Κορωνοϊός στην Ελλάδα: 38 νεκροί συνολικά και 95 νέα κρούσματα - Τα περισσότερα στην Αττική

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: 38 νεκροί συνολικά και 95 νέα κρούσματα - Τα περισσότερα στην Αττική Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Μέσα σε μία ημέρα καταγράφηκαν 95 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 6 θάνατοι στην Ελλάδα. Ο συνολικός αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται πια στα 1.156 και εξ αυτών έχουν καταλήξει 38 ασθενείς. 

Τα περισσότερα καταγεγραμμένα κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική. Διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται 69 άτομα σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας. Από τους 38 ασθενείς που έχουν καταλήξει, 29 είναι άνδρες και 9 γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 71 έτη. Το 92% των θανάτων αφορούν σε ηλικιωμένους (70 ετών και άνω) ή σε άτομα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Το 58% είχε διαγνωσμένο καρδιαγγειακό νόσημα. 

Στην Ελλάδα, ο μέσος όρος ασθενών που διασωληνώνονται είναι τα 66 έτη και περίπου το 47% εξ αυτών έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Τα δεδομένα από τις ΗΠΑ, όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως, δείχνουν πως ο μέσος χρόνος παραμονής στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είναι αρκετά παρατεταμένος. «Δεν είναι μια μάχη που εύκολα κερδίζεται», είπε ο κ. Τσιόδρας.  

Όπως είπε ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, υπολογίζεται το 5% των νοσούντων φαίνεται πως χρειάζεται εντατική θεραπεία καθώς ο ιός προκαλεί σε αυτές τις περιπτώσεις σοβαρή πνευμονία που απαιτεί νοσηλεία. «Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως αυτοί που μπαίνουν στα νοσοκομεία είναι η κορυφή του παγόβουνου, αυτοί που κινδυνεύουν από τις επιπλοκές». Συνολικά στην Ελλάδα έχουν διενεργηθεί 15.151 εργαστηριακοί έλεγχοι.

Στατιστικά από Κίνα - Ιταλία

 

«Στις μεγάλες σειρές από την Κίνα» έως και το 26% των ασθενών που κατέληγαν στα νοσοκομεία χρειάζονταν διασωλήνωση ενώ έως και 15% όσων έμπαιναν στο νοσοκομείο είχαν «κακή έκβαση», παρατήρησε ο κ. Τσιόδρας. Οι ασθενείς που συνήθως φτάνουν στην διασωλήνωση είναι πιο ηλικιωμένοι. Στην Κίνα ήταν περίπου 60 ετών, και 40% είχαν υποκείμενα νοσήματα. Ο μέσος χρόνος νοσηλείας στην ΜΕΘ είναι αρκετά παρατεταμένος - στην Ιταλία είναι 15 ημέρες με ελάχιστο τις δέκα ημέρες.

Σχετικά με τους θανάτους για όσους αναγκάζονται να μπουν σε ΜΕΘ, σε πρόσφατη μελέτη αναφέρεται θνητότητα που φτάνει έως και το 47%. Πάνω από 684.000 κρούσματα έχουν καταγραφεί παγκοσμίως και από αυτά, περισσότερα από 500.000 παραμένουν σε «φάση ενεργής νόσου».

Νωρίτερα είχαν γίνει γνωστές πληροφορίες για πέντε από τα έξι άτομα που έχασαν την ζωή τους τις τελευταίες ώρες στην Ελλάδα. Επρόκειτο για έναν 40χρονο και τέσσερις ηλικιωμένους, που νοσηλεύονταν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη.

Ο 40χρονος είχε σοβαρά υποκείμενα νοσήματα σύμφωνα με το κρατικό κανάλι και νοσηλευόταν στο Αττικό. Θύματα του ιού έπεσαν και ένας 62χρονος στο Σωτηρία με καρδιολογικά προβλήματα, ένας 64χρονος στο ΑΧΕΠΑ και ένας 71χρονος από την Ξάνθη στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης (και οι δύο με υποκείμενα νοσήματα), καθώς και μία 86χρονη στο Σισμανόγλειο.

Ο 71χρονος είναι ο τρίτος νεκρός από την ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης, μετά τον ηλικιωμένο άνδρα από τον Εχίνο και τον 46χρονο στρατιωτικό από το Κουτσό. Από την Τετάρτη, ο Εχίνος έχει τεθεί σε καθεστώς απόλυτης καραντίνας, ενώ σε καραντίνα έχουν τεθεί και φοιτητές που επέστρεψαν από την Τουρκία και φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο της Ξάνθης.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ