Handelsblatt: Δυσαρέσκεια στον τουρισμό για την φόρμα εντοπισμού επισκεπτών στην Ελλάδα

Handelsblatt: Δυσαρέσκεια στον τουρισμό για την φόρμα εντοπισμού επισκεπτών στην Ελλάδα Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Δυσαρέσκεια στον κλάδο του τουρισμού προκαλεί- σύμφωνα με την Handelsblatt- η νέα φόρμα PLF, που θα πρέπει να συμπληρώνουν υποχρεωτικά οι επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα.

Η γερμανική εφημερίδα κάνει λόγο για πολύπλοκη διαδικασία και επισημαίνει τα «προβλήματα» που υπάρχουν με τη φόρμα εντοπισμού επιβατών (PLF). Υπενθυμίζεται ότι από την Τετάρτη, όποιος θέλει να επισκεφθεί την Ελλάδα θα πρέπει να έχει συμπληρώσει την ειδική φόρμα τουλάχιστον 48 ώρες νωρίτερα.

Με βάση τα στοιχεία που θα δηλώνουν οι επισκέπτες, θα λαμβάνουν ένα ειδικό barcode. Αυτό θα καθορίζει το αν θα πρέπει να υποβληθούν σε έλεγχο για τον κορωνοϊό φτάνοντας στη χώρα μας.

«Η διαδικασία ενδέχεται να λειτουργήσει αποτρεπτικά κυρίως για ηλικιωμένους ταξιδιώτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα. Αποθαρρύνονται όμως και όσοι ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους και που κλείνουν συνήθως το εισιτήριο την τελευταία στιγμή», αναφέρει το γερμανικό δημοσίευμα.

«Άλλο ένα μειονέκτημα: η ιστοσελίδα travel.gov.gr όπου συμπληρώνεται η φόρμα είναι μόνο στα αγγλικά. Και αυτό παρότι η διαδικασία δεν αφορά καταρχάς Βρετανούς και Αμερικανούς. Οι περισσότεροι τουρίστες στην Ελλάδα πέρσι ήταν Γερμανοί», συνεχίζει η Handelsblatt και σημειώνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης- εξαγγέλλοντας την επανεκκίνηση του τουρισμού από τη Σαντορίνη- προσπάθησε να μεταφέρει ένα μήνυμα αισιοδοξίας αλλά «για τους ταξιδιώτες η πραγματικότητα είναι μάλλον δυσάρεστη. Δεν υπάρχει χαλάρωση, αλλά αυστηροποίηση των ταξιδιωτικών κανονισμών και μάλιστα χρονικά πολύ άμεση.

«Όσοι πρέπει να κάνουν το τεστ πρέπει να μείνουν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου τους σε καραντίνα μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα. Βάσει έως τώρα αναφορών αυτό μπορεί να διαρκέσει έως και 36 ώρες. Μεγάλο το διάστημα όταν θες να κάνει διακοπές», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα.

Παράλληλα επισημαίνει ότι δεν έχει αποκαλυφθεί βάσει ποιων κριτηρίων επιλέγονται οι ταξιδιώτες που πρέπει να υποβληθούν σε τεστ. «Κατά τη συμπλήρωση της φόρμας οι επισκέπτες καλούνται να απαντήσουν σε αριθμό ερωτήσεων και να αναφέρουν, μεταξύ άλλων, τον αριθμό της πτήσης, το όνομά τους, τη διεύθυνση, αριθμό ταυτότητας, ηλικία, τηλεφωνικό αριθμό, ηλεκτρονική διεύθυνση, μέχρι και ταξίδια σε άλλες χώρες αλλά και [...] τα στοιχεία επικοινωνίας του καταλύματος όπου θα διανυκτερεύσουν τις επόμενες 14 μέρες στην Ελλάδα», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Στην ιστοσελίδα ο χρήστης δεν μαθαίνει γιατί, πού και για πόσο αποθηκεύονται τα στοιχεία του. Σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας η ελληνική κυβέρνηση απάντησε την Κυριακή ότι τα δεδομένα που συλλέγονται καθίστανται ανώνυμα ενώ τα ονόματα δεν αποθηκεύονται. Στη σελίδα δεν υπάρχει ωστόσο παραπομπή στην προστασία των προσωπικών δεδομένων. Μήπως δημιουργούνται βάσει των αριθμών των κινητών τηλεφώνων προφίλ μετακινήσεων ώστε να μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση επαφών σε περίπτωση κρουσμάτων; Την περασμένη εβδομάδα οι ελληνικές αρχές αξιοποίησαν δεδομένα κινητής τηλεφωνίας για να ελέγξουν την τήρηση των κανονισμών καραντίνας», συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα.

Το ότι οι νέες οδηγίες γνωστοποιήθηκαν μόλις το Σαββατοκύριακο και ισχύουν ήδη από την Τετάρτη προκαλεί δυσαρέσκεια σε τουριστικούς ομίλους και αεροπορικές εταιρίες, γράφει η Handelsblatt. «Φυσικά και θα θέλαμε να είχαμε ενημερωθεί νωρίτερα για να προσαρμοστούμε στη νέα διαδικασία», δήλωσε στην εφημερίδα εκπρόσωπος μεγάλης ευρωπαϊκής αεροπορικής εταιρείας για την Ελλάδα. «Ανοιχτό παραμένει τι θα συμβεί με τους επισκέπτες που δεν γνώριζαν για τη νέα οδηγία και φτάνουν στην Ελλάδα χωρίς barcode. Θα πρέπει να επιστρέψουν;», σημειώνει το δημοσίευμα.

«Η Ελλάδα διαχειρίστηκε την κρίση του κορωνοϊού καλύτερα από τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες. [...] Ο αριθμός των θανάτων [...] είναι χαμηλός. Γι΄ αυτό και είναι μεγάλος ο φόβος τώρα ότι οι ξένοι τουρίστες θα μπορούσαν να φέρουν τον ιό στη χώρα. Οι νέοι κανόνες αντικατοπτρίζουν την ανησυχία αυτή», συμπεραίνει η εφημερίδα.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM