Ανοίγει η εστίαση στις 25 Μαΐου: «Ναι» από την Επιτροπή για καφετέριες και εστιατόρια

Ανοίγει η εστίαση στις 25 Μαΐου: «Ναι» από την Επιτροπή για καφετέριες και εστιατόρια Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Το άνοιγμα των εστιατορίων και των καφετεριών μία εβδομάδα νωρίτερα από την 1η Ιουνίου ενέκρινε η υγειονομική επιτροπή. 

«Κατόπιν της έγκρισης της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων η Κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης την Δευτέρα 25 Μαΐου», αναφέρει το δελτίο Τύπου από το Μαξίμου.

Οι ειδικότεροι κανόνες λειτουργίας των καταστημάτων θα ανακοινωθούν από τον αρμόδιο Υφυπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Νίκο Παπαθανάση αύριο, Κυριακή, στις 18:00 από την ΕΡΤ.

Η κυβέρνηση είχε ζητήσει από την επιτροπή των ειδικών να εξετάσει το ενδεχόμενο ανοίγματος του κλάδου όσο το δυνατόν νωρίτερα και, όπως έγινε γνωστό, η Επιτροπή ενέκρινε το άνοιγμα καφετεριών, εστιατορίων και συναφών επιχειρήσεων, μία εβδομάδα νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό.

Έτσι, εκτός από τα delivery που ήδη λειτουργούν, τα πρώτα τραπέζια θα στηθούν από τις 25 Μαΐου σε υπαίθριους και ημιυπαίθριους χώρους αυτών των επιχειρήσεων, που θα υποδεχθούν στο τέλος του μήνα τους πρώτους πελάτες, αν συνεχιστεί η διαφαινόμενη ύφεση της πανδημίας στη χώρα.

Ανά τετράδες στα τραπέζια

 

Το σχέδιο της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στην χαλάρωση των μέτρων για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων στην εστίαση προβλέπει πως καφετέριες και εστιατόρια θα λειτουργήσουν αρχικά τους εξωτερικούς χώρους και όσους μπορούν να θεωρηθούν ημιυπαίθριοι, κοντά στην πόρτα, χωρίς την χρήση κλιματιστικών.

Ο μέγιστος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους τέσσερις ενώ τα τραπέζια θα πρέπει να απέχουν το ένα από το άλλο τουλάχιστον δύο μέτρα. Συνολικά, θα επιτρέπεται μόνο ένα άτομο ανά 3 τ.μ. σε εξωτερικούς χώρους ενώ υποχρεωτική θα είναι η μάσκα και τα γάντια για τους υπαλλήλους.

Περισσότερα τραπέζια έξω

Η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει ρυθμίσεις για επέκταση του επιτρεπόμενης επιφάνειας για τραπεζοκαθίσματα εκτός των καταστημάτων, χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών ενώ στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος για αυτό, η νομοθετική παρέμβαση είναι μείωση των δημοτικών τελών. 

Παράλληλα προβλέπεται τμηματική πεζοδρόμηση ορισμένων οδών από τους Δήμους, είτε για μερικές ώρες είτε καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, ώστε καφετέριες και εστιατόρια να μπορούν να τοποθετούν περισσότερα τραπέζια έξω. Σε αυτή την περίπτωση, θα μένει ανοικτό ένα τμήμα του δρόμου πλάτους τουλάχιστον 1.80 μέτρων, για να κυκλοφορούν χωρίς προβλήματα ΑμεΑ και οι υπόλοιποι πεζοί.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ