Απεργία την Πρωτομαγιά

Τουρισμός: Η πρόταση της Ελλάδας στην ΕΕ για την άρση των μέτρων

Τουρισμός: Η πρόταση της Ελλάδας στην ΕΕ για την άρση των μέτρων Facebook Twitter
Τουρισμός: Η πρόταση της Ελλάδας στην ΕΕ για την άρση των μέτρων (Pixabay)
0

Τη δική της πρόταση για την επιστροφή του τουρισμού στην κανονικότητα και την άρση των μέτρων μεταξύ των χωρών της  ΕΕ, υπέβαλε η Αθήνα στην Κομισιόν.

«Στόχος μας είναι να εργαστούμε για να επιτραπούν ξανά τα ταξίδια μεταξύ των χωρών της ΕΕ έως τις 15 Ιουνίου, όπου είναι δυνατόν» αναφέρει μεταξύ άλλων το ελληνικό πλάνο, σύμφωνα με το Brussels Playbook του Politico, για την επανεκκίνηση του τουρισμού.

Από την πλευρά της, η κρίσιμη ατζέντα της συνεδρίασης του Κολεγίου των Επιτροπών την Τετάρτη για την άρση των μέτρων περιλαμβάνει το άνοιγμα των συνόρων στην ΕΕ και την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας.

Στο προσχέδιο, που επικαλείται το Politico κάνει λόγο για «σταδιακή και συντονισμένη προσέγγιση» για την άρση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Τα ελληνικά σχέδια για το καλοκαίρι

 

Η Αθήνα πιέζει για μια πολύ γρήγορη επιστροφή στην ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρώπη. «Στόχος μας είναι να εργαστούμε για να ανοίξουμε ξανά τα ταξίδια μεταξύ των χωρών της ΕΕ έως τις 15 Ιουνίου, όπου είναι δυνατόν», αναφέρει το  ελληνικό non-paper, το οποίο υποβλήθηκε στη Επιτροπή τη Δευτέρα.

Παράλληλα, η Αθήνα θέλει «δίκαιη μεταχείριση» όλων των πιθανών ταξιδιωτών προκειμένου να αποτρέψει «οποιαδήποτε μεροληψία υπηκοότητας» στα πρωτόκολλα των ταξιδιών.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον κατακερματισμό της Ενιαίας Αγοράς στην περίπτωση των τουριστικών υπηρεσιών», αναφέρει χαρακτηριστικά το συγκεκριμένο έγγραφο, ζητώντας να επιτρέπεται στους ανθρώπους να ταξιδεύουν αλλά και στη συνέχεια να επιστρέφουν γρήγορα και εύκολα στο σπίτι: Δεν πρέπει να υπάρχει «καραντίνα ή άλλο δυσανάλογο (μέτρο) ή ανασταλτικές απαιτήσεις κατά την επιστροφή».

Ωστόσο, η Αθήνα δεν υποστηρίζει την πλήρη επαναλειτουργία των συνόρων για κανέναν.

Όπου δε, το προαναφερθέν σχέδιο της Επιτροπής είναι χωρίς λεπτομέρειες, η ελληνική πλευρά ζητά «κοινή κατανόηση» σε επίπεδο ΕΕ ότι όλοι οι ταξιδιώτες πρέπει να ελεγχθούν είτε για τον κορωνοϊό είτε για αντισώματα, τρεις ημέρες πριν ταξιδέψουν.

Εναλλακτικά, όπως αναφέρει, δεν θα απαιτηθούν τεστ «για ταξίδια μεταξύ περιοχών, που έχουν δείξει σαφή και επίμονα στοιχεία ότι η κατάσταση του COVID-19 είναι υπό έλεγχο».

Πιέσεις τελευταίας στιγμής

 

Υπάρχει ένα ακόμη συγκεκριμένο αίτημα από μια χώρα «χιλιάδων νησιών», όπως αναφέρει το Politico, που δεν είναι προσβάσιμα οδικώς.

«Δεν μπορεί να υπάρξει διάκριση ή διαφοροποίηση μέσω ταξιδιού», λέει η Αθήνα. «Τα μέσα μεταφοράς οδικώς, αεροπορικώς, τρένα ή θαλάσσια ανοίγουν ξανά ταυτόχρονα και με αναλογικά πρωτόκολλα. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τις πιο απομακρυσμένες (χώρες μέλη) της Ένωσης να μείνουν πίσω.

«Έτσι, στα αεροπλάνα, όλα τα καθίσματα πρέπει να γεμίσουν», αναφέρεται χαρακτηριστικά, καθώς η διατήρηση της μέσης κενής θέσης «θα έκανε τις πτήσεις αντιοικονομικές με αμφισβητήσιμα οφέλη για την υγεία».

Με πληροφορίες από το Politico

Ελλάδα
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθηγητής του «Αττικόν» για την υπόθεση Καλλιάνου: Εισαγωγή στη ΜΕΘ θα ήταν ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση

Ελλάδα / Καθηγητής του «Αττικόν» για την υπόθεση Καλλιάνου: Εισαγωγή στη ΜΕΘ θα ήταν ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση

Οι ιατροί προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά προβλήματα της υγείας του ασθενούς, δηλώνει ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής από το Αττικόν
NEWSROOM