Στη χθεσινή συγκέντρωση εκατοντάδων ατόμων στην Αγία Παρασκευή αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς προειδοποιώντας για τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορωνοϊού. 

 

«Μη σεβόμενοι την κοινή προσπάθεια, συγκεντρώνονται χωρίς μέτρα προφύλαξης αγνοώντας τις οδηγίες προστασίας στις διάφορες πλατείες. Αυτό που κάνουν είναι να θέτουν σε κίνδυνο τη δική τους ζωή και τη ζωή των φίλων τους και των δικών τους ανθρώπων», τόνισε. 

 

«Έχουμε κατορθώσει με θυσίες [...] να περιορίσουμε την μετάδοση της νόσου. Υπάρχει ο κίνδυνος να τα τινάξουμε όλα στον αέρα. Δεν είναι ζήτημα της αστυνομίας ο περιορισμός της νόσου. Η στάση όλων είναι ζήτημα αποκλειστικής ατομικής ευθύνης. Οι δραματικές εικόνες άλλων χωρών με εκατόμβες νεκρών είναι πολύ πρόσφατες για να τις ξεχνάμε και το ότι δεν της ζήσαμε οφείλεται καθαρά στο ότι κινηθήκαμε συντεταγμένα, Πολιτεία και πολίτες.

 

»Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε κι εμείς δραματικές στιγμές. Ούτε αντίσταση κάνουν κάποιοι, ούτε μαγκιά δείχνουν. Ο κορωνοϊός είναι αντίπαλος [...] και δεν παίζει ούτε αντιμετωπίζεται από την αστυνομία. Η αστυνομία αντιμετωπίζει παραβατικές συμπεριφορές. Όσοι επιλέγουν να αγνοούν την πραγματικότητα θέτουν τη δική τους ζωή, τη ζωή των φίλων τους, της οικογένειάς τους». 

 

Αναφέρθηκε και σε δομή των ενόπλων δυνάμεων, όπου χθες καταγράφηκαν 11 κρούσματα: «Το πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός το είδατε ακόμα και χθες. Πώς από ένα πρόσωπο μολύνθηκαν άλλοι δέκα. Κάντε τον πολλαπλασιασμό και βγάλε τα αποτελέσματα. Κάθε ανεύθυνη κίνηση σήμερα θα φέρει αρνητικά αποτελέσματα τις επόμενες ημέρες. Και κάποιοι δυστυχώς αδιαφορούν. Δεν είναι ανεκτή αυτή η στάση από την κοινωνία, από την Πολιτεία, από τους Έλληνες πολίτες». 

 

«Ο ιός είναι ακόμα εδώ και τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν αν δεν είμαστε προσεχτικοί. Για αυτό και η άρση των μέτρων γίνεται σταδιακά και σε βάθος χρόνου, ώστε να υπάρχει δυνατότητα αξιολόγησης του κάθε βήματος και να γίνουν διορθωτικές κινήσεις σε περίπτωση που απαιτείται. Στόχος όλων είναι να μην κάνουμε βήματα προς τα πίσω. 

 

Ένταση χθες στην πλατεία Αγίου Ιωάννου

 

Μετά την χθεσινή ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για το κλείσιμο της πλατείας Αγίας Παρασκευής, καθημερινά από τις 9μ.μ έως τις 6π.μ «μέχρι νεωτέρας», δεκάδες άτομα συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη το βράδυ στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη.

 

Δυνάμεις των ΜΑΤ και άλλοι αστυνομικοί έκαναν συστάσεις από τα μεγάφωνα να απομακρυνθούν γιατί η πλατεία κλείνει αλλά περίπου 200 άτομα παρέμειναν και αρνούνταν να φύγουν. Λίγο μετά τις 11μ.μμ, τα ΜΑΤ άρχισαν να κυκλώνουν περιμετρικά την πλατεία. Οι περισσότεροι συγκεντρωμένοι αποχώρησα από το κέντρο της πλατείας και παρατάχθηκαν απέναντι από τα ΜΑΤ επί της οδού Αγίου Ιωάννου.

 

Λίγο πριν τις δύο μετά τα μεσάνυχτα, στην πλατεία είχαν παραμείνει διάσπαρτα περί τα 30 άτομα και οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν επίσης αποχωρήσει στην πλειονότητά τους. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Νέα», ανάλογα περιστατικά πολύ μικρότερης κλίμακας ωστόσο καταγράφηκαν και στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι και στην πλατεία Εσταυρωμένου στο Αιγάλεω, όπου ύστερα από καταγγελίες, αστυνομικοί έσπευσαν στα σημεία αυτά και ζήτησαν από τον κόσμο να απομακρυνθεί. 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr