Πάνω από 1.600 πρόστιμα των 150 ευρώ βεβαιώθηκαν χθες σε όλη την Ελλάδα για παραβίαση των περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία λόγω κορωνοϊού.

 

Εκατοντάδες πολίτες αγνόησαν την απαγόρευση της άσκοπης μετακίνησης για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και, παραβλέποντας τους περιορισμούς, βγήκαν από τα σπίτια τους. Αρκετοί από αυτούς όμως έπεσαν πάνω σε τυχαίους ελέγχους της αστυνομίας με αποτέλεσμα να τους επιβληθεί το προβλεπόμενο πρόστιμο. 

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ, χθες βεβαιώθηκαν συνολικά 1.631 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα ύψους 150 ευρώ. Οι περισσότερες παραβάσεις σημειώθηκαν στην Αττική (575) ενώ ακολουθούν τα Ιόνια νησιά (163), η Κρήτη (146) και η Δυτική Ελλάδα (117). 

 

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, στις 6π.μ της Δευτέρας, έχουν βεβαιωθεί 1.795 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα. Οι έλεγχοι συνεχίζονται. 

 

Αναλυτικά σε όλη την Ελλάδα βεβαιώθηκαν σχετικές παραβάσεις:

(575) στην Αττική,

(163) στα Ιόνια Νησιά,
(146) στην Κρήτη,

(117) στη Δυτική Ελλάδα,
(107) στην Πελοπόννησο,
(95) στο Νότιο Αιγαίο,
(94) στη Στερεά Ελλάδα,
(85) στη Θεσσαλία,
(77) στη Θεσσαλονίκη,
(49) στην Κεντρική Μακεδονία,
(45) στην Ήπειρο,
(43) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
(23) στο Βόρειο Αιγαίο και
(12) στη Δυτική Μακεδονία.

 

Ακόμα και 60 χιλιόμετρα μακριά

 

Ενδεικτικές είναι ορισμένες περιπτώσεις που έγιναν γνωστά από τοπικά μέσα: ένας πολίτης στη Χίο έκανε τη βόλτα του όταν είδε αστυνομικούς να τον πλησιάζουν. Τότε έσπευσε να στείλει μήνυμα στο 13033 αλλά ήταν πλέον αργά καθώς οι αστυνομικοί τον είχαν εντοπίσει.

 

Κάποιος άλλος πολίτης που πέρασε από έλεγχο βρέθηκε να έχει όντως στείλει μήνυμα για αθλητικές δραστηριότητες αλλά εντοπίστηκε να τις ασκεί 20 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του. Εκτός από τους πεζούς και σε οδηγούς παρατηρήθηκαν αντίστοιχα φαινόμενα. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα πολίτη που με ειδική άδεια για σούπερ μάρκετ βρέθηκε περίπου 60 χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας του.

 

Πρόστιμο επιφύλαξε η αστυνομία και για οδηγό που όχι μόνο μετέφερε δύο ακόμα άτομα- ενώ το όριο σύμφωνα με τα έκτακτα μέτρα είναι δύο, οδηγός και συνοδηγός- χωρίς κανείς από αυτούς να φέρει ταυτότητα.

 

Πρόστιμα σε καταστηματάρχες ανοίγουν τις επιχειρήσεις τους

 

Για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λπ.) παρά την σχετική απαγόρευση βεβαιώθηκαν 8 παραβάσεις και συνελήφθησαν 9 άτομα, ως ακολούθως:

(4) στην Αττική,
(2) στη Θεσσαλονίκη,
(2) στα Ιόνια Νησιά και
(1) στην Πελοπόννησο.


Από την έναρξη του σχετικού μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια 258 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 267 άτομα.