ΕΜΠ: Κατάληψη στην πρυτανεία και σε χώρους της Πολυτεχνειούπολης από φοιτητές

ΕΜΠ: Κατάληψη στην πρυτανεία και σε χώρους της Πολυτεχνειούπολης από φοιτητές Facebook Twitter
Κατάληψη σε χώρους του ΕΜΠ στην Πολυτεχνειούπολη πραγματοποιούν φοιτητές αριστερών παρατάξεων
0

Κατάληψη στην πρυτανεία και σε χώρους του ΕΜΠ στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου πραγματοποιούν φοιτητές, αξιώνοντας τη διακοπή των ερευνητικών έργων που σχετίζονται με τον πόλεμο.

Φοιτητές αριστερών παρατάξεων θεωρούν πως τρία έργα που πραγματοποιούνται στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) στο ΕΜΠ αφορούν σε πολεμική έρευνα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, ωστόσο, τα έργα αυτά έχουν εγκριθεί από την Ε.Ε. στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020. Όπως εξηγεί δε και ο πρόεδρος του ΕΠΙΣΕΥ κ. Γιάννης Βασιλείου, «Είναι έργα του Η2020 στον τομέα των Κοινωνικών Προκλήσεων (Societal Challenges) που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ελευθερίας και ευημερίας. Τα τρία έργα που προκαλούν αντιδράσεις είναι σε αυτό που η ΕΕ ονομάζει "κοινωνικές προκλήσεις" και αποσκοπούν στη διασφάλιση της ελευθερίας και της ευημερίας».

Επιπλέον, πλην της διακοπής των προγραμμάτων, οι φοιτητές ζητούν η έρευνα στο ΕΜΠ να χρηματοδοτείται μόνο από το ελληνικό Δημόσιο. «H χρηματοδότηση προέρχεται από χρήματα του Ευρωπαίου φορολογουμένου, τα έργα δεν θα λάμβαναν έγκριση αν δεν ήταν σύμφωνα πλήρως με τις θεμελιώδεις αρχές και συμβάσεις της Ε.Ε. και τη νομοθεσία», λέει ο πρόεδρος του ΕΠΙΣΕΥ.

Και προσθέτει: «Τα έργα είναι ανταγωνιστικά, έχουν περάσει από τα ευρωπαϊκά "κόσκινα" δεοντολογίας και ηθικής της έρευνας, είναι στην αιχμή των τεχνολογικών εξελίξεων, δίνουν δυνατότητα σοβαρής ερευνητικής απασχόλησης ειδικά σε νέους ερευνητές. Δεν έχουν τα χαρακτηριστικά ή τη στόχευση που τους προσάπτουν αυτοί που αντιδρούν, υπάρχει σοβαρή ανάγκη και υποχρέωση συνεργασίας με θεσμικούς φορείς άμυνας και πολιτικής προστασίας της χώρας. Γενικότερα, το ΕΠΙΣΕΥ είναι το πλέον επιτυχημένο επιστημονικό ινστιτούτο της χώρας, προβάλλει το εγχώριο ερευνητικό δυναμικό, ενισχύει οικονομικά μεγάλου εύρους δραστηριότητές του».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ