Απεργία την Πρωτομαγιά

Δική της Xρυσής Αυγής: Η ημέρα της κρίσης - Οι κατηγορούμενοι, η διαδικασία και οι ποινές

Δική της Xρυσής Αυγής: Η ημέρα της κρίσης - Οι κατηγορούμενοι, η διαδικασία και οι ποινές Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Εγκλήματα μίσους, δεκάδες κατηγορούμενοι και μία δίκη που κράτησε πεντέμισι ολόκληρα χρόνια. Ήταν 20 Απριλίου του 2015 όταν ξεκίνησε η δίκη της Χρυσής Αυγής και σήμερα είναι η ημέρα της κρίσης για την ηγεσία και πολλά οργανωμένα μέλη της. 

Στις 11 το πρωί, το δικαστήριο θα ανακοινώσει την ετυμηγορία του για την ενοχή ή μη των 68 κατηγορουμένων, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να εστιάζεται στην κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης που βαρύνει πολιτικά στελέχη του μορφώματος της Χρυσής Αυγής, μεταξύ των οποίων τον αρχηγό του κόμματος Νίκο Μιχαλολιάκο, τον Ηλία Κασιδιάρη και άλλους. 

Οι δικαστές συνεδρίαζαν επί έναν μήνα υπό άκρα μυστικότητα, και σήμερα θα αποφανθούν για το αν οι τρεις αιματηρές υποθέσεις που εξετάζονται έγιναν καθ' εφαρμογή των «καταστατικών αρχών» μιας εγκληματικής οργάνωσης ή όχι. Αποτιμώντας την ευθύνη του καθενός ξεχωριστά, θα απαντήσουν στο κατά πόσο οι κατηγορούμενοι για τις επιθέσεις λειτούργησαν αυτόνομα και μεμονωμένα -όπως είχε πει η εισαγγελέας- ή ως μέλη ενός οργανωμένου μηχανισμού ρατσισμού και μισαλλοδοξίας. 

Η διαδικασία

Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 11 με την απόφαση για την πρώτη υπόθεση, τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, και θα συνεχιστεί με την ετυμηγορία για την επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες, την επίθεση στο ΠΑΜΕ και άλλες υποθέσεις. Στο τέλος, το δικαστήριο θα αποφανθεί για τις κατηγορίες περί εγκληματικής οργάνωσης.

Αν το δικαστήριο δεχθεί την εμπλοκή σε εγκληματική οργάνωση, επί της ουσία θα δεχθεί ότι υπήρχε πολιτικό σχέδιο και οργάνωση για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από μέλη της Χρυσής Αυγής, και που περιγράφονται εκτενώς στο βαρύ κατηγορητήριο.

Σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης για εγκληματική οργάνωση η απόφαση του Δικαστηρίου θα αργήσει σημαντικά να εκδοθεί, καθώς θα χρειαστούν ημέρες έως ότου ληφθούν οι μεμονωμένες αποφάσεις για τυχόν ελαφρυντικά και τις ποινές. 

Αν ωστόσο το Δικαστήριο συνταχθεί με την εισαγγελική πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου που είχε προτείνει την πλήρη απαλλαγή των πολιτικών στελεχών από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, οι καταδίκες θα αφορούν μόνο μεμονωμένα εγκλήματα και η απόφαση θα εκδοθεί το αργότερο έως την Πέμπτη. 

Απόντες από το εδώλιο

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λεγόμενος σκληρός πυρήνας των πολιτικών στελεχών της ΧΑ δεν θα δώσει το παρών σήμερα στο Εφετείο και από τους συνολικά 68 κατηγορούμενους λίγοι θα βρεθούν μέσα στην δικαστική αίθουσα, απέναντι σε θύματα και συγγενείς θυμάτων όπως η Μάγδα Φύσσα που δεν έλειψε ούτε μία ημέρα από τη δίκη. Ισχυρή αστυνομική δύναμη θα βρίσκεται εντός της αίθουσας καθώς και 50 άτομα κοινό, 44 δημοσιογράφοι και 12 φωτορεπόρτερς.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη θα ξεκινήσει την ανάγνωση της απόφασης στην αίθουσα τελετών με περιορισμένες πλέον θέσεις - περίπου 300 από τις 850 που διαθέτει. Η Μαρία Λεπενιώτη , που πλέον έχει προαχθεί σε αρεοπαγίτη, έχει χειριστεί κατά το παρελθόν πολύκροτες υποθέσεις, όπως το αποκαλούμενο «συνδικάτο του εγκλήματος», δίκες εκβιαστών, τη δίκη για εξοπλιστικά με βασικό κατηγορούμενο των πρώην υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου κ.α .

Πριν 32 χρόνια η κ. Λεπενιώτη ήταν η ανακρίτρια που είχε χειριστεί την υπόθεση της επίθεσης σε βάρος του Δημήτρη Κουσουρή από ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής το τότε στέλεχος της Αντώνη Ανδρουτσόπουλο ή «Περίανδρο».

Οι κατηγορούμενοι, οι υποθέσεις και οι κατηγορίες

 

Δολοφονία Παύλου Φύσσα (ξημερώματα 18ης Σεπτεμβρίου 2013 Κερατσίνι από μέλη Τοπικής Νίκαιας)
Κατηγορούμενοι: 18
Γιώργος Ρουπακιάς: ανθρωποκτονία από πρόθεση
Ιωάννης Καζαντζόγλου: άμεση συνέργεια σε ανθρωποκτονία

Απλή συνέργεια στη δολοφονία οι :
Ιωάννης Άγγος
Αναστάσιος -Μάριος Αναδιώτης
Γεώργιος Δήμου
Ελπιδοφόρος Καλαρίτης
Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός
Κωνσταντίνος Κορκοβίλης
Αναστάσιος Μιχάλαρος
Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας- πυρηνάρχης της οργάνωσης
Σταύρος Σαντοριναίος
Γεώργιος Σκάλκος
Γέωργιος Σταμπέλος
Γεώργιος -Χρήστος Τσακανίκας
Λέων Τσαλίκης
Αθανάσιος Τσόρβας
Νικόλαος Τσόρβας και
Αριστοτέλης Χρυσαφίτης.

Επίθεση σε βάρος τριών Αιγύπτιων ψαράδων (Ικόνιο Περάματος 12 Ιουνίου '12 από μέλη της Τοπικής Περάματος )
Κατηγορούμενοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας: 5
Αναστάσιος Πανταζής πυρηνάρχης Περάματος
Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος
Δημήτριος Αγριογιάννης
Θωμάς Μαριάς και
Μάρκος Ευγενικός.


Επίθεση σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ (12 Σεπτεμβρίου 2013 στο Πέραμα από μέλη τοπικής Περάματος σε βάρος αφισοκολλητών έξω από Ζώνη)
Κατηγορούμενοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας : 4
Αναστάσιος Πανταζής
Χρήστος- Αντώνιος Χατζηδάκης
Κυριάκος Αντωνακόπουλος και
Ιωάννης Καστρινός.

Οι 24 από τους 26 κατηγορούμενους για τις τρεις επιθέσεις βαρύνονται επιπλέον και με το αδίκημα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Οι άλλοι 2 - οι πυρηνάρχες Πατέλης και Πανταζής - βαρύνονται με αυτό της διεύθυνσης μαζί με τους 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής (ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα που προέκυψε μετά τις εκλογές Ιουνίου 2012)

Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης
Κατηγορούμενοι συνολικά 20 (18 βουλευτές και 2 πυρηνάρχες)
Νίκος Μιχαλολιάκος
Χρήστος Παππάς
Ηλίας Κασιδιάρης
Γιάννης Λαγός
Ηλίας Παναγιώταρος
Κωνσταντίνος Μπαραμπαρούσης
Ελένη Ζαρούλια
Γιώργος Γερμενής
Παναγιώτης Ηλιόπουλος
Νίκος Μίχος
Γιώργος Γερμενής
Αντώνης Γρέγος
Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος

Ευστάθιος Μπούκουρας
Πολύβιος Ζησιμόπουλος
Νίκος Κούζηλος
Αρτέμης Ματθαιόπουλος
Δημήτρης Κουκούτσης.
Και οι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής

Επιπλέον κατηγορίες για κακουργηματικού ή πλημμεληματικού βαθμού οπλοκατοχή αντιμετωπίζουν οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Νίκος Μίχος (όπλα και πυρομαχικά) Στάθης Μπούκουρας και Χρήστος Παππάς ο οποίος βαρύνεται επίσης και με υπεξαίρεση μνημείου (πλημμέλημα)

Ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση
Κατηγορούμενοι συνολικά 45 - οι 24 από τις τρεις πρώτες υποθέσεις - και οι ακόλουθοι 21:
Διονύσης Αγιοβλασίτης
Γεώργιος Αποστολόπουλος
Νικόλαος Αποστόλου
Χρήστος Γαλανάκης
Σαββας Γαροφαλάκης
Αριστόδημος Δασκαλάκης
Γεώργιος Καλπιτζής
Διονύσιος Λιακόπουλος
Εμμανουήλ Μαυρικάκης
Θωμάς Μπαρέκας
Νικολέτα Μπενέκη

Νικόλαος Παπαβασιλείου
Γιώργος Περρής
Γιώργος Πετράκης
Βενετία Πόπορη (αστυνομικός)
Βασίλειος Σιατούνης
Θεώνη Σκαρπέλη
Θέμις Σκορδέλη
Χρήστος Στεργιόπουλος
Αθανάσιος Στράτος
Εμμανουήλ Ψυλλάκης.

Το σύνολο των κατηγορουμένων που είναι αντιμέτωποι με εγκληματική οργάνωση, είτε ως ηγεσία είτε ως μέλη, είναι 65. Άλλοι 3 δικάζονται για πλημμελήματα. Πρόκειται για τους:

Μαργαρίτα Μικελάτου (σύζυγος Ρουπακιά) για ψευδή κατάθεση
Θεόδωρο Στέφα για παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών και
Αναστάσιο Χιλιό για παράνομη κατοχή όπλων και κατοχή ναρκωτικών

Τι θα γίνει μετά την ετυμηγορία 

 

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης επί της ενοχής, θα λάβει τον λόγο η υπεράσπιση των κατηγορουμένων, όσων κρίνονται ένοχοι, για να αιτηθεί την αναγνώριση ελαφρυντικών. Συνολικά οι συνήγοροι που αγόρευσαν τελικά στη δίκη, ήταν 45 από τους περίπου 100 δηλωθέντες στην έναρξη.

Η "μάχη των ελαφρυντικών" είναι από τις πιο σημαντικές για τους υπερασπιστές κάθε κατηγορούμενου καθώς από αυτήν κρίνεται η τύχη των καταδικασθέντων. Έτσι αναμένεται να δοθεί αρκετός χρόνος για την ανάπτυξη των θέσεων της υπεράσπισης για τις ελαφρυντικές περιστάσεις που θα αιτηθούν στο δικαστήριο. Η Πολιτική Αγωγή δεν έχει δικαίωμα λόγου σε καμία από τις φάσεις της απόφασης.

Ελαφρυντικά, ανακοίνωση ποινών και το θέμα της αναστολής έκτισης ποινών

 

Μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης λαμβάνει τον λόγο η εισαγγελέας η οποία υποβάλει στο δικαστήριο την πρόταση της επί των ελαφρυντικών εξειδικεύοντας για κάθε κατηγορούμενο. Ακολουθούν οι δευτερολογίες της υπεράσπισης.

Το δικαστήριο στη συνέχεια αποσύρεται σε διάσκεψη και επανέρχεται για να ανακοινώσει αν αναγνωρίζει ποια και σε ποιους ελαφρυντικά. Το δικαστήριο δεν δεσμεύεται σε αναγνώριση "σύννομου βίου" μόνο από την ύπαρξη καθαρού ποινικού μητρώου. Να σημειωθεί ότι κάποιοι εκ των κατηγορουμένων έχουν καταδίκες, επί το πλείστον τελεσίδικες για άλλες υποθέσεις. Δύο κατηγορούμενοι έχουν αμετάκλητη καταδίκη για τη δολοφονία του εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν.

Μετά τα ελαφρυντικά η εισαγγελέας θα υποβάλει την πρόταση της επί των ποινών, ακολουθεί η υπεράσπιση και τελικά το δικαστήριο μετά από διάσκεψη ανακοινώνει τις ποινές και τις συγχωνεύσεις ποινών.

Οι ποινές

 

Οι κατηγορούμενοι που θα κριθούν ένοχοι για τις τρεις πρώτες υποθέσεις, είναι αντιμέτωποι με πρόσκαιρες καθείρξεις το ύψος των οποίων θα κριθεί από τα ελαφρυντικά που θα δεχθεί το δικαστήριο. Από αυτούς ο Γιώργος Ρουπακιάς αν δεν του αναγνωριστεί ελαφρυντικό θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ποινή ακόμη και των ισοβίων.

Οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα έφεσης για κάθε καταδίκη που είναι άνω των 2 ετών.

Οι ποινές για εγκληματική οργάνωση

 

Κατηγορούμενοι για εγκληματική οργάνωση είναι συνολικά 65. Από αυτούς 45 κατηγορούνται για ένταξη (με 20 εξ αυτών να είναι μόνο για αυτήν την κατηγορία κατηγορούμενοι).

Για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κατηγορούνται 20 άτομα, δηλαδή οι 18 πρώην βουλευτές του κόμματος καθώς και οι πυρηνάρχες Νίκαιας και Περάματος. Από τους 20 οι 18 έχουν μόνο αυτήν την κατηγορία.

Το πλαίσιο ποινών, με βάση τις ευμενέστερες συνθήκες του νέου Ποινικού Κώδικα για την εγκληματική οργάνωση είναι το εξής:

- Ποινή ένταξης: 5-10 χρόνια (με ελαφρυντικό 1-5)
- Ποινή διεύθυνσης: 5-15 χρόνια (με ελαφρυντικό: 2-8)

Το κρίσιμο ζήτημα της αναστολής

 

Μετά την ανακοίνωση των ποινών η διαδικασία μπαίνει στο πλέον κρίσιμο θέμα, σε κάθε δίκη, που αφορά την αναστολή ή όχι εκτέλεσης της ποινής. Αν δηλαδή οι δικαστές κρίνουν πως οι κατηγορούμενοι πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή ή να αφεθούν ελεύθεροι με ή χωρίς όρους.

Το λόγο λαμβάνει πρώτη η εισαγγελέας η οποία θα εισηγηθεί αν θα πρέπει να δοθεί και σε ποιους κατηγορούμενους αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση. Το δικαστήριο αφού ακούσει την υπεράσπιση και συσκεφθεί θα ανακοινώσει αν και σε ποιους κατηγορούμενους θα δοθεί αναστολή στην έκτιση της ποινής και ποιοι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στην φυλακή.

Η τελική φάση της διαδικασίας θα αφορά τις αποφάσεις του δικαστηρίου για άλλα θέματα, όπως η απόδοση ή όχι κατασχεθέντων υλικών, η επιστροφή ή όχι χρηματικών εγγυήσεων κ.ά.

Το δικαστήριο με τον ισχύοντα Κώδικα, δεν μπορεί να επιβάλλει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων σε καταδικασθέντες, καθώς καταργήθηκε ως παρεπόμενη ποινή. Έτσι και εφόσον δεν υπάρχει αμετάκλητη καταδίκη, οι καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής δεν στερούνται του δικαιώματος του εκλέγεσθαι και μπορούν να κατέλθουν σε εκλογικές διαδικασίες.

Σε περίπτωση ομόφωνης αθώωσης από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, η απόφαση θεωρείται τελεσίδικη και δεν θα είναι εύκολο να προσβληθεί. Αν η αθώωση είναι κατά πλειοψηφία έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση ο προϊστάμενος της Εισαγγελέας εντός 10ημέρου είτε αυτεπάγγελτα (υπέρ του νόμου) είτε και μετά από αίτημα της Πολιτικής Αγωγής.

Ελλάδα
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθηγητής του «Αττικόν» για την υπόθεση Καλλιάνου: Εισαγωγή στη ΜΕΘ θα ήταν ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση

Ελλάδα / Καθηγητής του «Αττικόν» για την υπόθεση Καλλιάνου: Εισαγωγή στη ΜΕΘ θα ήταν ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση

Οι ιατροί προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά προβλήματα της υγείας του ασθενούς, δηλώνει ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής από το Αττικόν
NEWSROOM