Σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα υπάρχουν στα νοσοκομεία, σε ό,τι αφορά τη θέρμανση, με συνέπεια ασθενείς και εργαζόμενοι να παγώνουν, ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες που επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες.

 

Σε πολλά νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας είτε δεν υπάρχει θέρμανση, είτε αυτή δεν είναι επαρκής, επειδή υπάρχει έλλειψη πετρελαίου, δεν έχει γίνει συντήρηση στα σώματα, αλλά και εξαιτίας των κτιριακών προβλημάτων, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων. Μάλιστα, προβλήματα εντοπίζει η ΠΟΕΔΗΝ ακόμη και στο ΚΑΤ και τον Ευαγγελισμό.

 

«Παρότι τα περισσότερα νοσοκομεία φαίνεται ότι έχουν επάρκεια σε πετρέλαιο και πολλά έχουν συνδεθεί με φυσικό αέριο, αντιμετωπίζουν προβλήματα επειδή είναι ασυντήρητα τα σώματα ή είναι πολύ παλαιά και δεν αποδίδουν», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της, με την οποία καλεί τον υπουργό Υγείας να παρέμβει προκειμένου να βρεθεί μια λύση.

 

Μάλιστα, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, υπάρχουν νοσοκομεία που κάνουν οικονομία στο πετρέλαιο, με αποτέλεσμα να υπάρχει θέρμανση για λίγες ώρες, ενώ σε άλλα- εξαιτίας σπασμένων παραθύρων και έλλειψης μόνωσης- ακόμη κι αν δουλεύουν όλο το 24ωρο τα συστήματα θέρμανσης, δεν αποδίδουν. «Χαρακτηριστικό αυτό που συμβαίνει στο Κέντρο Υγείας Ιάσμου που κινδυνεύουν τα μπόιλερ να ανατιναχθούν», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

 

ΠΟΕΔΗΝ: Σε ποια νοσοκομεία και ΚΥ υπάρχει πρόβλημα με τη θέρμανση

 

Γ.Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: Αν και λειτουργεί με κεντρική θέρμανση όλο το 24ωρο, υπάρχει θέμα μόνωσης γι' αυτό και δεν αποδίδει η θέρμανση και υπάρχει κρύο.

 

Γ.Ν. ΚΑΤ: Το Νοσοκομείο λειτουργεί με κεντρική θέρμανση, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να ζεστάνουν όλους τους χώρους. Χρειάζεται και μηχανική εγκατάσταση και το θέμα είναι τεχνικό. Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες όταν έχει κρύο. Όλο το σύστημα θέλει αλλαγή και για θέρμανση αλλά και για ψύξη το καλοκαίρι. Το πρόβλημα είναι πολύ ιδιαίτερο.

 

ΨΝΑ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ: Πολλές ημέρες σε Νοσηλευτικά τμήματα υπάρχει έντονο κρύο λόγω βλαβών στα συστήματα θέρμανσης. Το τριήμερο των Θεοφανίων τρία νοσηλευτικά τμήματα ήταν χωρίς θέρμανση και έντονο κρύο.

 

Γ.Ν. ΒΟΛΟΥ: Το Νοσοκομείο λειτουργεί με φυσικό αέριο. Όταν γίνεται βλάβη καθυστερεί η συντήρηση λόγω έλλειψης ανταλλακτικών.

 

Γ.Ν. ΛΕΥΚΑΔΑΣ: Το Νοσοκομείο λειτουργεί με πετρέλαιο αλλά δεν ανάβει όλες τις ώρες για οικονομία και έτσι η ζέστη δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες και υπάρχουν διαμαρτυρίες. Ανάβει 2 ώρες το πρωί και μετά ανάβει και το απόγευμα και αυτό δεν αρκεί. Το βράδυ κρυώνουν και ασθενείς και προσωπικό οι οποίοι έχουν διαμαρτυρηθεί.

 

Γ.Ν. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ: Δεν λειτουργούν όλη την ημέρα τα καλοριφέρ και συνήθως λειτουργούν νυχτερινές ώρες και πρώτες πρωινές αλλά αυτό δεν αρκεί. Δεν ανάβουν όλο το 24ωρο και έτσι η ζέστη δεν επαρκεί για να καλύπτονται οι ασθενείς και το προσωπικό.

 

Γ.Ν. ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ: Το Νοσοκομείο λειτουργεί με κεντρική θέρμανση αλλά δεν ανοίγει όλο το 24ωρο αποτέλεσμα να υπάρχουν κρύο και φυσικά διαμαρτυρίες.

 

Γ.Ν. ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ: Το Νοσοκομείο λειτουργεί με κεντρική θέρμανση αλλά το ανοίγουν μόνο το βράδυ λόγω οικονομίας.

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΠΑΤΡΑΣ: Το Νοσοκομείο λειτουργεί με σώματα υγραερίου. Δεν υπάρχει. Οι χώροι του Νοσοκομείου χρειάζονται συντήρηση, μεγάλες απώλειες.

 

Γ.Ν. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ: Το Νοσοκομείο λειτουργεί με αέριο. Υπάρχουν προβλήματα, χρειάζεται συντήρηση, το κτίριο είναι παλιό.

 

Γ.Ν. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Στον χώρο υποδοχής των επειγόντων περιστατικών δεν επαρκεί η θέρμανση.

 

Γ.Ν. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ: Κάποια τμήματα δεν έχουν επαρκή θέρμανση.

 

Κ.Υ. ΣΚΙΑΘΟΥ: Δεν έχει καθόλου θέρμανση. Οι πρατηριούχοι της περιοχής αρνούνται να προμηθεύσουν πετρέλαιο θέρμανσης.

 

Κ.Υ. ΣΚΟΠΕΛΟΥ: Δεν έχει καθόλου θέρμανση. Οι πρατηριούχοι της περιοχής αρνούνται να προμηθεύσουν πετρέλαιο θέρμανσης.

 

Κ.Υ. ΑΡΙΔΑΙΑΣ: Η θέρμανση δεν επαρκεί.

 

Κ.Υ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗΣ: Είναι πολύ παλιό το κτίριο και δεν επαρκεί η θέρμανση.

 

Κ.Υ. ΙΑΣΜΟΥ: Κτιριακά προβλήματα μεγάλα, έχουν γίνει μόνο μικρές συντηρήσεις. Η σκεπή έχει μεγάλο πρόβλημα. Δεν υπάρχει ζεστό νερό καθόλου.

 

Κ.Υ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ: Χωρίς καθόλου θέρμανση. Είναι σε διαδικασία προμήθειας πετρελαίου.

 

Κ.Υ. ΚΟΝΙΤΣΑΣ: Ανοίγει δύο ώρες την ημέρα λόγω λιγοστού πετρελαίου.

 

Κ.Υ. ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ: Δεν έχουν καθόλου θέρμανση γιατί οι πρατηριούχοι αρνούνται να προμηθεύσουν πετρέλαιο. Δίνουν κάθε φορά μικρή ποσότητα πετρελαίου και περιμένουν να εξοφληθούν. Παράπονα από γιατρούς και ασθενείς.

 

Κ.Υ. ΒΟΥΤΣΑΡΩΝ: Χωρίς θέρμανση λόγω έλλειψης πετρελαίου.