Οδηγός Χριστουγέννων - Πρωτοχρονιάς: Όλα τα μέτρα για την αγορά και την απαγόρευση κυκλοφορίας

Οδηγός Χριστουγέννων - Πρωτοχρονιάς: Όλα τα μέτρα για την αγορά και την απαγόρευση κυκλοφορίας Facebook Twitter
Οδηγός για τα Χριστούγεννα: Όλα τα μέτρα για την αγορά και την απαγόρευση κυκλοφορίας (Eurokinissi)
0

Crash test αύριο για τη λειτουργία του λιανεμπορίου καθώς μπαίνει σε εφαρμογή η λειτουργία του click away αλλά και τα υπόλοιπα νέα μέτρα, που ανακοινώθηκαν για την εορταστική περίοδο, προς αποφυγή της εξάπλωσης της πανδημίας.

Από αύριο Κυριακή ξεκινά το σύστημα της παραγγελίας και παραλαβής από το κατάστημα (clickaway) με συγκεκριμένους όρους ενώ ανοιχτά θα είναι τα σούπερ μάρκετ. Κομμωτήρια, κουρεία και βιβλιοπωλεία ανοίγουν από Δευτέρα ενώ δεν θα ανοίξουν τα καταστήματα περιποίησης νυχιών.

Αναλυτικότερα για τα Χριστούγεννα:

 

- Διατηρείται η αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου σε όλη την επικράτεια. Δεδομένου ότι οι ταχυμεταφορές είναι υπερφορτωμένες και δεν είναι δυνατό να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες, κατ' εξαίρεση, από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021, θα επιτραπεί η μετάβαση του πελάτη στα καταστήματα για την παραλαβή της παραγγελίας τους (click-away).

- Ανοίγουν τα κομμωτήρια και τα κουρεία, από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, σε όλη τη χώρα, με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, με τους εξής όρους:

- Στα κομμωτήρια έως 100 τ.μ. θα επιτρέπονται ως τέσσερις θέσεις εργασίας με ελάχιστη απόσταση τα δύο μέτρα
- Μόνο τηλεφωνικά ραντεβού
- Απαγορεύεται η αναμονή εντός του κομμωτηρίου
- Οι πελάτες μπορούν να προσέρχονται μόνο με συγκεκριμένο ραντεβού που θα αποδεικνύεται με SMS
- Μετακίνηση με την αποστολή SMS 2 στο 13033
- Το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κουρείων δεν θα συνοδεύεται από τις υπηρεσίες περιποίησης νυχιών.

-Ανοίγουν τα βιβλιοπωλεία από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, σε όλη τη χώρα, επίσης με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου, και με ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ.

- Ανοίγουν οι εκκλησίες για τους πιστούς, ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων μόνο. Τις δύο αυτές ημέρες θα επιτρέπεται η παρουσία έως και εννέα ατόμων σε όλες τις εκκλησίες και έως 25 ατόμων στους Μητροπολιτικούς Ναούς σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Διευκρινίζεται επίσης, σε σχέση με τον εορτασμό των Θεοφανείων, ότι δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο.

- Διατηρείται το μέτρο της απαγόρευσης μετακινήσεων κατά τις ώρες από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου από Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021, καθώς και της αποστολής SMS στο 13033 για τις αναγκαίες μετακινήσεις.

- Για μετακινήσεις που σχετίζονται με το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, στο προαναφερθέν πλαίσιο λειτουργίας τους, θα πρέπει να δηλώνεται ο αριθμός 2.

- Περιορίζεται ο χρόνος υποχρεωτικής προληπτικής καραντίνας για όσους ταξιδεύουν από χώρες του εξωτερικού προς την Ελλάδα και εισέρχονται στη χώρα από 18 Δεκεμβρίου 2020 έως 7 Ιανουαρίου 2021, από τις 10 που είχε εξαγγελθεί, στις 3 ημέρες.

Μέθοδος Click away

Για επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου θα επιτρέπεται η λιανική πώληση μόνο με την διαδικασία προαγοράς και παραλαβής από εξωτερικό χώρο του καταστήματος (click away) και το λιανικό εμπόριο βιβλίων.

Πώς θα ψωνίζουμε

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, τα μέτρα για την εφαρμογή του click away είναι τα εξής:

-Η εξ αποστάσεως προαγορά των αγαθών θα είναι υποχρεωτική - είτε ηλεκτρονικά είτε μέσω τηλεφωνικής παραγγελίας.

-Η παραλαβή θα γίνεται στην είσοδο του καταστήματος από ένα και μόνο άτομο. Η είσοδος πελατών στο κατάστημα θα απαγορεύεται.

- Η εκάστοτε επιχείρηση θα πρέπει να καταχωρεί την παραγγελία και να αποστέλλει στον πελάτη είτε τιμολόγιο είτε μήνυμα, που θα φέρει τα εξής στοιχεία: επωνυμία, διεύθυνση, ΑΦΜ, χρονικό διάστημα παραλαβής.

- Οι πληρωμές θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά ή με POS και η απόσταση των πελατών που περιμένουν για παραλαβή θα πρέπει να είναι ίση των δύο μέτρων ενώ μέχρι εννέα άτομα θα επιτρέπεται να είναι παρόντα.

- Για την παραλαβή, οι πολίτες θα στέλνουν SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης».

Εναλλακτικά θα πρέπει να φέρουν έντυπο βεβαίωσης κίνησης ή χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης και την απόδειξη προαγοράς από τον προμηθευτή.

Ειδικοί όροι λειτουργίας επιχειρήσεων

 

-Απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας: 2 μέτρα

-Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.

-Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες

-Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7 π.μ. έως 9 μ.μ.

-Προαιρετική λειτουργία τις Κυριακές 13, 20 και 27 Δεκεμβρίου

Τα πρόστιμα

 

Για παρουσία κοινού εντός των καταστημάτων το πρόστιμο θα κυμαίνεται από 2.000 έως 50.000 ευρώ. Παράλληλα θα προβλέπεται αναστολή λειτουργίας από 15 έως 90 ημερολογιακές ημέρες.

 

Στους πολίτες, για παρουσία εντός καταστήματος θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ, το ίδιο και για τη μη επίδειξη εντύπου προαγοράς ή SMS του προμηθευτή.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Κολωνού: «Ζητώ συγγνώμη που δε μίλησα από την αρχή, φοβόμουν» δηλώνει η 12χρονη

Ελλάδα / Υπόθεση Κολωνού: «Ζητώ συγγνώμη που δε μίλησα από την αρχή, φοβόμουν» δηλώνει η 12χρονη

«Πήγαινα στην πλατεία με το ποδήλατο μου, όπως όλα τα παιδιά της γειτονιάς. Μακάρι να μην είχε εμφανιστεί ποτέ αυτό το τέρας μπροστά μου. Όμως εμφανίστηκε» εξηγεί το παιδί, λίγο πριν την απόφαση της Δικαιοσύνης
NEWSROOM