Τζιτζικώστας: Τα κρούσματα είναι εκθετικά - Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα πάμε σε lockdown στη Θεσσαλονίκη

Τζιτζικώστας: Τα κρούσματα είναι εκθετικά - Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα πάμε σε lockdown στη Θεσσαλονίκη Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Την εφαρμογή νέων, έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό προανήγγειλε σήμερα ο περιφερειάρχης Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. 

«Η εικόνα που έχουμε είναι ότι τα κρούσματα είναι εκθετικά», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας στην τηλεόραση στου ΣΚΑΪ, προειδοποιώντας ότι αν η τάση αυτή δεν περιοριστεί, μέσα σε λίγες μέρες η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί απότομα. 

Κατά τον ίδιο, η Θεσσαλονίκη θα περάσει σήμερα στο «πορτοκαλί» επίπεδο συναγερμού, και θα τεθούν σε ισχύ έκτακτα μέτρα όπως αύξηση του ποσοστού τηλεργασίας από το 20% στο 40%, αλλαγή ωραρίου στα εστιατόρια και ισχυρή σύσταση χρήσης μάσκας. 

Σε περίπτωση που τα μέτρα δεν εφαρμοστούν, θα τεθεί σε ισχύ lockdown, προειδοποίησε ο ίδιος.

Την άποψη αυτή συμμερίστηκε στο ίδιο πάνελ και ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, παρατηρώντας πως στην Ελλάδα ξεκινά να συμβαίνει «αυτό έχει ήδη γίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», αφού πλέον η πορεία της πανδημίας έχει «φύγει από τη σταθερότητα» λόγω καιρού και άλλων παραγόντων. 

Κατά τον ίδιο η νέα έξαρση έχει ξεκινήσει εδώ και μερικές ημέρες, αφού, κατά τον ίδιο, τα προηγούμενα 24ωρα έγιναν πολύ λίγα τεστ και παρ' όλα αυτά τα κρούσματα είναι πάνω από 300. Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο, ως το τέλος Οκτωβρίου να καταγραφούν στην Ελλάδα ακόμα και 1.000 κρούσματα σε ένα 24ωρο. 

Κλείνοντας εξέφρασε την ανησυχία του για τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις για τα επόμενα μέτρα στην Ελλάδα. Όπως είπε, η πανδημία έχει δύο περιόδους, αυτή του περιλαμβάνει τον περιορισμό και τον έλεγχο και εκείνη όπου γίνεται προσπάθεια αναστροφής ενός κύματος που έχει ήδη ξεπεράσει κάποια πλαίσια. 

Κατά τον ίδιο, η Ελλάδα λειτουργεί με την στρατηγική του περιορισμού αλλά, όπως λέει, δεν είναι αποτελεσματικό να προσπαθεί κανείς να «σβήσει μικρές φωτιές, όταν υπάρχει μια τεράστια πυρκαγιά». Ο καθηγητής θεωρεί πως πρέπει όλη Ελλάδα να μπει «κάπου ανάμεσα στο πορτοκαλί και το κόκκινο» επίπεδο συναγερμού, καθώς παρατηρούνται και μετακινήσεις. 

Εκτός από την χρήση μάσκας παντού, ο Δρ. Δερμιτζάκης πιστεύει πως θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και άλλα μέτρα, όπως απαγόρευση κυκλοφορίας λίγη ώρα μετά το κλείσιμο των εστιατορίων, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού. 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ