ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Κακοκαιρία: Πλημμύρες σε Έβρο και Ιωάννινα, ανεμοστρόβιλος στα ορεινά της Άρτας [ΕΙΚΟΝΕΣ&ΒΙΝΤΕΟ]

Κακοκαιρία: Πλημμύρες σε Έβρο και Ιωάννινα, ανεμοστρόβιλος στα ορεινά της Άρτας [ΕΙΚΟΝΕΣ&ΒΙΝΤΕΟ] Facebook Twitter
Κακοκαιρία: Πλημμύρες σε Έβρο και Ιωάννινα, ανεμοστρόβιλος στα ορεινά της Άρτας (Eurokinissi)
0

Έβρος και Ήπειρος πλήττονται από την σφοδρή κακοκαιρία που ξεκίνησε ήδη από χθες την επέλασή της στη χώρα.

Βυθισμένες στη λάσπη πολλές περιοχές στον Έβρο ενώ στον δήμο Σουφλίου εστιάζεται το κύριο πρόβλημα με τις αρχές να βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής.

Αρκετά σπίτια έχουν πλημμυρίσει και στο χωριό Μικρό Δέρειο. Οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στην εκκλησία για να προστατευθούν.

Πλημμυρισμένη και η Εθνική οδός στο ύψος του Προβατώνα. Οι αρχές έχουν ενημερώσει ότι όποιος δεν μπορεί να μείνει σπίτι του θα φιλοξενηθεί σε ξενοδοχείο.

Παράλληλα, αποκλεισμένα παραμένουν τα χωριά του ορεινού όγκου της περιοχής καθώς πολλά ρέματα έχουν πλημμυρίσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κακοκαιρίας είναι η γέφυρα που έπεσε, η οποία συνέδεε το χωριό Μεσημέρι με το Μεγάλο Δέρειο.

Όπως μεταδίδει το evrosnews.gr, ο δήμαρχος αποφάσισε την διακοπή λειτουργίας σήμερα και αύριο κάποιων σχολείων της περιοχής.

Σε απεγκλωβισμό μιας ηλικιωμένης γυναίκας, προχώρησαν άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε συνεργασία με δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και της Αστυνομίας και σε περιοχή της Ροδόπης.  Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ΕΡΤ γίνονταν ενέργειες να απομακρυνθούν και τέσσερις οικογένειες από τις κατοικίες τους εφόσον κριθεί σκόπιμο από τη Δημοτική Αρχή στο χωριό Λοφάριο.

«Μόλις γυρίσαμε από το Λοφάριο. Το Λοφάριο έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Ιδιαίτερα στη διασταύρωση, όπου έχει γίνει και διακοπή της κυκλοφορίας.» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο κος Δημήτρης Παπαλεξίου, προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Ροδόπης. Ιδιαίτερη προσπάθεια έγινε και για την ανάσυρση ενός αυτοκινήτου, παρασυρμένο από παρακείμενο ρέμα, ο οδηγός του οποίου σώθηκε μόλις την τελευταία στιγμή.

Πλημμυρισμένα και τα Αμάραντα της Ροδόπης, μετά το σπάσιμο του καναλιού στη ΒΙΠΕ. «Το νερό είναι πάρα πολύ. Έχει υπερχειλίσει σε πολλά σημεία, ακόμη και στον Άρατο είναι πάνω από το δρόμο.» σημείωσε ο κος Παπαλεξίου τονίζοντας ότι υπάρχουν πλημμυρισμένες κατοικίες σε Λύκειο, Τσιφλίκι, Αμάραντα, Λοφάριο κ.α.

Έκκληση να παραμείνουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους απήυθυνε ο κος Παπαλεξάνδρου, «Έχουμε lock down δεν χρειάζεται να πάνε πουθενά. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.» τόνισε προσθέτοντας «Όλοι είμαστε στο δρόμο και επί ποδός κανείς δεν είναι στο γραφείο ας προσέξουν όμως και οι πολίτες».

Μικρά προβλήματα με κατολισθήσεις και πλημμύρες προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση και στον νομό Δράμας, κυρίως στους δήμους Κάτω Νευροκοπίου και Παρανεστίου.

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων δημιουργήθηκαν στην παλιά εθνική οδό Δράμας- Ξάνθης, στο ύψος του Θόλου.

Από κατολίσθηση έκλεισε για λίγη ώρα ο δρόμος. Ο δήμος Παρανεστίου, με μηχανήματα που διέθεσε, απομάκρυνε βράχια προκειμένου να δοθεί άμεσα στην κυκλοφορία το ένα τμήμα του δρόμου, ενώ συνεργεία της περιφέρειας θα συνεχίσουν το έργο για την πλήρη αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Σε επιφυλακή βρίσκονται τις τελευταίες ώρες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και οι αρμόδιες αρχές, λόγω της αυξημένης ποσότητας νερού που κατεβάζει από τη Βουλγαρία ο ποταμός Στρυμόνας.

Πλημμύρες σε Ιωάννινα και Άρτα

 

Έντονα προβλήματα αντιμετωπίζει και ο ορεινός όγκος της  Άρτας στο επαρχιακό δίκτυο που τη συνδέει με τα Ιωάννινα.

Πτώσεις βράχων και φερτά υλικά από χειμάρρους δυσχεραίνουν την κυκλοφορία των οχημάτων με τα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας να προσπαθούν να τα απομακρύνουν από τους δρόμους.

Την ίδια ώρα πλημμυρικά φαινόμενα σημειώθηκαν στον παράδρομο της Εγνατίας Οδού, στο ύψος του Κατσικά, αλλά και σε καλλιεργήσιμα χωράφια στην περιοχή των Ιωαννίνων ενώ τα ορμητικά νερά δημιούργησαν προβλήματα και στο κέντρο των Πραμάντων στα Τζουμέρκα.

Φερτά υλικά έφραξαν φρεάτια και πλημμύρισε το κέντρο του χωριού και χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής και συνεργείων του δήμου.

Κακοκαιρία: Πλημμύρες σε Έβρο και Ιωάννινα, ανεμοστρόβιλος στα ορεινά της Άρτας [ΕΙΚΟΝΕΣ&ΒΙΝΤΕΟ] Facebook Twitter
Ανεμοστρόβιλος στα Τζουμέρκα (Eurokinissi)

Σε μία απέραντη λίμνη έχει μετατρέψει ο ποταμός Καλαμάς τους κάμπους της Κορύτιανης, Βρυσσέλας και Παραποτάμου.

Οι όγκοι του νερού που έπεσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας στα Ιωάννινα φτάνουν μέσω του Καλαμά στη Θεσπρωτία.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του εργαστηρίου μετεωρολογίας Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 100 χιλιοστά νερού έπεσαν σε μία νύχτα όταν ο μέσος όρος του Ιανουαρίου είναι τα 124 χιλιοστά.

Ανεμοστρόβιλος στα Τζουμέρκα

 

Στο χωριό Θεοδώριανα στην ορεινή Άρτα, χθες το απόγευμα, εμφανίστηκε ανεμοστρόβιλος με ισχυρή βροχή, που προκάλεσε αρκετές ζημιές σε δεκάδες σπίτια.

Σύμφωνα με τον Μετεωρολογικό Σταθμό Θεοδωριανών, η ταχύτητα του ανέμου ήταν 93,3Km/h (10BF), ενώ το ύψος της βροχής έφτασε στα 103mm/ώρα στις 10:36.

Όπως ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, κάτοικοι του χωριού, έγιναν αρκετές ζημιές σε σκεπές, καμινάδες και στέγαστρα. Ανάλογα καιρικά φαινόμενα έπληξαν και τους Μελισσουργούς.

Έντονες βροχοπτώσεις από χθες σημειώνονται και στο νομό Καρδίτσας, με τις ορεινές, πληττόμενες από τον «Ιανό», περιοχές να αντιμετωπίζουν εκ νέου προβλήματα.

Τα ποτάμια είναι φουσκωμένα και κατεβάζουν μεγάλες ποσότητες νερού το οποίο σταδιακά αναμένεται να μεταφερθεί στις πεδινές ζώνες.

Σε επιφυλακή και στη Λάρισα υπό τον φόβο υπερχείλισης του Πηνειού.

Οι επόμενες ώρες τις κακοκαιρίας

Για τις επόμενες ώρες σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr αναμένονται ισχυρά φαινόμενα στον Έβρο. Έως το βράδυ, κατά τόπους ισχυρά και δυνητικά επικίνδυνα φαινόμενα αναμένονται στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, πιο συγκεκριμένα στην περιοχή που εκτείνεται από τη Σαμοθράκη έως τη Χίο και ενδεχομένως τη Σάμο και την Ικαρία.

Νεφώσεις με διαστήματα ηλιοφάνειας και τοπικές βροχές στα δυτικά και βόρεια αναμένονται την Τετάρτη, καθώς επίσης μικρή πτώση της θερμοκρασίας. Πιο αναλυτικά, νεφώσεις αλλά και διαστήματα ηλιοφάνειας αναμένονται σε όλη τη χώρα. Τοπικές βροχοπτώσεις αναμένονται κατά κύριο λόγο στα βόρεια, στα δυτικά και στη Δυτική Κρήτη. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά ηπειρωτικά και από το απόγευμα κατά τόπους στη Δυτική Μακεδονία. Η ορατότητα έως το πρωί και προς το βράδυ θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από - 2 έως 8 βαθμούς (η ελάχιστη αναμένεται προς το τέλος του εικοσιτετραώρου), στην υπόλοιπη Μακεδονία από 1 έως 10, στη Θράκη από 1 έως 8, στη Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο από 4 έως 15, στην Ήπειρο από 3 έως 11, στη Δυτική Στερεά και Πελοπόννησο από 5 έως 14, στα νησιά του Ιονίου από 8 έως 12, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 7 έως 14, στις Κυκλάδες από 8 έως 15 και στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα από 11 έως 16 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από δυτικές έως βορειοδυτικές διευθύνσεις 5 έως 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 8 έως 13 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 4 έως 9 βαθμούς.

Με πληροφορίες της ΕΡΤ/epirus/evrosnews

Ελλάδα
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ