Σούπερ μάρκετ: Προαιρετικές οι μάσκες για τους πελάτες, υποχρεωτικές για τους εργαζόμενους

Σούπερ μάρκετ: Προαιρετικές οι μάσκες για τους πελάτες, υποχρεωτικές για τους εργαζόμενους Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική για τους πελάτες εντός των σούπερ μάρκετ, όπως διευκρίνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. 

«Στα σούπερ μάρκετ η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους εργαζομένους όχι για τους πελάτες, ωστόσο θα υπάρχει αυστηρή σύσταση για τη χρήση της. Το απόγευμα θα ξεκαθαρίσουμε περισσότερα για τις μάσκες», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Υπογραμμίζοντας την σημασία της «ατομικής ευθύνης» στην τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας και λοιπών μέτρων ατομικής προστασίας πρόσθεσε: «Οι Έλληνες θα αρχίσουν να βγαίνουν ελεύθερα από το σπίτι τους δεν θα υπάρχει υποχρέωση του SMS και της συμπλήρωσης του σχετικού εντύπου που συνηθίσαμε να ζούμε μαζί τους το τελευταίο διάστημα, αλλά συνεχίζουν να είναι μαζί μας τα βασικά που μάθαμε σε αυτή την έννοια, δηλαδή να τηρούμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής τα πλένουμε». 

Τα νέα πρόστιμα

Εν τω μεταξύ, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, προβλέπει νέα πρόστιμα για την μη χρήση μάσκας όπου είναι υποχρεωτικό.

Το διοικητικό πρόστιμο ξεκινάει από τα 150 ευρώ και φτάνει μέχρι 5.000 ευρώ, ενώ στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα μέτρα προστασίας επιβάλλεται, για κάθε παράβαση από 1.000 έως 100.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για χρονικό διάστημα από 15 έως 90 ημέρες.

Όπως αναφέρεται στην ΠΝΠ, "προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19 και για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα προβλέπεται στο σύνολο ή σε μέρος της Επικράτειας, σε δημόσιες υπηρεσίες, ιδιωτικές επιχειρήσεις ή και κατηγορίες αυτών, καθώς και σε οποιουσδήποτε άλλους, δημόσιους και ιδιωτικούς, χώρους συνάθροισης κοινού:

α) υποχρεωτική χρήση μάσκας,

β) μέτρα τήρησης μέγιστης αναλογίας ατόμων ανά ορισμένη επιφάνεια και ελάχιστης απόστασης μεταξύ τους,

γ) μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας,

δ) ειδικοί κανόνες λειτουργίας.

Στα φυσικά πρόσωπα που παραβιάζουν τα παραπάνω μέτρα επιβάλλεται, για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο από εκατόν πενήντα (150) έως πέντε χιλιάδες ευρώ (5.000). Στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα ανωτέρω μέτρα επιβάλλεται, για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο από χίλια (1.000) έως εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας για χρονικό διάστημα από δεκαπέντε (15) έως ενενήντα (90) ημέρες.

Αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων, τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή του διοικητικού προστίμου της παρ. 2 είναι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ α' και β' βαθμού, η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία και οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, καθώς και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.).

Με απόφαση των συναρμόδιων Υπουργών εξειδικεύονται τα πρόστιμα αναλόγως του βαθμού διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας καθώς και τα κατά περίπτωση αρμόδια όργανα για την επιβολή κυρώσεων και προβλέπεται η εφαρμοστέα διαδικασία, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια".

τι θα γίνει σε περίπτωση που εντοπίσουν κρούσμα σε Σούπερ Μάρκετ

Σε όσα σούπερ μάρκετ και λαϊκές αγορές εντοπιστεί κρούσμα της νόσου COVID-19, θα τίθενται σε αναστολή μόνο τα τμήματα των εγκαταστάσεων διανομής και ανεφοδιασμού όσων καταστημάτων εμπορεύονται τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, όπως αναφέρεται στο ένατο άρθρο της νέας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής: Η παρ. 3 του άρθρου πρώτου της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α'64), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4682/2020 (A'76), αντικαθίσταται ως εξής: «Η αναστολή της λειτουργίας των κέντρων διανομής και ανεφοδιασμού των καταστημάτων που εμπορεύονται τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, των υπεραγορών (super market), των υπαίθριων αγορών (λαϊκές αγορές), των οργανωμένων αγορών τροφίμων και των φαρμακαποθηκών, για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορονοϊό COVID-19, αφορά μόνο τα τμήματα των εγκαταστάσεων της επιχείρησης στα οποία εντοπίζεται κρούσμα της νόσου, και όχι το σύνολο της επιχείρησης αυτής».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ