Αναβλήθηκε η συνεδρίαση του πειθαρχικού συμβουλίου της ΕΛ.ΑΣ. το οποίο θα αποφασίσει την επιβολή πειθαρχικών ποινών στους οκτώ άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ, που ενεπλάκησαν στον ξυλοδαρμό, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου.

 

Η αναβολή προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου, που μέσω των δικηγόρων της, έστειλε το εξής μήνυμα:

 

«Όπως πληροφορηθήκαμε το Πειθαρχικό όργανο της αστυνομίας που επρόκειτο να συνεδριάσει τη Δευτέρα 24 Ιουνίου με σκοπό να αξιολογήσει το πόρισμα της ΕΔΕ σχετικά με τους 8 αστυνομικούς που συνέπραξαν στην άγρια δολοφονία του Ζαχαρία Κωστόπουλου, αναβλήθηκε ύστερα από αίτημα της υπεράσπισης των αστυνομικών. Μεταφέρουμε τη βαθιά θλίψη της οικογένειας του θύματος για αυτή την εξέλιξη, καθώς εννέα μήνες μετά τη δολοφονία του συμπολίτη μας, δεν έχει υπάρξει καμία πειθαρχική κύρωση ως προς τις ευθύνες των εμπλεκόμενων αστυνομικών για μια υπόθεση που συντάραξε την ελληνική κοινωνία και έλαβε διεθνείς προεκτάσεις. Παράλληλα εκφράζουμε την ανησυχία μας γι' αυτή την κωλυσιεργία και τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί».

 

Υπενθυμίζεται πως το Φεβρουάριο ο Συνήγορος του Πολίτη στο πόρισμα του για την ΕΔΕ εις βάρος των οκτώ αστυνομικών που εμπλέκονται στην υπόθεση του ξυλοδαρμου του Ζακ Κωστοπουλου, επιβεβαίωσε ότι η διαδικασία προχώρησε άψογα και άνοιξε το δρόμο για την επιβολή των προβλεπόμενων ποινών από το πειθαρχικό της Αστυνομίας. Το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη ειδικότερα επιβεβαίωσε ότι τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες κατά τη διενέργεια της ΕΔΕ, η οποια έγινε στον αναγκαίο χρονο και με σεβασμό στα δικαιώματα των πειθαρχικά ελεγχόμενων και διωκώμενων προσώπων. Ως εκ τούτου ο Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε να του αποσταλεί η απόφαση του αρμοδιου πειθαρχικού οργάνου.