Ένα πρωτοφανές επεισόδιο ρατσισμού είδε το φως της δημοσιότητας κατά το οποίο ένας στρατιωτικός ιερέας αρνήθηκε να κοινωνήσει παιδιά ΑμεΑ λέγοντας ότι δεν καταλαβαίνουν.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά το περιστατικό έλαβε χώρα στις στρατιωτικές κατασκηνώσεις του Κέντρου Αποκατάστασης Απωλειών Υγείας (ΚΑΑΥ) Λεπτοκαρυάς και αφορούσε ομάδα έξι παιδιών από την παρακείμενη κατασκήνωση «Νηρηίδες» του υπουργείου Εργασίας που τα τελευταία χρόνια έχει παραχωρηθεί στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΚΚΠΠΚΠ).
Οι συνοδοί των παιδιών καταγγέλλουν ότι το περιστατικό έγινε την Κυριακή 28 Ιουλίου έπειτα από απόφαση «στο πλαίσιο ένταξης των παιδιών και κοινωνικοποίησης, να πάμε να παρακολουθήσουμε τη λειτουργία της υπαίθριας εκκλησίας που βρίσκεται μέσα στα ΚΑΑΥ Λεπτοκαρυάς. Την ώρα της Θείας Κοινωνίας παραχωρήσαμε προτεραιότητα στους εκκλησιαζόμενους για να μην τους φέρουμε σε δύσκολη θέση και όταν επιτέλους ήρθε η ώρα να κοινωνήσουν τα παιδιά μας, ο παπάς αρνήθηκε να τα κοινωνήσει με τη δικαιολογία ότι δεν αντιλαμβάνονται».
Στη συνέχεια, όπως λένε, «φτάνοντας εξοργισμένοι στην κατασκήνωση, παραθέσαμε στην πρόεδρο του ΚΚΠΠΚΠ τα γεγονότα και χωρίς να χάσει χρόνο πήγε στον διοικητή της μονάδας των ΚΑΑΥ για να διευθετήσει το θέμα. Το ζήτημα πήρε μεγάλη έκταση, φτάνοντας μέχρι και τον ταξίαρχο, ο οποίος και επισκέφθηκε την κατασκήνωσή μας με σκοπό να μας γνωρίσει και να ζητήσει συγγνώμη για την απαράδεκτη συμπεριφορά του παπά. Το κείμενο αυτό είναι μια προσπάθεια αφύπνισης της συνείδησης και ενσυναίσθησης της κοινωνίας απέναντι στα άτομα με αναπηρία που αποτελούν τον αδύναμο κρίκο της!».
Τι αναφέρει η πρόεδρος του ΚΚΠΠΚΠ
Η Συλβάννα Καρασαβίδου, πρόεδρος του ΚΚΠΠΚΠ, επιβεβαίωσε με δηλώσεις της στα Μέσα το περιστατικό. «Παρά την παρέμβαση του ταξίαρχου που είπε ότι θα γίνει αναφορά γι' αυτό στον υπουργό Αμυνας, ο ιερέας παρέπεμψε στον δεσπότη (τον μητροπολίτη Κίτρους Πλαταμώνος Γεώργιο, στον οποίο όμως θα φτάσει και η καταγγελία του Κέντρου), ενώ ακόμη και μετά την παρέμβαση του στρατηγού ο ιερέας δεν μεταπείστηκε», ανέφερε στην Εφ.Συν. ενώ σήμερα, με δηλώσεις της σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι ο ιερέας χαρακτήρισε τα παιδιά ως «χαζά».
Η Συλβάννα Καρασαβίδου ανέφερε πως τα ΑμΕΑ υφίστανται συχνά τέτοιες απορρίψεις σε διάφορους χώρους και με διάφορους τρόπους. «Δεν μπορώ να φανταστώ πως στην εκκλησία συμβαίνει κάτι τέτοιο», πρόσθεσε. Σύμφωνα με την πρόεδρος του ΚΚΠΠΚΠ ο ιερέας υποστήριξε πως καθώς τα παιδιά δεν είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα θα μπορούσαν να φτύσουν τη θεία κοινωνία. Παράλληλα ανέφερε πως θα στείλει επιστολή στον μητροπολίτη της περιοχής.
«Πρώτη φορά ζω κάτι τέτοιο, το σοκ είναι μεγάλο και μόνο η συγγνώμη των ανώτερων αξιωματικών μάς έκανε να νιώσουμε ότι η προσπάθειά μας δεν πάει χαμένη, αφού στην αρχή η απογοήτευση ήταν τόσο μεγάλη για τον μηδενισμό της προσπάθειας μας γι' αυτά τα παιδιά», ανέφερε η κυρία Καρασαβίδου.
Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr
Πάλι καλά που δεν είπε ο πωρωμένος αστοιχείωτος καμπρόνος ότι το σύνδρομο down ή ο αυτισμός ή η εγκεφαλική παράλυση είναι κολλητικά. Ρε ουστ!
(Τα παρακάτω λίγο πολύ τα γνωρίζουμε, nevertheless)
Στην πραγματικότητα:
"Humans are a social animal inescapably shaped by cultural context, and thus some degree of indoctrination is implicit in the parent–child relationship, and has an essential function in forming stable communities of shared values", είτε μιλάμε για τους ιθαγενείς της Παπούα -Νέα Γουϊνέα, είτε για την Ελλάδα, είτε για την Ισλανδία. Το ανήκειν σε μία θρησκεία (ή θρησκευτικό δόγμα καλύτερα) αντιμετωπίζεται και είναι (με κλιμακούμενο importance) στοιχείο της ταυτότητας, με το υποτιθέμενο ανάλογο αξιακό πλαίσιο, δια μέσου οι γονείς ανατρέφουν τους απογόνους τους. Πολλές φορές δε τα "θρησκευτικά" απ' τα "πολιτισμικά" μοιάζουν άρρηκτα συνδεδεμένα και δυσκόλως διαχωριζόμενα (προφανώς, πολλοί self- described ως άθεοι στην Ελλάδα είναι secular cultural christians).
Στην πραγματικότητα:
Το να έχει (ή να μην έχει) κάποιος μια θρησκεία, να μπορεί να την εξασκήσει και να μπορεί να την αλλάξει είναι ένα ζήτημα άκρως ακανθώδες για τον ενήλικο πληθυσμό αρκετών εθνών (...πολλώ μάλλον για τον ανήλικο) και, φυσικά, δεν μιλάμε μόνο για τις ισλαμικές θεοκρατίες (βλ. https://youtu.be/Kgmy1PJBvNM).
Θεωρητικά και στα χαρτιά:
Η περίφημη "Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού" (την οποία έχει κυρώσει η χώρα μας απ' το '92 και που η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών έχει υπογράψει δηλαδή) μεριμνά για την ελευθερία σκέψης και θρησκείας των παιδιών.
[πιο ειδικά για την θρησκεία part, ερμηνεία του σχετικού άρθρου (Νο.14), αποτελεί το κάτωθι:
"I have the right to have my own thoughts and beliefs and to choose my religion, with my parents’ guidance.
Article 14 of the UNCRC says that children and young people are free to be of any or no religion. Their parents can help them make decisions around religion, but:
a parent can’t force a child or young person to adopt a religion
a parent can’t force a child or young person to stop following a religion."
https://www.cypcs.org.uk/rights/uncrcarticles/article-14].
Ταυτοχρόνως -και μένοντας στο χριστιανικό κόσμο- ο νηπιοβαπτισμός, ας πούμε, αφορά στα περισσότερα χριστιανικά δόγματα (βλ. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Infant_baptism) και σε αυτά που δεν είθισται ως πρακτική (π.χ. ευαγγελιστές)δεν είναι, απαραίτητα, λόγω ...προοδευτικότητας τους επί του συνόλου.
------
Μιμίκε, θα στο πω πολύ ευγενικά:
mind your own business, will you?
Φταίει το αφεντικό που δεν του κάνει παρατήρηση με όποιον τρόπο κρίνει σκόπιμο.