Βουλή: Ποιους προτείνει η Διάσκεψη των Προέδρων για την ηγεσία του Αρείου Πάγου

Βουλή: Ποιους προτείνει η Διάσκεψη των Προέδρων για την ηγεσία του Αρείου Πάγου Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής με αντικείμενο τη γνωμοδότηση για τη θέση του προέδρου στον Άρειο Πάγο.

Σύμφωνα με κοινοβουλευτική πηγή που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», στην ψηφοφορία, ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, η Πηνελόπη Ζωντανού και η Αγγελική Αλειφεροπούλου είναι οι τρεις δικαστικοί λειτουργοί που προκρίνονται για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποκαθιστά τη θεσμική τάξη και στο ζήτημα της επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης», δήλωσε μετά το τέλος της διάσκεψης ο γραμματέας της κοινοβουλευτικές ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης. «Όπως γνωρίζετε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν υπέγραψε τα σχετικά Διατάγματα ενόσω η χώρα βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο. Η κυβέρνηση δεν κάνει βουτιά στην επετηρίδα, όπως έγινε στο παρελθόν, και κινείται με όρους αξιοκρατίας», συνέχισε. 

Στην ψηφοφορία ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε το «λευκό», όπως έπραξε και το ΚΚΕ ενώ «παρών» δήλωσε η Ελληνική Λύση. Ο συντονιστής πολιτικού σχεδιασμού και στρατηγικής του ΜέΡΑ25, είχε νωρίτερα χαρακτηρίσει «στρεβλή» τη διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης στη Βουλή μέσω της διάσκεψης των προέδρων.

ΣΥΡΙΖΑ: Ευτελισμός της διαδικασίας

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, εξέφρασε την κάθετη αντίθεση της Κουμουνδούρου σχολιάζοντας πως σήμερα «συνεχίστηκε η προσπάθεια πολιτικοποίησης της διαδικασίας επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης, με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ».

«Όχι μόνο παραβιάζει το Σύνταγμα αλλά οδηγεί και στον ευτελισμό της διαδικασίας ακρόασης της ηγεσίας της δικαιοσύνης, πριν από την επιλογή που θα γίνει, από το Υπουργικό Συμβούλιο (...) Είναι δεδομένο ότι η διαδικασία αυτή παραβιάζει προδήλως το Σύνταγμα και μάλιστα αυτό επισημάνθηκε και από δύο από τους έξι ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς οι οποίοι κλήθηκαν σήμερα στη διαδικασία της ακρόασης και δεν παρευρέθησαν (...) ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συνεργήσει στην προσπάθεια καταστρατήγησης του Συντάγματος και ευτελισμού της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και για το λόγο αυτό, με απόλυτο σεβασμό σε όλους τους δικαστικούς λειτουργούς, ψήφισε λευκό», κατέληξε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας τόνισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «είπε την άποψη του για το όλο θέμα, με το να μην υπογράψει τα Προεδρικά Διατάγματα. Και την είπε τη γνώμη του λέγοντας μάλιστα ότι είναι ο εγγυητής του Συντάγματος».

Ο ίδιος φέρεται να ξεκαθάρισε ότι η πράξη διορισμού ανωτάτων δικαστών «δεν είναι μια διοικητική πράξη που δίνει άδεια περιπτέρου και που αν ο τελικός υπογράφων εκλείψει, τότε ο διάδοχος του μπορεί να την ολοκληρώσει. Είναι μια σύνθετη κυβερνητικο-κοινοβουλευτική ενέργεια η οποία ολοκληρώνεται με την υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας η οποία όταν λείψει (σ.σ. η υπογραφή), εξατμίζεται όλο η προηγηθείσα διαδικασία και άρα νομικά έπρεπε να ξεκινήσει από το μηδέν».

Στη Διάσκεψη των Προέδρων κατατέθηκαν 4 επιστολές από 4 δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι δεν παρευρέθησαν. Οι κ. Αλειφεροπούλου επικαλέστηκε προσωπικό κώλυμα. Το ίδιο συνέβη και με τον κ. Λέκκα. Η Ειρήνη Καλού και η Δήμητρα Κοκοτίνη έστειλαν επιστολές στις οποίες αναπτύσσουν το νομικό τους σκεπτικό για ποιο λόγο αυτή η διαδικασία έχει μια σειρά από θεσμικά προβλήματα. Σύμφωνα με κοινοβουλευτική πηγή και οι δύο δικαστικοί λειτουργοί αναφέρουν στην επιστολή τους ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε αιτιολόγηση ώστε να εξηγεί τη μη υπογραφή των Προεδρικών Διαταγμάτων.

  

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας είναι εξουσιοδοτημένος από το υπουργικό συμβούλιο να προτείνει στη Βουλή τους υποψηφίους για τις θέσεις του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, επιλέγοντας αυστηρά μεταξύ των έξι αρχαιότερων δικαστικών.

Για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου, η Διάσκεψη των Προέδρων εξέφρασε γνώμη μεταξύ των εξής έξι αντιπροέδρων: Αγγελική Αλειφερoπoύλoυ, Γεώργιoς Λέκκας, Πηvελόπη Ζωvταvoύ, Iωσήφ Τσαλαγαvίδης, Ειρήvη Καλoύ, Δήμητρα Κoκoτίvη.

Αύριο θα συνεδριάσουν εκ νέου για τη θέση του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και η επιλογή θα γίνει μεταξύ των αντεισαγγελέων: Δημητρίου Δασoύλα, Βασίλειου Πλιώτα, Χαράλαμπου Βουρλιώτη, Βασιλικής Θεoδώρoυ, Ευσταθίας Σπυρoπoύλoυ και Παvαγιώτη Καραγιάvvη.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM