Σωρεία επικρίσεων έχουν προκαλέσει οι πρωινές δηλώσεις του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, που εκτίμησε ότι ο μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιος θα αθωωθεί από τον Άρειο Πάγο για το ομοφοβικό του παραλήρημα. 

 

Στα τέλη Ιανουαρίου, ο Αμβρόσιος είχε καταδικαστεί για υποκίνηση σε ρατσιστική βία ή μίσος και κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος. Μιλώντας σήμερα το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο μητροπολίτης Πειραιώς υποστήριξε ότι η κατηγορία για υποκίνηση μίσους δεν στοιχειοθετείται και έκανε λόγο για «πολιτική δίωξη». 

 

«Ο νόμος με τον οποίο κατεδικάσθη προϋποθέτει τρόπον διακινδύνευσης της σωματικής ακεραιότητας των ανθρώπων (...) Η καταδίκη του θα αναιρεθεί στον Άρειο Πάγο πιστεύω», είπε ο μητροπολίτης Πειραιώς.

 

Υπενθυμίζεται πως ο Αμβρόσιος είχε καταδικαστεί για το ομοφοβικό κείμενο που είχε δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα του, τον Δεκέμβριο του 2015, με τον τίτλο «ΑΠΟΒΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΗΚΩΣΑΝ ΚΕΦΑΛΙ! Ας μιλήσουμε έξω από τα δόντια ΦΤΥΣΤΕ ΤΟΥΣ».

 

Το κείμενο, χωρίς να κατονομάζει συγκεκριμένα πρόσωπα, αποτελούσε μία ακραία, ομοφοβική φραστική επίθεση που προέτρεπε το ποίμνιο να λιντσάρουν ομοφυλόφιλους. 

 

Η «υπεράσπιση» του Σεραφείμ 

 

«Μπορεί να διαφωνεί κανείς με επιμέρους εκφράσεις του κ. Αμβρόσιου, η ουσία των λόγων του είναι αυτή που κηρύσσει το Ευαγγέλιο», συνέχισε ο μητροπολίτης Πειραιώς.

 

«Είναι ένας δυναμικός ιεράρχης, απόλυτα συνειδητοποιημένος άνθρωπος της εκκλησίας, εκφράζει τα ζώπυρα της πίστεως με έναν τρόπο που μπορεί κανένας να μη συμφωνεί, αλλά δεν έχει δόλο, έχει αναμορφώσει την ιστορική μητρόπολή του. Έχει αδαμάντινο ηθικό βίο, είναι κεκαθαρμένος, ηθικός», κατέληξε.

 

«Αμβρόσιος εναντίον Αμβρόσιου» στο δικαστήριο

 

Κατά την δίκη του, στα τέλη Ιανουαρίου, απαντώντας στις ερωτήσεις της έδρας μετά την απολογία του, ο μητροπολίτης Αμβρόσιος είχε παραδεχτεί τελικά, ότι το επίδικο κείμενό του αναφερόταν στους ομοφυλόφιλους πολιτικούς και σε όσους πολιτικούς υποστηρίζουν την ομοφυλοφιλία, όπως και γενικά στους ομοφυλόφιλους, διαψεύδοντας ο ίδιος την πρωτόδικη απόφαση που βασιζόταν στο σκεπτικό ότι οι επίμαχες φράσεις αφορούν μόνο στους πολιτικούς.

 

«Ουδέποτε όμως αναφέρθηκα σε συγκεκριμένα πρόσωπα», σημείωσε ο μητροπολίτης, προσθέτοντας ότι κηρύττει τον νόμο του Θεού και τον λόγο των Πατέρων.

 

Αναφερόμενος δε στην προηγούμενη απολογία του, από το πρώτο δικαστήριο, όπου είχε πει ότι αν είχε όπλο θα το χρησιμοποιούσε εναντίον ομοφυλόφιλων ή ακτιβιστών, υποστήριξε στους δικαστές ότι «αστειευόταν».

 

«Τόσο αγράμματοι είναι; Δεν μπορούν να διακρίνουν μεταξύ σοβαρού και αστείου; Διαστρέφουν, παρερμηνεύουν για να φιμώσουν όσους αντιδρούν, για να δρουν οι ίδιοι ανεξέλεγκτοι, να διαφημίζουν τα πάθη τους, να κάνουν τις παρελάσεις τους και να υβρίζουν τα θεία», σημείωσε αναφερόμενος στους μηνυτές του, που είχαν κινηθεί εναντίον του στο πλαίσιο της υπεράσπισης στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων.