Δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού έχουν εντοπιστεί στις φυλακές Διαβατών, που πλέον χωρίστηκαν σε τρεις ζώνες, για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

 

Κρούσματα κορωνοϊού έχουν καταγραφεί τόσο ανάμεσα σε κρατούμενους όσο και μεταξύ των σωφρονιστικών υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, θετικοί στον ιό έχουν βρεθεί 59 κρατούμενοι και έξι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

 

Από το βράδυ της Παρασκευής οι φυλακές Διαβατών χωρίστηκαν σε τρεις ζώνες, μετά την ανακατανομή των κρατουμένων και αφού διενεργήθηκε απολύμανση. Στον πρώτο χώρο διαμένουν οι κρατούμενοι που διαγνώστηκαν με κορωνοϊό, στον δεύτερο βρίσκονται όσοι βγήκαν αρνητικοί στα τεστ και στον τρίτο χώρο όσοι δεν έχουν ελεγχθεί αλλά δεν εμφανίζουν κάποιο σύμπτωμα.

 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στις 20 Οκτωβρίου βρέθηκε θετικός ένας σωφρονιστικός υπάλληλος των φυλακών και έως τις 6 Νοεμβρίου τα κρούσματα ανάμεσά τους ήταν έξι. Όλοι οι εργαζόμενοι τέθηκαν σε κατ'οίκον περιορισμό.

 

Στις 28 Οκτωβρίου κρατούμενους παρουσίασε πυρετό και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Όταν επέστρεψε στη φυλακή τέθηκε σε καραντίνα και την επόμενη ημέρα το τεστ του βρέθηκε θετικό στον ιό. Έως τις 8 Νοεμβρίου τα κρούσματα μεταξύ των κρατουμένων έφτασαν τα 19. διενεργήθηκαν 150 δειγματοληπτικά τεστ κυρίως σε κρατούμενους που είχαν έρθει σε επαφή με τα κρούσματα και από αυτά τα 59 βρέθηκαν θετικά στον ιό. Πρόκειται για 58 κρατούμενους στη φυλακή και έναν ακόμη που είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» λόγω αμυγδαλίτιδας και παρέμεινε εκεί.

 

Χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση χαρακτήρισε «εκτός ελέγχου» την κατάσταση στις φυλακές Διαβατών, κατηγορώντας το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για «εγκληματική αδιαφορία» στα αιτήματα κρατουμένων και σωφρονιστικών για μαζικά τεστ και απολύμανση, μετά τα πρώτα 4 κρούσματα.

 

Στην ανακοίνωση η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής απάντησε ότι «η πανδημία και ειδικά η κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης και ξεκαθαρίσματος λογαριασμών».

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr