Οριζόντιο άνοιγμα στην αγορά προτείνει ο καθηγητής Γενετικής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης εκτιμώντας ότι στα μέσα Δεκεμβρίου τα ημερήσια κρούσματα θα έχουν μειωθεί περίπου στα 500.

 

Σημείωσε δε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι με την άρση του lockdown, η αγορά πρέπει να ανοίξει οριζόντια με αυστηρά μέτρα.

 

«Είμαι εναντίον της λογικής ότι το lockdown αποτελεί τη λύση, δηλαδή αυτό το ακορντεόν που έχω ακούσει. Νομίζω ότι κάποια αυστηρά μέτρα μπορούν να συγκρατήσουν την πανδημία και αυτή τη μείωση ή τη σταθεροποίηση που βλέπουμε τώρα δεν είναι αποτέλεσμα του lockdown, αλλά των προηγούμενων μέτρων» είπε μεταξύ άλλων.

 

Υποστήριξε δε ότι αυτό σημαίνει «και είναι το αισιόδοξο» όπως είπε χαρακτηριστικά ότι «μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα έχοντας μέτρα που αφορούν στην απαγόρευση κυκλοφορίας, τον περιορισμό της εστίασης σε κάποιο βαθμό κλπ.»

 

Εκτιμά δε ότι, από τη στιγμή που το lockdown θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει, στα «μέσα Δεκεμβρίου θα έχουμε γύρω στα 500 κρούσματα την ημέρα».

 

«Δεν μπορώ να καταλάβω τη λογική να ανοίξουμε σιγά σιγά την αγορά» πρόσθεσε τονίζοντας ότι τον Μάρτιο η αγορά άνοιξε σταδιακά «γιατί θέλαμε να δούμε ποια κομμάτια των δραστηριοτήτων έχουν επίδραση και ποια όχι. Τώρα αυτά τα ξέρουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Διευκρίνισε δε σχετικά με την εστίαση, ότι πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός στη λειτουργία επισημαίνοντας ότι είναι άλλο μια οικογενειακή ταβέρνα κι άλλο τα μπουζούκια.

 

«Όταν τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι πάρα πολύ καλά, τότε μπορούμε να σκεφτούμε και για επιπλέον δραστηριότητες», επισήμανε.

 

Εξήγησε όμως, πως «δεν πρέπει να πάμε σε επαναλαμβανόμενα lockdown, γιατί τα κρούσματα θα έχουν μειωθεί αρκετά και θα λειτουργούμε με αυστηρά μέτρα. Κάθε μέτρο, το οποίο είναι αυστηρό και δύσκολο χρειάζεται έναν χρόνο αφομοίωσης. Αυτό χτίζει τη συμμόρφωση. Η αναμονή ότι τα μέτρα θα αφομοιωθούν από την επόμενη μέρα, δεν είναι ρεαλιστική».

 

Εάν ωστόσο έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα και ο αριθμός είναι γύρω στα 500 κρούσματα, τότε πρόκειται για διαχειρίσιμη κατάσταση, άρα είναι βιώσιμο να ανοίξει η αγορά τα Χριστούγεννα.

 

«Μην περιμένουμε ότι δε θα υπάρχουν άνθρωποι που θα πεθαίνουν ή δε θα ζορίζεται λίγο το σύστημα υγείας. Αυτό που πρέπει να δώσουμε ως κίνητρο είναι ότι έρχονται λύσεις πιο σταθερές, όπως το εμβόλιο, επομένως δε μιλάμε για κάτι που είναι επ' αόριστον, είναι κάτι για τους επόμενους 3-4 μήνες, οπότε θα αρχίσει να μειώνεται πολύ σοβαρά η πίεση στο σύστημα υγείας λόγω του εμβολίου».

 

Σχολιάζοντας τα χθεσινά γεγονός με τις συγκεντρώσεις είπε ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο και «δυστυχώς δεν μπορεί να λείψει η Ελλάδα.».

 

«Πριν από λίγο καιρό εν μέσω 5.000 κρουσμάτων στη Γενεύη, 5.000 άτομα διαδήλωναν γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει τους μισθούς κατά 1%. Αυτό βέβαια οδήγησε σε περαιτέρω κρούσματα κι επιβράδυνση της διαδικασίας μείωσης. Με απογοητεύουν οι εικόνες αυτές και πως προσπαθούν κάποιοι πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα και κάποιοι άλλοι στον βωμό των δικαιωμάτων τους να βάζουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία», ανέφερε ο κ. Δερμιτζάκης.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr