Athens Pride 2019: Με σύνθημα «Ο δρόμος έχει την δική μας ιστορία» στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου

Athens Pride 2019: Με σύνθημα «Ο δρόμος έχει την δική μας ιστορία» στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
1

Το φετινό Athens Pride θυμάται τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Stonewall Inn και τα 15 χρόνια από το πρώτο Athens Pride Parade, τιμώντας ταυτόχρονα την μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου.

Με κεντρικό σύνθημα «Ο δρόμος έχει την δική μας ιστορία», το Athens Pride φέτος τονίζει τον ρολό του δρόμου ως δημοκρατικού χώρου διεκδίκησης, επανάστασης αλλά και θριάμβου μπροστά στην αδικία και τη βιαιότητα και καλεί τον κόσμο να βγει ξανά περήφανα στους ιστορικούς δρόμους της Αθήνας. 

Θέατρο, μουσική, εργαστήρια, προβολές, χορός και πολλά ακόμη δρώμενα συμπληρώνουν 21 μοναδικές εκδηλώσεις, που με τις επαναλήψεις τους φθάνουν τις 43, με κοινό παρονομαστής την ορατότητα της κοινότητας LGBTQI+. Η παρέλαση θα ξεκινήσει το Σάββατο, 8 Ιουνίου στις 18.30 στην πλατεία Συντάγματος και από τις 12.00 θα λάβουν χώρα διάφορες δράσεις στην πλατεία, ενώ μετά την παρέλαση θα ακολουθήσει πάρτι.

  

Athens Pride 2019: Με σύνθημα «Ο δρόμος έχει την δική μας ιστορία» στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου Facebook Twitter

Σύμφωνα με τη σχετική συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «το 2019 αποτελεί χρονιά ορόσημο στην ιστορία για την LGBTQI κοινότητα της Ελλάδας και γι΄αυτό στις 8 Ιουνίου 2019 θα βγούμε ξανά περήφανα στους ιστορικούς δρόμους της Αθηνάς. Αλλά δεν αρκεί αυτό. Σε κάθε δρόμο που περπατάμε, διεκδικούμε την ελευθερία μας και την ασφάλεια μας από οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης και βίας».

«Η εξέγερση του Stonewall Inn στις 28 Ιουνίου του 1969 στους δρόμους της Νέας Υόρκης στάθηκε η αφορμή για να δημιουργηθεί ένα μεγάλο απελευθερωτικό κίνημα, το Gay Liberation Front. Ένα χρόνο μετά, στις 28 Ιουνίου του 1970, διοργανώθηκε η πρώτη Christopher Street Liberation Day March, η οποία έγινε το πρότυπο για τα Pride παγκοσμίως. Τριανταπέντε χρόνια μετά στις 25 Ιουνίου του 2005, τα LGBTQI άτομα της Ελλάδας βγήκαμε περήφανα στους δρόμους της Αθήνας για να διεκδικήσουμε την ορατότητα και τον σεβασμό στο πρώτο Athens Pride Parade», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Στις 21 Σεπτεμβρίου 2018, σε έναν αθηναϊκό δρόμο ο Ζακ Κωστόπουλος / Zackie Oh! άφησε την τελευταία του πνοή δολοφονημένος μέρα μεσημέρι. Το 15ο Athens Pride τιμά τη μνήμη του πολυαγαπημένου μας Ζακ, θυμάται τον γενναίο ακτιβισμό του και μαζί με την κοινότητα απαιτεί να αποδοθεί δικαιοσύνη για το θάνατό του. Το Athens Pride 2019 τονίζει τον ρολό του δρόμου ως δημοκρατικού χώρου διεκδίκησης, επανάστασης αλλά και θριάμβου μπροστά στην αδικία και τη βιαιότητα», καταλήγει η ανακοίνωση. 

Δείτε το επίσημο βίντεο του Athens Pride 2019 με τίτλο «Ο δρόμος έχει τη δίκη μας ιστορία»:

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια