Έκτακτη σύσκεψη Λοιμοξιωλόγων - Προβληματίζει το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων - Στο τραπέζι ξανά το click away

Έκτακτη σύσκεψη Λοιμοξιωλόγων - Προβληματίζει το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων - Στο τραπέζι ξανά το click away Facebook Twitter
Έκτακτη σύσκεψη Λοιμοξιωλόγων - Προβληματίζει το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων - Στο τραπέζι ξανά το click away (Eurokinissi)
0

Η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων συνέρχεται εκτάκτως σήμερα στις 7 το απόγευμα με τηλεδιάσκεψη, προκείμενου να επανεξετάσει την απόφαση για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων και το ενδεχόμενο αλλαγής λειτουργίας στο λιανεμπόριο.

Σε ό,τι αφορά στα Γυμνάσια και τα Λύκεια η απόφαση αναμένεται να ληφθεί την Παρασκευή. Ωστόσο ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ανατροπής της απόφασης για το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δεδομένων των αυξημένων κρουσμάτων που καταγράφονται.

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο καθηγητής Νίκος Σύψας χθες στον ΣΚΑΙ, η επιτροπή είναι πιθανό να εισηγηθεί εκ νέου και την επιστροφή του μέτρου του click away στην αγορά.

«Η Αττική αυτή την στιγμή «φλερτάρει» στο να μπει στην κόκκινη κατάσταση που σημαίνει να ληφθούν άμεσα μέτρα» προειδοποίησε ο κ. Σύψας, γεγονός που επισείει αναστολή της επαναλειτουργίας της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και πρόσθετους περιορισμούς στις αγορές και τις εξόδους.

Επιπλέον, οι ειδικοί συνηγορούν στο ότι οι πιθανότητες αυτή την ώρα είναι εναντίον της Αττικής και από το γεγονός ότι η ανιούσα που έχει λάβει ο αριθμός των κρουσμάτων δεν αποτυπώνει ακόμη το άνοιγμα του λιανεμπορίου με την μέθοδο του click in shop.

«Βλέπουμε την επίδραση του ανοίγματος των σχολείων, του καιρού και της επιδημίας που είναι αυτόνομη. Βλέπουμε την επιδημία του χειμώνα» εκτίμησε σχετικά ο κ. Σύψας, με την αγορά να αποτελεί ένα ακόμη ερωτηματικό -ως προς την επιδημιολογική επιβάρυνση που θα προκαλέσει- για τους λοιμωξιολόγους.

Ψηλά στην ατζέντα της συνεδρίασης βρίσκεται επίσης και η επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική, που καταγράφει 2.374 από τα 5.324 ενεργά κρούσματα που εντοπίζονται στη χώρα, όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Σε ό,τι αφορά τα 5.324 ενεργά κρούσματα, τα 2.374 είναι στην Αττική και τα 951 στην Κεντρική Μακεδονία. Τα περισσότερα νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους παρουσιάζουν τις τελευταίες ημέρες οι περιφερειακές ενότητες Θήρας, Μυκόνου, Βοιωτίας, Ροδόπης, Δυτικής Αττικής και Λακωνίας.

«Επίσης, μας προβληματίζουν ιδιαίτερα, λόγω των νέων κρουσμάτων και της αυξητικής τάσης, οι περιφερειακές ενότητες Μαγνησίας, Εύβοιας, Αχαΐας και φυσικά η Αττική, ιδίως ο Βόρειος, Ανατολικός και Κεντρικός Τομέας», όπως τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Παράλληλα, ανησυχία προκαλούν και οι περιοχές: 

- Σαντορίνη,

- Μύκονος,

- Βοιωτία,

- Ρόδος

- Λακωνία

- Μαγνησία

- Εύβοια και

- Αχαΐα.

Την ίδια ώρα ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown. Μιλώντας στον Θέμα 104,6, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης είπε χαρακτηριστικά πως φοβάται «ένα νέο lockdown σκληρότερο σε 3-4 εβδομάδες, λόγω ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων».

Υποστήριξε ακόμα πως βάσει μοντέλων, τα ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή να είναι περίπου 50-60 χιλιάδες, ίσως και περισσότερα, ενώ χαρακτήρισε τη μετάλλαξη στην κοινότητα πιο τοξική, «πιο μολυσματική».

Με πληροφορίες του ΣΚΑΪ/Πρώτο Θέμα

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ