Κορωνοϊός στην Ελλάδα: 10 νέα κρούσματα και κανένας θάνατος τις τελευταίες 24 ώρες

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: 10 νέα κρούσματα και κανένας θάνατος τις τελευταίες 24 ώρες Facebook Twitter
EPA
0

Τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 10 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 2.642. Το 55,4% είναι άνδρες.

Στο ίδιο διάστημα δεν καταγράφηκε κανένας επιπλέον θάνατος και ο συνολικός αριθμός των θυμάτων παραμένει στα 146. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 75 έτη και το 93,2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω. Οι 39 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Συνολικά έχουν ελεγχθεί 83.750 κλινικά δείγματα. Τα 598 σχετίζεται με ταξίδι στο εξωτερικό και 1.317 σχετίζονται με ήδη γνωστό κρούσμα. Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε ότι η αύξηση των εργαστηριακών ελέγχων θα αποκαλύψει και κρυφές εστίες, κυρίως μεταξύ ασυμπτωματικών ασθενών.

Σε νοσοκομεία όλης της επικράτειας νοσηλεύονται 35 ασθενείς διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 67 έτη. Οι 8 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 97% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι άνω των 70 ετών. Συνολικά 81 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Σε όλον τον κόσμο έχουν καταγραφεί πάνω από 3.671.00 κρούσματα και 253.241 θάνατοι. Από το ξέσπασμα της πανδημίας, 1.211.000 ανέρρωσαν και έγιναν καλά. 

Αναφερόμενος σε μια νέα αμερικανική μελέτη εμβολίου που ξεκίνησε χθες στις ΗΠ, εξήγησε ότι βασίζεται στην πρωτοπόρα τεχνική Messenger RNA όπου με κάποιο τρόπο δίνονται «οδηγίες» στα κύτταρα του εμβολιασμένου για το πώς να κατασκευάσει πρωτεΐνες που μοιάζουν στον ιό με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αντισώματα. 

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και σε δύο μελέτες με αντικρουόμενα αποτελέσματα σχετικά με το καπνισμα και την νόσο Covid-19. Μία μελέτη στη Γαλλία προτείνει πως το κάπνισμα  δεν αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα ενώ στις ΗΠΑ κατέληξαν στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Όπως είπε, τα δεδομένα αναμένονται αλλά εκτίμηση του είναι ότι η μελέτη των ΗΠΑ ίσως αποτυπώνει πιο σωστά την κατάσταση. 

Σχετικά με την καταγραφή των θυμάτων, ο κ.Τσιόδρας σημείωσε ότι η Ελλάδα «ρίσκαρε» να καταγράψει περισσότερους θανάτους, παρά να υποκαταγραφούν και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση ασθενούς με εγκεφαλική αιμορραγία, που είχε προσβληθεί από τον κορωνοϊό, και ο θάνατός του θα μπορούσε να είχε καταγραφεί από το πρώτο αίτιο αλλά καταγράφηκε ως θύμα Covid-19. 

«Οι καμπύλες φθίνουν, αυτή τη στιγμή [...] είμαστε σε μια φάση που η επιδημία έχει ελεγχθεί. Ολα συνυπολογίζονται. Το R0 είναι πολύπλοκη συνάρτηση με πολλές μεταβλητές, που αλλάζουν. Τα βλέπουμε καθημερινά, και διατυπώνουμε εκτιμήσεις ανάλογα. Δεν θέλω να κάνω τον προφήτη κακών, όσο καλύτερη θα είναι η συμπεριφορά μας, τόσο καλύτερα θα πάμε».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

«Καμία δημόσια ή δημοτική αρχή δεν μπορεί να γνωρίζει πως συμπεριφέρεται μετά την αποχώρηση από την εργασία ή υπηρεσία του οποιοσδήποτε εργαζόμενος»
NEWSROOM
Αφρικανική σκόνη

Ελλάδα / Αφρικανική σκόνη: 15 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα την Τρίτη

Λιγότεροι από τους μισούς πολίτες που μεταφέρονται καθημερινά στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα χρειάστηκαν ασθενοφόρο για να φτάσουν στα νοσοκομεία της Αττικής
NEWSROOM