Νέα εξέλιξη με τα ψηλά κτίρια κοντά στην Ακρόπολη φέρνει η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας που κατέθεσαν κάτοικοι του Μακρυγιάννη.

 

Υπενθυμίζεται πως προσωρινά έχει γίνει αναστολή έκδοσης οποιασδήποτε νέας οικοδομικής άδειας, στην περιοχή νότια της Ακρόπολης, μετά τον σάλο που προκάλεσε η κατασκευή δεκαώροφων ξενοδοχείων που κρύβουν τη θέα της Ακρόπολης.

 

Η νέα προσφυγή κατατέθηκε χθες από έξι κατοίκους και αφορά το ήδη κτισμένο επί της οδού Φαλήρου κτίριο, το οποίο προορίζεται να γίνει ξενοδοχείο.

 

Το κτίριο το οποίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις βρίσκεται σε απόσταση 150 μέτρων από το νέο Μουσείο της Ακρόπολης και 850 μέτρων από την Ακρόπολη.

 

 

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι οι διατάξεις της πολεοδομικής νομοθεσίας στις οποίες βασίστηκε η έκδοση της άδειας είναι αντισυνταγματικές, καθώς οδηγούν σε επιδείνωση του οικιστικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής στην περιοχή.


Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η εφημερίδα «Καθημερινή», η προσφυγή στρέφεται κατά της άδειας δόμησης του 2019 και της έγκρισης δόμησης του 2018 (τα δύο στάδια στα οποία χωρίζεται η έκδοση μιας οικοδομικής άδειας) που εκδόθηκαν από την πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων σε αναθεώρηση άδειας του 2016.

 

Επίσης, οι κάτοικοι ζητούν την ακύρωση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου του 1988, που καθόρισε χρήση γενικής κατοικίας στην περιοχή και του Προεδρικού Διατάγματος του 1978 με το οποίο καθορίστηκε συντελεστής δόμησης 3,6.

 

Όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι, το ύψος στο οποίο τελικά έφθασε το κτίριο έγινε αντιληπτό τον Φεβρουάριο του 2019, με την πρόοδο των οικοδομικών εργασιών. «Διαπιστώσαμε ότι το υπό κατασκευή κτίριο είχε ήδη φθάσει σε ένα ιδιαίτερα μεγάλο ύψος, το οποίο ήταν και εξακολουθεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερο από το ύψος των λοιπών κτιρίων της περιοχής και το οποίο δημιουργεί σημαντικά ζητήματα θέασης, αερισμού, ηλιασμού και φωτισμού», αναφέρουν στην προσφυγή. «Και όλα τούτα χωρίς το κτίριο να έχει ολοκληρωθεί, ήτοι με κίνδυνο το ύψος του κτιρίου να είναι ακόμα μεγαλύτερο».

 

Όσον αφορά τον συντελεστή δόμησης, οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι η δόμηση πολύ υψηλών κτιρίων συνεπάγεται σημαντική επιβάρυνση του ήδη βεβαρημένου οικιστικού ιστού της περιοχής, παραγνωρίζοντας την ιστορική φυσιογνωμία και τις ιδιαιτερότητές της.

 

Επίσης, οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι η έκδοση της οικοδομικής άδειας έγινε κατά παράβαση του αρχαιολογικού νόμου, καθώς θα έπρεπε να έχει προηγηθεί έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού, ύστερα από γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

 

Υπενθυμίζεται ότι προσφυγή άσκησε άλλη ομάδα κατοίκων της περιοχής και κατά της οικοδομικής άδειας του κτιρίου επί της οδού Μισαραλιώτου (το οποίο δεν έχει ακόμα χτιστεί). 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr