Κορωνοϊός: 1678 κρούσματα σε 24 ώρες - Στους 140 οι διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός: 1678 κρούσματα σε 24 ώρες - Στους 140 οι διασωληνωμένοι Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Σε 24 ώρες η Ελλάδα κατέγραψε άλλα 1678 κρούσματα κορωνοϊού, σύμφωνα με την σημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ. 

Από αυτά, 91 συνδέονται με συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Εγχώρια είναι 1.653 από τα 1.678 και πρώτη είναι πάλι η Θεσσαλονίκη με 449 ενώ ακολουθεί η Αττική με 300 κρούσματα. 

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 40.929, εκ των οποίων το 55.1% άνδρες. Τα 4.137 (10.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 13.493 (33.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Σήμερα 140 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 37 (26.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 291 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, καταγράφηκαν 9 ακόμα θάνατοι και από την αρχή της πανδημίας η Ελλάδα μετρά 635 θανάτους συνολικά. Εξ αυτών, 241 (38.0%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Εν τω μεταξύ, σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Θεσσαλονίκη έθεσε σε εφαρμογή ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων του κορωνοϊού. Εν μέσω πρωτοφανούς έξαρσης κρουσμάτων, εξασφαλίστηκαν 43 νέες κλίνες ΜΕΘ-COVID έτσι ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητα του ΕΣΥ στη συμπρωτεύουσα. 


Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος σχολίαζε το πρωί ότι η επιδημιολογική κατάσταση είναι κακή στη Θεσσαλονίκη: «Στη Θεσσαλονίκη τα πράγματα είναι άσχημα, στην Αθήνα τα πράγματα είναι προβληματικά. Πρέπει και η πολιτεία και οι υγειονομικοί να θωρακίσουμε το σύστημα υγείας, να αυξηθούν οι κλίνες ΜΕΘ για COVID, κάτι που ξεκίνησε» επισήμανε ο καθηγητής.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι ενδέχεται να καταγραφούν αυξημένα κρούσματα τις προσεχείς μέρες, καθώς αυτά σημειώθηκαν με τα προηγούμενα μέτρα σε ισχύ. «Δυστυχώς αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μεγάλο κύμα, βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη φάση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο»

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται διευρυμένο σχέδιο αεροδιακομιδών από τη Θεσσαλονίκη προς άλλες περιοχές με διαθέσιμες ΜΕΘ. Παράλληλα γίνονται σκέψεις στο υπουργείο Υγείας να δοθεί ως κίνητρο σε γιατρούς εντατικολόγους, πνευμονολόγους και αναισθησιολόγους, αμοιβή ακόμα και 3.000 ευρώ, για το διάστημα που θα υπηρετούν στις ΜΕΘ Covid-19.

Η στελέχωση των ΜΕΘ θεωρείται χρόνιο ζήτημα, αλλά ειδικά αυτή την περίοδο φαίνεται πως το πρόβλημα γίνεται πιο πιεστικό. Ενδεικτικό είναι πως στο νοσοκομείο Σωτηρία, από τις 50 κλίνες ΜΕΘ που στήθηκαν ύστερα από δωρεά της Βουλής, λειτουργούν μόνο 12 σε πρώτη φάση επειδή δεν υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM