Απεργία την Πρωτομαγιά

Τραπεζάκια στον δρόμο: Ρύθμιση για πεζοδρομήσεις μπροστά από καφετέριες και εστιατόρια

Τραπεζάκια στον δρόμο: Ρύθμιση για πεζοδρομήσεις μπροστά από καφετέριες και εστιατόρια Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Εντός της εβδομάδας θα κατατεθούν οι ρυθμίσεις για τις διευκολύνσεις προς τους καταστηματάρχες εστίασης ώστε να επεκτείνουν τους χώρους που τοποθετούν τραπεζοκαθίσματα. 

Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, με τη ρύθμιση τα καταστήματα εστίασης θα μπορούν έως και να διπλασιάσουν τον χώρο που διαθέτουν μέχρι σήμερα, προκειμένου να καλύψουν ένα μέρος της χαμένης χωρητικότητάς τους εξαιτίας των μέτρων προστασίας και των αποστάσεων ασφαλείας. Αυτό θα γίνει χωρίς να πληρώσουν επί πλέον τέλη στους Δήμους.

Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος για επέκταση η υπόδειξη που κάνει η νομοθετική παρέμβαση είναι να μειώνονται τα δημοτικά τέλη έως και 50%.


Στη ρύθμιση υπάρχει πρόβλεψη πεζοδρομήσεων ορισμένων οδών από τους Δήμους, είτε για μερικές ώρες είτε καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, ώστε οι καφετέριες και τα εστιατόρια να μπορούν να τοποθετήσουν περισσότερα τραπέζια έξω. 

Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να μένει ελεύθερο ένα τμήμα του δρόμου πλάτους τουλάχιστον 1.80 μέτρων, για να κυκλοφορούν χωρίς προβλήματα οι πεζοί και οι μόνιμοι κάτοικοι και φυσικά να μένουν ανοικτές οι διαβάσεις για ΑμεΑ. 


Οι ρυθμίσεις που επεξεργάσθηκαν από κοινού τα υπουργεία Εσωτερικών και Ανάπτυξης και έχουν τη σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΕ, θα περιλαμβάνονται στην κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, πιθανότατα την Τετάρτη.

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση αναζητά τρόπους ώστε ο κλάδος της εστίασης να λειτουργήσει πριν από την 1η Ιουνίου, ενώ δεν αποκλείεται η πιθανότητα να λειτουργήσουν και εσωτερικοί χώροι, υπό προϋποθέσεις.

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στα μέσα του Μαΐου, το σαββατοκύριακό 16-17 Μαΐου. Αν η ύφεση της πανδημίας συνεχιστεί, καφετέριες και εστιατόρια αναμένεται να ανοίξουν μία εβδομάδα νωρίτερα από το προγραμματισμένο, δηλαδή στις 25 Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, εξετάστηκε το ενδεχόμενο να ανοίξουν και οι εσωτερικοί χώροι των καφετεριών και εστιατορίων με συγκεκριμένους κανόνες για τις αποστάσεις ασφαλείας και τα μέτρα ατομικής προστασίας (π.χ δύο μέτρα απόσταση από τα τραπέζια).

Το σχέδιο δεν έχει αποκλειστεί, καθώς εξερευνώνται τρόποι ώστε η λειτουργία των χώρων εστίασης να παραμείνει οικονομικά βιώσιμη, πέρα από την πρόταση για αύξηση των τραπεζιών εκτός, που σε ορισμένες περιπτώσεις εκ των πραγμάτων δεν θα είναι εφικτή.

Στόχος είναι να λειτουργεί ένα σημαντικό τμήμα του εσωτερικού των χώρων εστίασης, τηρώντας κατά γράμμα τις οδηγίες των επιστημόνων. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό θα επιτευχθεί με τον ορισμό ενός συντελεστή, ανάλογα με τα τετραγωνικά του καταστήματος και το πλάτος της εισόδου, ώστε να αξιοποιηθούν τραπεζοκαθίσματα και στο εσωτερικό του.

«Θα υπάρξουν κανόνες για τις αποστάσεις και θα προσπαθήσουμε να δώσουμε και εσωτερικούς χώρους που θα είναι ανοιχτοί μπροστά με σχετικό βάθος για να αξιοποιηθούν περισσότερα τραπεζοκαθίσματα» δήλωσε το πρωί ο υφυπουργός ανάπτυξης κ. Παπαθανάσης, θέτοντας ζήτημα και για την λειτουργία των κλιματιστικών.

«Εάν δεν χρησιμοποιήσουμε κλιματιστικά θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα τμήμα εσωτερικό των καταστημάτων εφόσον το άνοιγμα του επιτρέπει να το έχει στο βάθος ως ημιυπαίθριος». Και ο ίδιος είπε ότι αν και ο προγραμματισμός είναι να ανοίξουν την 1η Ιουνίου «αν όλα πάνε καταπληκτικά μέχρι τις 18-20 Μαΐου θα το δούμε τότε αν μπορεί να ανοίξουν νωρίτερα».

Ελλάδα
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ