Ζερεφός για τη φωτιά στη Μεταμόρφωση: Πολύ τοξικές ουσίες – Βάλτε βρεγμένες πετσέτες στις πόρτες

Ζερεφός για τη φωτιά στη Μεταμόρφωση: Πολύ τοξικές ουσίες – Βάλτε βρεγμένες πετσέτες στις πόρτες Facebook Twitter
0

Οδηγίες προς τους κατοίκους της Μεταμόρφωσης όπου μαίνεται φωτιά σε εργοστάσιο πλαστικών, έδωσε το βράδυ ο ακαδημαϊκός φυσικής της ατμόσφαιρας, καθηγητής Χρήστος Ζερεφός. 

Στην πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει από το πρωί και βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, 16 ώρες μετά, καίγονται πλαστικά, πάσης φύσεως ανακυκλώσιμα υλικά και χαρτιά. «Όταν καίγονται σε υψηλή θερμοκρασία πλαστικά τότε εκλύονται υπό συνθήκες πολύ τοξικές ουσίες, διοξίνες, φουράνια και άλλα», όπως συμβαίνει όταν καίγονται προϊόντα του πετρελαίου, εξήγησε ο καθηγητής. 

Ο ίδιος συμβουλεύει τους κατοίκους να τοποθετήσουν βρεγμένες πετσέτες στις οριζόντιες χαραμάδες κάθε εισόδου, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η ποσότητα των αιωρούμενων σωματιδίων που θα μπουν στα σπίτια τους. Παράλληλα συστήνει στους πεζούς να βαδίζουν κάθετα στην κατεύθυνση των ανέμων και όχι κόντρα σε αυτούς (σ.σ στο μέτρο του δυνατού). 

Ζερεφός για τη φωτιά στη Μεταμόρφωση: Πολύ τοξικές ουσίες – Βάλτε βρεγμένες πετσέτες στις πόρτες Facebook Twitter

Για τα αιωρούμενα σωματίδια, υπογράμμισε πως «κανείς δεν ξέρει πως λειτουργούν στα πνευμόνια μας όταν τα εισπνεύσουμε [...]  Ευτυχώς έχουν ενημερωθεί οι κάτοικοι και έχουν κλειστά παράθυρα και τα κλιματιστικά σε ανακύκλωση του αέρα». 

Καλό πλύσιμο στα λαχανικά ή και πέταμα

 

Όσο για τα τρόφιμα και τις καλλιέργειες πάνω στις οποίες ενδέχεται προσγειωθούν τα αιωρούμενα σωματίδια από τη φωτιά, ο κ. Ζερεφός συστήνει να ξεπλένονται με ιδιαίτερη προσοχή και πολύ σχολαστικά, ώστε να φύγει η όποια «μαυρίλα» ενώ στην περίπτωση που έχουν δεχθεί μεγάλη ποσότητα σωματιδίων καλό θα είναι να μην καταναλώνονται. 

Σε ότι αφορά τον καπνό, εκτιμά πως δεν θα εγκλωβιστεί στο λεκανοπέδιο, καθώς πνέουν βοριάδες και, αν η πυρκαγιά σβήσει ως αύριο το απόγευμα, το νέφος θα αραιώσει. «Όλα εξαρτώνται από το πότε θα σβήσει η φωτιά, όλος αυτός ο όγκος καίγεται ταυτόχρονα και κάνει δύσκολο το έργο της πυροσβεστικής», εκτιμά ο καθηγητής. 

Ζερεφός για τη φωτιά στη Μεταμόρφωση: Πολύ τοξικές ουσίες – Βάλτε βρεγμένες πετσέτες στις πόρτες Facebook Twitter

Πυροσβεστική: Η φωτιά θα κρατήσει

Η φωτιά παραμένει σε εξέλιξη σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία και «λόγω του μεγάλου πυροθερμικού φορτίου που φέρει και των υλικών που καίγονται, η πυρκαγιά θα κρατήσει», εκτιμά αξιωματικός της πυροσβεστικής που μίλησε στο LiFO.gr το βράδυ του Σαββάτου. 

Στο σημείο επιχειρούν αυτή την ώρα 48 πυροσβέστες με 16 οχήματα. Η φωτιά έχει οριοθετηθεί και οι πυροσβέστες επιχειρούν εντός του κτηρίου σύμφωνα με την ίδια πηγή. 

SMS από το 112

Το πρωί, έτακτο μήνυμα προς τους πολίτες εστάλη μέσω της γραμμής 112. «Κλείστε όλα τα παράθυρα και τις πόρτες. Αποφύγετε τις μετακινήσεις. Πυρκαγιά σε εργοστάσιο πλαστικών στην περιοχή σας, επικίνδυνοι καπνοί. Η εισπνοή του καπνού μπορεί να είναι επικίνδυνη», σημειωνόταν στο SMS προς τους κατοίκους και τους περαστικούς των γύρω περιοχών. Το μήνυμα ήταν γραμμένο τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά.

Η Πολιτική Προστασία εξέδωσε οδηγίες «για την αποφυγή ενδεχόμενων προβλημάτων υγείας λόγω επικίνδυνων εκπομπών (καπνός)». Οι συστάσεις προς τους πολίτες «ιδίως στην ευρύτερη περιοχή»:
• Αποφύγετε την έκθεση στη ροή του καπνού
• Αποφύγετε τις μετακινήσεις – Παραμείνετε σε ανοιχτούς και αεριζόμενους χώρους που δεν επηρεάζονται από το συμβάν
• Κλείστε ερμητικά όλα τα παράθυρα και πόρτες και μείνετε εντός του σπιτιού
• Συνιστάται τα κλιματιστικά να βρίσκονται σε λειτουργία εσωτερικής ανακύκλωσης αέρα όπου διατίθεται
• Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας ή το ΕΚΑΒ σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας ή νιώσετε δυσφορία
• Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των Αρχών

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ