Κορωνοϊός: Πρόστιμα έως και 1 εκατ. ευρώ για φαινόμενα αισχροκέρδειας

Κορωνοϊός: Πρόστιμα έως και 1 εκατ. ευρώ για φαινόμενα αισχροκέρδειας Facebook Twitter
0

Με υπέρογκα πρόστιμα που θα αγγίζουν το ένα εκατομμύριο ευρώ, η κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει τα φαινόμενα αισχροκέρδειας εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού.

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δρομολογείται από το Μαξίμου και συναρμόδια υπουργεία, θα περιγράφεται λεπτομερώς σε ποιο βαθμό οι ανατιμήσεις αποτελούν αισχροκέρδεια, με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη να διαμηνύει πως τα διοικητικά πρόστιμα, ανάλογα με την περίπτωση, θα ξεκινούν από 1.000 ευρώ και θα φθάνουν έως και το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», στην ΠΝΠ θα προσδιορίζεται σε ποιο βαθμό οι ανατιμήσεις θα θεωρούνται αισχροκέρδεια, αφού θα λαμβάνεται υπόψη το μεσοσταθμικό ποσοστό κέρδους που είχε μια εταιρεία παραγωγής, προμήθειας και διάθεσης προϊόντων πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. «Ουσιαστικά θα ορίζεται ως θεμιτό κέρδος για έναν καταστηματάρχη αυτό που είχε έως το τέλος Φεβρουαρίου», δήλωσε ο υπουργός.

Ποινικές κυρώσεις

Για τη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ» ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης λέγοντας ότι «τα πρόστιμα για την αισχροκέρδεια θα είναι πολύ αυστηρά. Οι κυρώσεις θα είναι και ποινικές. Τα συνεργεία είναι έξω και παρακολουθούν. Θέλω να πιστεύω ότι θα είναι λίγα τα κρούσματα αισχροκέρδειας».

«Θα είμαστε αμείλικτοί σε όσους πάνε να αισχροκερδίσουν. Τα πρόστιμα θα είναι υψηλά και παραδειγματικά» πρόσθεσε ο κ. Παπαθανάσης. Αναφορικά με τα σούπερ μάρκετ τόνισε ότι θεωρείται απαραίτητο να λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα και, αν υπάρχει ανάγκη να προσλάβουν ακόμη και νέο προσωπικό. «Θα πρέπει να λειτουργήσουν τα σούπερ μάρκετ ώστε να νιώθει άνετα ο πολίτης να κάνει τις αγορές του».

Όσο για τις λαϊκές αγορές ξεκαθάρισε πως σε αυτές θα πωλούνται ποια μόνο τρόφιμα, για όσο ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα για τα εμπορικά καταστήματα. «Ό,τι δεν έχει σχέση με το φαγητό φεύγει. Παραμένουν τα χαρτικά, όλα τα υπόλοιπα δεν θα πωλούνται στις λαικές αγορές - ρούχα, εσώρουχα, κηπευτικά κ.α. Άρα θα υπάρχει χώρος και να απομακρυνθούν οι πάγκοι ο ένας από τον άλλο».

Για τις διαφημίσεις

 

Σε ό,τι αφορά τις διαφημίσεις που προωθούν προϊόντα σε υψηλότερες τιμές από το θεμιτό, όπως μάσκες και αντισηπτικά, η ΠΝΠ θα δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο Ανάπτυξης να παρεμβαίνει για τη διακοπή των διαφημιστικών μηνυμάτων ενώ θα διενεργείται και έλεγχος στις συγκεκριμένες εταιρείες απ' τα κλιμάκια των ελεγκτών.

Ο ρόλος της επιτροπής ανταγωνισμού

 

Χθες η Επιτροπή Ανταγωνισμού γνωστοποίησε, επί της ουσίας, πως θα επιτρέψει στους παραγωγούς να θέσουν ανώτατη τιμή μεταπώλησης των προϊόντων τους ώστε να δεσμευτούν και οι τιμές λιανικής.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ