Το δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία: Σεμινάριο με τη βραβευμένη ρεπόρτερ Stéphane Horel

Το δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία: Σεμινάριο με τη βραβευμένη ρεπόρτερ Stéphane Horel Facebook Twitter
0

Το reporters united, το Vouliwatch και η ΕΕΛΛΑΚ οργανώνουν την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου το 2ο σεμινάριο/πρακτικό εργαστήριο με θέμα το ευρωπαϊκά και συνταγματικά κατοχυρωμένο - αλλά παρεξηγημένο και παραμελημένο στη χώρα μας, δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία.

Στόχος της σειράς των σεμιναρίων είναι σταδιακά να δημιουργηθεί από τους δημοσιογράφους ένα κύμα FOIAs βάσει των οποίων θα απαιτηθούν στοιχεία, έγγραφα, πληροφορίες από το ελληνικό κράτος και την κυβέρνηση σε νευραλγικούς τομείς της δημόσιας ζωής.

Κεντρική ομιλήτρια θα είναι η Stéphane Horel, Γαλλίδα συγγραφέας και βραβευμένη ρεπόρτερ της Le Monde, με μεγάλη εμπειρία στην υποβολή αιτημάτων FOIAs, αιτημάτων που υπήρξαν καθοριστικά για τις έρευνες, τα ντοκιμαντέρ και τα βιβλία της με αντικείμενο το lobbying σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, τη χημική και φαρμακευτική βιομηχανία, τα φυτοφάρμακα, κ.α.

Την ελληνική πτυχή του θέματος θα παρουσιάσουν εκπρόσωποι των τριών διοργανωτών: ο Νικόλας Λεοντόπουλος από το Reporters United, o Στέφανος Λουκόπουλος και η Μαρία Ναθαναήλ από το Vouliwatch, τη μοναδική ίσως οργάνωση στην Ελλάδα με ιδιαιτέρως επιτυχημένη δράση στην υποβολή FOIAs, και η Δέσποινα Μητροπούλου από την ΕΕΛ/ΛΑΚ, από τους πρώτους οργανισμούς στην Ελλάδα που έβαλε στη δημόσια ατζέντα τα ζητήματα ανοιχτότητας και διαφάνειας.

Το πρώτο σεμινάριο έγινε τον Ιανουάριο με βασική ομιλήτρια την Helen Darbishire, επικεφαλής της Access Info Europe, πρωτοπόρου οργάνωσης σε θέματα FOIA.

Τα σεμινάρια είναι δωρεάν για τους/τις συμμετέχοντες/ουσες και αυτοχρηματοδοτούμενα από τους οργανωτές. Η συμμετοχή είναι ανοιχτή σε οποι@δήποτε ενδιαφέρεται να το παρακολουθήσει αλλά απαιτείται προεγγραφή στη φόρμα που υπάρχει εδώ.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Νέο Υπουργείο Έρευνας και Ανάπτυξης μετά τις εκλογές

Ελλάδα / Μητσοτάκης: Νέο Υπουργείο Έρευνας και Ανάπτυξης μετά τις εκλογές

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η επιστημονική έρευνα συνδέεται άμεσα με ζητήματα εθνικής ασφάλειας και επισήμανε ότι «βλέπω να αναδύεται ένας νέος χώρος όσον αφορά στην τεχνολογική καινοτομία γύρω από τον τομέα της άμυνας»
LIFO NEWSROOM
Κρήτη: Πάνω από 1.100 μετανάστες στην Αγυιά Χανίων - Ανησυχίες για τις συνθήκες διαβίωσης

Ελλάδα / Κρήτη: Πάνω από 1.100 μετανάστες στην Αγυιά Χανίων - Ανησυχίες για τις συνθήκες διαβίωσης

Έκτακτη κρίση στην Αγυιά Χανίων με 1.139 μετανάστες να φιλοξενούνται σε ακατάλληλες συνθήκες - Χωρίς επαρκή υποδομή και μεταφορά, η κατάσταση κινδυνεύει να εξελιχθεί σε υγειονομική «βόμβα», προειδοποιεί η αντιδήμαρχος Ελένη Ζερβουδάκη
LIFO NEWSROOM