Σωρεία επικρίσεων έχει προκαλέσει η επίθεση ενός ιερέα στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Μιχαηλίδη μέσα σε εκκλησία. 

 

Χθες, ο κ. Μιχαηλίδης παρευρέθηκε σε θεία λειτουργία, στον ναό του χωριού Φλατσιά, στη Χίο, για το μνημόσυνο ενός φίλου του. Μετά το τέλος της λειτουργίας και φορώντας ακόμα τα άμφια, ο ιερέας Ν.Λ. βγήκε από το ιερό, πήρε νομίσματα από το παγκάρι του ναού και τα πέταξε στον ανυποψίαστο βουλευτή που εκείνη την ώρα εξέφραζε τα συλλυπητήρια του στους συγγενείς του εκλιπόντος». 

 

«Πάρε τα 30 αργύρια που πούλησες τη Μακεδονία. Προδότη να φύγεις από εδώ. Έξω από την εκκλησία»», φώναξε ο ιερέας στον κ. Μιχαηλίδη αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με μαρτυρίες. Σε δηλώσεις του στο τοπικό Chiosin.gr ο ιερέας φαίνεται να παραμένει αμετανόητος αφού, όπως λέει: «έτσι αισθάνθηκα, έτσι έπραξα». 

 

Αυτόπτες μάρτυρες καταγγέλλουν πως μετά από την επίθεση, ο ιερέας επέστρεψε στο ιερό και, απευθυνόμενος σε όσους διαμαρτύρονταν, φώναξε «να κάνετε τα παράπονά σας στον δεσπότη και, αν δεν σας αρέσει, να γίνετε παλαιοημερολογίτες!».

 

Ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος, με δήλωση του στην τοπική ιστοσελίδα alithia είπε σχετικά με το συμβάν: «Μας στεναχωρούν κάποιες αποφάσεις αλλά σεβόμεθα και αγαπούμε τα πρόσωπα γιατί είναι εικόνες Θεού».

 

Άμεση ήταν η καταδική του ΣΥΡΙΖΑ Χίου που έκανε λόγο για: «επικίνδυνο γεγονός που δηλώνει πόσο ο φανατισμός και η πολιτικολογία έχει αντικαταστήσει το λειτούργημα του ιερέα και μάλιστα στην Ακριτική Χίο. Ως ΣΥΡΙΖΑ Χίου, εκτός του δεδομένου ότι καταδικάζουμε σε όλους τους τόνους, το απαράδεκτο γεγονός που έγινε εν ώρα της Θείας Λειτουργίας, προβληματιζόμαστε για τις μεμονωμένες ενέργειες ιερέων που δεν έχουν σχέση με την θρησκευτική πίστη και το αγνό συναίσθημα του ποιμνίου. Η Εκκλησία ως χώρος λατρείας και οι ιερείς ως λειτουργοί του θείου λόγου δεν δικαιούται να πολιτικολογούν και να παρασύρουν. Όλα έχουν τα όριά τους».

 

Λίγη ώρα μετά τη επίθεση, ο κ. Μιχαηλίδης επιβεβαίωσε το περιστατικό αναφέροντας ότι θα καταθέσει έγγραφη αναφορά στον Μητροπολίτη Χίου, την οποία θα κοινοποιήσει και στην Ιερά Σύνοδο. Όπως είπε ο ίδιος «το γεγονός επισείει και σοβαρές ποινικές ευθύνες».