Απεργία της ΓΣΕΕ

Μαγιορκίνης για υπαίθρια πάρτι: Δυνητικές εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού

Μαγιορκίνης για υπαίθρια πάρτι: Δυνητικές εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου
0

Οτιδήποτε ξεφεύγει σε μέγεθος από τις συναθροίσεις έως 10 ατόμων «δυνητικά είναι εστία υπερμετάδοσης» του κορωνοϊού, τονίζει ο Γκίκας Μαγιορκίνης, προειδοποιώντας και αυτός για τους κινδύνους των υπαίθριων πάρτι και των συγκεντρώσεων.

«Θέλω να πιστεύω ότι τέτοιες συμπεριφορές είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Το σύνολο του πληθυσμού ανταποκρίνονται στις οδηγίες», δήλωσε στο ΑΠΕ ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Ο ιός υπάρχει ακόμη στην κοινότητα και τέτοιες ανεξέλεγκτες συναθροίσεις μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλη μετάδοση και θα είναι και πολύ δύσκολη η ιχνηλάτηση σε αυτή την περίπτωση, προειδοποίησε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Αν υπάρχει κρούσμα σε ένα τόσο μεγάλο γκρουπ ανθρώπων θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν και να περιοριστούν εγκαίρως τα περιστατικά», ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι γεγονότα υπρμετάδοσης υπήρξαν στην Αυστρία όπου μολύνθηκαν μέχρι και 1.000 άτομα. «Στον συγκεκριμένο ιό "αρέσουν" οι συγκεντρώσεις των ανθρώπων και μεταδίδεται πολύ εύκολα σε τέτοιες συνθήκες», τόνισε ο επίκουρος καθηγητής.

Την Τρίτη, στο πλαίσιο της καθημερινής ενημέρωσης για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο Νίκος Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι απαγορεύονται τα «άτυπα πάρτι έξω από καφέ- μπαρ με πρόσχημα τις takeaway υπηρεσίες». Υπενθύμισε ότι επιβάλλονται πρόστιμα σε τέτοιες περιπτώσεις- σε πελάτες και καταστήματα- ενώ προειδοποίησε για περαιτέρω μέτρα.

Όμως λίγες ώρες αργότερα, αργά το βράδυ της Τρίτης, περίπου 300 άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής, συνάθροιση που τελικά διέλυσαν τα ΜΑΤ, με χρήση χημικών.

Εκτός από τον Γκίκα Μαγιορκίνη και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας εξέφρασε την ανησυχία του για τα υπαίθρια πάρτι και τις συγκεντρώσεις. Προειδοποίησε, μιλώντας στο Open, ότι η εικόνα του κορωνοϊού στην Ελλάδα θα μπορούσε να ανατραπεί σε «χρόνο μηδέν».

«Δεν παίζουμε. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αν παραβιαστούν τα μέτρα, αν συνεχιστούν αυτές οι εικόνες, το R0 θα φτάσει σε 1,5 ή 2 ή 2,5 - δηλαδή εκεί μου ήμασταν - σε χρόνο μηδέν. Δεν θέλει πολύ καιρό. Μέρες χρειάζεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας και συμπλήρωσε:

«Μπορούμε να ξυπνήσουμε μια μέρα και να δούμε ξαφνικά τα κρούσματα να πολλαπλασιάζονται, τις εισαγωγές να πολλαπλασιάζονται και τις διασωληνώσεις να ανεβαίνουν. Αυτό μπορεί να γίνει άμεσα. Μην έχει ο κόσμος την εντύπωση ότι αυτό μπορεί να γίνει πολύ αργά, ότι θα έχουμε πολύ καιρό να αντιδράσουμε, αυτό μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα, οι επιδημίες αυτές είναι αμείλικτες».

Ελλάδα
0

Απεργία της ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άγιοι Ανάργυροι: Η απάντηση της ΕΛΑΣ για το νέο βίντεο μετά τη γυναικοκτονία- «Δεν υπάρχει μοντάζ»

Ελλάδα / Άγιοι Ανάργυροι: Η απάντηση της ΕΛΑΣ για το νέο βίντεο μετά τη γυναικοκτονία- «Δεν υπάρχει μοντάζ»

«Η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει να παρέχει οποιαδήποτε συνδρομή της ζητηθεί στην ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, για τη διαλεύκανση της εν λόγω υπόθεσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση
NEWSROOM