Έκτακτο μήνυμα προς τους πολίτες εστάλη μέσω της γραμμής 112, για την φωτιά που καίει από το πρωί σε εργοστάσιο πλαστικών στη Μεταμόρφωση. 

 

«Κλείστε όλα τα παράθυρα και τις πόρτες. Αποφύγετε τις μετακινήσεις. Πυρκαγιά σε εργοστάσιο πλαστικών στην περιοχή σας, επικίνδυνοι καπνοί. Η εισπνοή του καπνού μπορεί να είναι επικίνδυνη», σημειώνεται στο SMS προς τους κατοίκους και τους περαστικούς των γύρω περιοχών. Το μήνυμα είναι γραμμένο τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά. 

 

 

 

Η Πολιτική Προστασία εξέδωσε οδηγίες «για την αποφυγή ενδεχόμενων προβλημάτων υγείας λόγω επικίνδυνων εκπομπών (καπνός)». Οι συστάσεις προς τους πολίτες «ιδίως στην ευρύτερη περιοχή»:

• Αποφύγετε την έκθεση στη ροή του καπνού

• Αποφύγετε τις μετακινήσεις – Παραμείνετε σε ανοιχτούς και αεριζόμενους χώρους που δεν επηρεάζονται από το συμβάν

• Κλείστε ερμητικά όλα τα παράθυρα και πόρτες και μείνετε εντός του σπιτιού

Συνιστάται τα κλιματιστικά να βρίσκονται σε λειτουργία εσωτερικής ανακύκλωσης αέρα όπου διατίθεται

• Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας ή το ΕΚΑΒ σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας ή νιώσετε δυσφορία

• Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των Αρχών

 

 

 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα από την πυρκαγιά είναι ο πυκνός τοξικός καπνός και η ατμοσφαιρική ρύπανση από τα καιόμενα πλαστικά, γι' αυτό από το πρωί υπάρχει επικοινωνία της Πυροσβεστικής με την Περιφέρεια, ενώ παραμένει κλειστή η εθνική οδός Αθηνών- Λαμίας.

 

EUROKINISSI
EUROKINISSI

 

Οι δυνάμεις στο σημείο έχουν ενισχυθεί και συνολικά επιχειρούν 49 πυροσβέστες με πεζοπόρο τμήμα της 1ης ΕΜΑΚ, 14 οχήματα και δύο ελικόπτερα. Την επιχείρηση συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες Ο.Τ.Α.

 

  

EUROKINISSI
EUROKINISSI

 

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική ο κίνδυνος επέκτασης της πυρκαγιάς έχει αποτραπεί, αλλά η φωτιά παραμένει σε πλήρη εξέλιξη. Όπως ανέφεραν στελέχη του Π.Σ., καλό θα είναι οι πολίτες που μένουν σε περιοχές όπου κατευθύνεται ο καπνός να μένουν στα σπίτια τους, με καλά κλεισμένα όλα τα ανοίγματα, να επικοινωνούν με γιατρό αν δεν νιώθουν καλά και όσοι κινούνται στους δρόμους να αποφεύγουν τον καπνό.

 

Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν νωρίτερα λόγο για εκρήξεις με αξιωματικό της πυροσβεστικής να εξηγεί, μιλώντας στο LiFO.gr, πως στο εσωτερικό του εργοστασίου υπάρχουν υλικά και μηχανήματα που μπορεί να εκρήγνυνται καθώς επεκτείνεται η φωτιά.

 

Με εντολή του Περιφερειάρχη οι υπηρεσίες Περιβάλλοντος της Περιφέρειας θα προχωρήσουν άμεσα στη διενέργεια ελέγχου στην περιοχή, προκειμένου, εφόσον απαιτηθεί, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας των κατοίκων.