Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, που συνεδρίασε την Πέμπτη υπό τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τόνισε ότι επιθυμούσε να επιστρέψουν από τις 4 Μαΐου οι πιστοί στους ναούς, αλλά συμφώνησε με το πρόγραμμα της κυβέρνησης για το άνοιγμα των εκκλησιών.

 

Από τις 4 Μαΐου οι χώροι λατρείας θα είναι ανοιχτοί για ατομική προσευχή, ενώ οι πιστοί θα μετέχουν στις θείες λειτουργίες από τις 17 Μαΐου, στο πλαίσιο του πλάνου της κυβέρνησης για την άρση των μέτρων.

 

«Ασφαλώς η Ιερά Σύνοδος επιθυμούσε και ανέμενε την επιστροφή των πιστών στη θεία λατρεία από την πρώτη ημέρα της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα (4/5), όπως η ίδια είχε ζητήσει. Κατόπιν πολλής συζητήσεως όμως, αποφάσισε να αποδεχθεί την απόφαση των οργάνων της πολιτείας για πλήρη επιστροφή υπό όρους των πιστών στους ναούς από την Κυριακή 17 Μαΐου», αναφέρει η ΔΙΣ στην ανακοίνωσή της.

 

Η Ιερά Σύνοδος ευχαρίστησε τον κλήρο και τους πιστούς «γιατί αν και πολλές φορές εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την έλλειψη δυνατότητας συμμετοχής στις ιερές ακολουθίες, ιδίως της μεγάλης εβδομάδας, σηκώνοντας έτσι "σταυρό" δυσβάσταχτο, παρέμειναν συντεταγμένοι με τις αποφάσεις της πολιτείας και τις οδηγίες της Ιεράς Συνόδου».

 

Όμως, εξέφρασε πικρία και προβληματισμό για την αντιμετώπιση που είχαν οι πιστοί τη Μεγάλη Εβδομάδα. «Αυτός ο ιερός κλήρος και ο πιστός λαός δικαίως παραπονούνται και η Ιερά Σύνοδος εκφράζει και δημοσίως την πικρία και τον προβληματισμό της για τον τρόπο με τον οποίοι αντιμετωπίστηκαν πολλοί Χριστιανοί μας στην τόσο σημαντική και ευαίσθητη για τους πιστούς περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας», αναφέρει η ανακοίνωση, που σημειώνει ότι οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου δέχθηκαν «μεγάλη πολεμική τόσο από ορισμένους αδελφούς χριστιανούς, κληρικούς και λαϊκούς, όσο και από εκπροσώπους των ΜΜΕ, ακόμη και κοινοβουλευτικών κομμάτων, οι οποίοι είτε από άγνοια, είτε από κακή πληροφόρηση ή παρεξήγηση, χρησιμοποίησαν τον προσφιλή και εύκολο τρόπο της συκοφαντίας και της μυθοπλασίας και των ύβρεων».

 

Ακόμη, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συνεχάρη τον πρωθυπουργό για «τις ευχαριστίες προς την Εκκλησία της Ελλάδας», στο διάγγελμά του, ενώ σημειώνει ότι σημαντικό ρόλο σε αυτή τη δημόσια αναγνώριση είχε και η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

 

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο λειτουργίας των εκκλησιών, η ΔΙΣ θα συνεδριάσει εκ νέου στις 12 Μαΐου, για την εξειδίκευση των προτάσεων σχετικά με τους κανόνες προστασίας που θα πρέπει να τηρούνται.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr