσουν τη συμπεριφορά της πυρκαγιάς.

Στο Κέντρο Ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου βρέθηκε, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, Σουφλίου κ. Δαμασκηνός ο οποίος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έκανε λόγο για «οικολογική καταστροφή». 

«Δυστυχώς, δεν σεβόμεθα το περιβάλλον και εισπράττουμε αυτή την απαξίωση προς το περιβάλλον μας και τον οίκο του Θεού. (...) Ήδη εκκενώθηκε το μοναστήρι της Δαδιάς που κι εκεί υπάρχει μία μεγάλη αναζωπύρωση και το χωριό εδώ και αυτό έχει τα δικά του τα προβλήματα» είπε. 

Στην περιοχή επιχειρούν αυτή την ώρα, 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρου τμήματος και 68 οχήματα. Από αέρος συμμετέχουν στην κατάσβεση πέντε αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα. Συνδρομή υπάρχει από εθελοντές, τον σταρό αλλά και υδροφόρες ΟΤΑ. 

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στη Λέσβο

Την ίδια ώρα, αγώνας γίνεται στη φωτιά που καίει στη Λέσβο

Νωρίτερα σήμερα, δόθηκε εντολή εκκένωσης του οικισμού της Βρίσας, με τους κατοίκους να λαμβάνουν το εξής μήνυμα από το 112: «Αν βρίσκεστε τώρα στη Βρίσα Λέσβου εκκενώστε τώρα προς Πολιχνίτο».

Στη συνέχεια, μήνυμα εστάλη και στους κατοίκους του Σταυρού, καθώς η πυρκαγιά κινείται προς εκείνη την κατεύθυνση. 

Δεκαπέντε ώρες μετά το ξέσπασμα της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς οι φλόγες έφτασαν στα όρια της Βρίσας. Το χωριό αυτό είχε πληγεί σημαντικά και από τον μεγάλο σεισμό του Ιουλίου του 2017. 

Πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής, εθελοντές, κάτοικοι αλλά και επισκέπτες της περιοχής δίνουν πραγματικά μάχη για να αποτρέψουν τη φωτιά από το να μπει μέσα στο χωριό.   

Αδιάκοπη μάχη με τις φλόγες στον Έβρο, συνεχείς αναζωπυρώσεις και νέες εκκενώσεις στη Λέσβο Facebook Twitter
Φωτ.: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ/EUROKINISSI
Αδιάκοπη μάχη με τις φλόγες στον Έβρο, συνεχείς αναζωπυρώσεις και νέες εκκενώσεις στη Λέσβο Facebook Twitter
Φωτ.: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ/EUROKINISSI

Ειδικότερα, κατάσβεση στην περιοχή επιχειρούν 81 πυροσβέστες με πέντε ομάδες πεζοπόρου τμήματος και 20 οχήματα. Από αέρος επιχειρούν έξι αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Συνδρομή υπάρχει από υδροφόρες των ΟΤΑ ενώ στην περιοχή υπάρχουν και δυνάμεις του στρατού.

Αδιάκοπη μάχη με τις φλόγες στον Έβρο, συνεχείς αναζωπυρώσεις και νέες εκκενώσεις στη Λέσβο Facebook Twitter
Φωτ.: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ/EUROKINISSI

Επίσης, εκατοντάδες είναι και οι αστυνομικοί. Συνολικά 218 αστυνομικοί, 69 οχήματα και ένα πτητικό μέσο παρέχουν από χθες βοήθεια. Σύμφωνα με την ενημέρωση, 192 αστυνομικοί εκ των οποίων 25 αξιωματικοί, παρέχουν συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις στο επιχειρησιακό πεδίο και 26 αστυνομικοί εκ των οποίων οκτώ αξιωματικοί, διατίθενται στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Αστυνομικού Μεγάρου Μυτιλήνης, στο πλαίσιο συντονιστικής και καθοδηγητικής δράσης, αλλά και για την απαραίτητη «διοικητική μέριμνα» στις επιχειρησιακές δυνάμεις.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο στο Ακριτοχώρι της Μεσσηνίας, αλλά στην περιοχή παραμένουν ισχυρές δυνάμεις.

Επί τόπου βρίσκονται 115 πυροσβέστες με 23 οχήματα και 10 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Οριοθετήθηκε, παράλληλα, η φωτιά στα Άνω Λιόσια αλλά στο σημείο είναι δεκάδες πυροσβέστες. Συγκεκριμένα, βρίσκονται στους πρόποδες του Ποικίλου Όρους 41 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρου τμήματος, εννέα οχήματα, τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.  

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ