Σε κλοιό χιονιά σχεδόν όλη η Ελλάδα - Σαρώνει η κακοκαιρία «Σοφία»

Σε κλοιό χιονιά σχεδόν όλη η Ελλάδα - Σαρώνει η κακοκαιρία «Σοφία» Facebook Twitter
Στα λευκά η Πάρνηθα (EUROKINISSI)
0

Σφοδρές χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο έχει προκαλέσει η κακοκαιρία «Σοφία» που θα πλήττει την Ελλάδα έως και το Σάββατο.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους και ιδιαιτέρως χαμηλές θερμοκρασίες. Το κύριο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας είναι το δριμύ ψύχος, καθώς αέριες μάζες πολικής προέλευσης σαρώνουν τη χώρα από βορρά προς νότο. 

Χιονίζει σε όλους τους νομούς της Μακεδονίας

Από χιόνια έχουν ήδη καλυφθεί όλοι οι νομοί της Μακεδονίας, τα ορεινά της Θεσσαλονίκης και τα της Χαλκιδικής. 

Σε κλοιό χιονιά σχεδόν όλη η Ελλάδα - Σαρώνει η κακοκαιρία «Σοφία» Facebook Twitter
Χιονίζει αυτή την ώρα στη Θεσσαλονίκη (EUROKINISSI)

Στη Θεσσαλονίκη χιονίζει στον Χορτιάτη και στα γύρω ορεινά, ενώ σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, χιόνι αναμένεται να πέσει και μέσα στην πόλη τις επόμενες ώρες.

Στα λευκά είναι η Αρναία της Χαλκιδικής και τα γύρω ορεινά χωριά και η κυκλοφορία των οχημάτων από και προς το χωριό Ταξιάρχης γίνεται μόνο με το αντιολισθητικές αλυσίδες. 

Χιονίζει σε όλους τους κεντρικούς και περιφερειακούς δήμους του Ν. Ημαθίας και αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται προς το χιονοδρομικό του Σελίου και προς το χιονοδρομικό 3-5 Πηγάδια. Στο Κιλκίς, αλυσίδες χρειάζονται στην Επαρχιακή Οδό Κιλκίς – Γουμένισσας στο 14 χλμ., ενώ και στις Σέρρες χιονίζει σε όλο το νομό και θα χρειαστούν αλυσίδες τα οχήματα που θα κινηθούν προς το χιονοδρομικό του Λαϊλιά.

Σφοδρή χιονόπτωση στα Ιωάννινα

Σφοδρή χιονόπτωση σημειώνεται από τις 2:00 τα ξημερώματα σε όλον τον Νομό Ιωαννίνων και στα ορεινά της 'Αρτας, ενώ 35 μηχανήματα αποχιονισμού και ρήψης αλατιού επιχειρούν σε όλο το επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο προκειμένου να το κρατήσουν ανοικτό.

Περίπου 2,5 τόνοι αλατιού έχουν πέσει ήδη στους δρόμους, ενώ συνεχίζονται οι ρήψεις με 15 αλατιέρες. Ο υδράργυρος έπεσε κάτω από το μηδέν, με το θερμόμετρο να δείχνει το πρωί στο Μέτσοβο -5 βαθμούς Κελσίου, -6 στη Βωβούσα και -7 στο Δίστρατο της Κόνιτσας.

Σε κλοιό χιονιά σχεδόν όλη η Ελλάδα - Σαρώνει η κακοκαιρία «Σοφία» Facebook Twitter
Στα λευκά και τα Ιωάννινα (EUROKINISSI)
Σε κλοιό χιονιά σχεδόν όλη η Ελλάδα - Σαρώνει η κακοκαιρία «Σοφία» Facebook Twitter
Στα λευκά και τα Ιωάννινα (EUROKINISSI)

Χιόνια ακόμα και στα πεδινά της δυτικής Θεσσαλίας

Έντονες χιονοπτώσεις πλήττουν τη Δυτική Θεσσαλία, καθώς χιονίζει εκτός από τα ορεινά και τα ημιορεινά, στα πεδινά και στις πόλεις.

Στο Νομό Τρικάλων, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, Χρήστο Μιχαλάκη, το ύψος του χιονιού φτάνει μέχρι και 50 πόντους στα ορεινά, ενώ στα πεδινά και σε πόλεις, ξεκινά από τους πέντε πόντους. Η Π.Ε. Τρικάλων συνδράμει με 42 μηχανήματα και μέχρι τώρα οι δρόμοι είναι ανοιχτοί.

Σε κλοιό χιονιά σχεδόν όλη η Ελλάδα - Σαρώνει η κακοκαιρία «Σοφία» Facebook Twitter
ΑΠΕ

Στα λευκά ο νομός Λάρισας

Χιονίζει αυτή την ώρα ακόμη και στις παραλιακές περιοχές του νομού Λάρισας, καθώς οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές και στα παράλια της περιοχής του δήμου Αγιάς. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας σημείωσε ότι υπάρχει ήπια χιονόπτωση κατά μήκος της παραλιακής περιοχής σε Βελίκα, Κόκκινο Νερό μέχρι και Στόμιο, χωρίς να υπάρχουν προς το παρόν προβλήματα.

Στις ορεινές περιοχές του δήμου Αγιάς η χιονόπτωση συνεχίζεται στην Ανατολή, την Καρίτσα, το Μεγαλόβρυσο, αλλά και στη Μελιβοία, ενώ μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του δήμου Αγιάς επιχειρούν για να παραμείνουν οι δρόμοι ανοιχτοί.

Χιόνια στην Καρδίτσα

Έντονη είναι η χιονόπτωση στα ορεινά, ημιορεινά του Νομού Καρδίτσας, ενώ στις πόλεις το έχει «στρώσει». Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, Βασίλης Τσιάκος, οι δρόμοι μέχρι τώρα είναι ανοιχτοί και η Π.Ε. Καρδίτσας βρίσκεται σε συνεχή επιφυλακή, καθώς με 48 μηχανήματα συνδράμει στην όλη προσπάθεια.

Σε κλοιό χιονιά σχεδόν όλη η Ελλάδα - Σαρώνει η κακοκαιρία «Σοφία» Facebook Twitter
Σφοδρή χιονόπτωση και στην Καρδίτσα (ΑΠΕ)

Απαγόρευση κυκλοφορίες στην επαρχιακή οδό Χανίων-Κισσού

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η χιονόπτωση και σε ορεινές περιοχές της Μαγνησίας. Από το πρωί χιονίζει στα ορεινά του Αλμυρού, στον Κοκκινόβραχο, αλλά και στο Πήλιο, από το Κατηχώρι και ψηλότερα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθεά Κολυνδρίνη, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής προβλήματα στο οδικό δίκτυο και τόνισε ότι οι οδηγοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στο οδικό δίκτυο της περιοχής της Μαγνησίας υπάρχει απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Επαρχιακή οδό Χανίων-Κισσού από διασταύρωση Χιονοδρομικού Κέντρου «Αγριόλευκες Πηλίου» έως τη διασταύρωση με την Επαρχιακή οδό Βόλου-Ζαγοράς (Κάτω Κλάδος)-Κισσό, ενώ στην Επαρχιακή οδό Βόλου - Ζαγοράς (άνω κλάδος) από το 16ο χλμ. η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Σε λευκό κλοιό Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία 

Σε εξέλιξη είναι οι έντονες χιονοπτώσεις σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Νίκος Γυφτάκης.

Ειδικότερα, χιονίζει σε περιοχές της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας που βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 600 μέτρων, ενώ στην Ηλεία χιονοπτώσεις καταγράφονται σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο.

Όσον αφορά το οδικό δίκτυο, ο Νίκος Γυφτάκης λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι στην Αχαΐα τα εκχιονιστικά μηχανήματα εργάζονται συνεχώς στους οδικούς άξονες ώστε να μην υπάρξει διακοπή της κυκλοφορίας. Παράλληλα, τονίζει ότι οι οδηγοί των αυτοκινήτων θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες από την στιγμή που κινούνται εκτός της πεδινής ζώνης.

Σε κλοιό χιονιά σχεδόν όλη η Ελλάδα - Σαρώνει η κακοκαιρία «Σοφία» Facebook Twitter
Στα λευκά η Αργολίδα (ΑΠΕ)
Σε κλοιό χιονιά σχεδόν όλη η Ελλάδα - Σαρώνει η κακοκαιρία «Σοφία» Facebook Twitter
ΑΠΕ

Στην Αιτωλοακαρνανία, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας, Γιάννης Τέγας, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε όλο το ορεινό εθνικό και επαρχιακό δίκτυο που βρίσκεται σε υψόμετρο πάνω από 500 μέτρα. Μάλιστα, όπως σημειώνει, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσοι οδηγοί κινούνται ή πρόκειται να κινηθούν στους δρόμους που οδηγούν προς την Ευρυτανία, αλλά και στο δίκτυο της ορεινής Ναυπακτίας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Αστυνομία, στην Αχαΐα έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Αιγίου-Καλαβρύτων, μέσω Πτέρης, από το 11ο χιλιόμετρο.

Στην Αιτωλοακαρνανία είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στις παρακάτω περιοχές:

-Στην εθνική οδό Αγρινίου - Καρπενησίου, από το 20ο, έως το 52ο χιλιόμετρο.

-Στην εθνική οδό Καλλιθέας - Προυσού, από το13ο, έως 18ο χιλιόμετρο.

-Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου - Πλατάνου, από την τοπική κοινότητα Παλαιοπύργου, έως την τοπική κοινότητα Πλατάνου.

-Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου - 'Ανω Χώρας, από την τοπική κοινότητα Λιμνίτσας, έως την τοπική κοινότητα 'Ανω Χώρας.

-Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου - Ελευθέριανης, προς τις τοπικές κοινότητες Παλαιοπύργου, Ελευθέριανης και Αγίας Κυριακής.

-Στην επαρχιακή οδό Αμφιλοχίας - Εμπεσού, από το 10ο έως το 25ο χιλιόμετρο.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές προκαλώντας προβλήματα από τον ισχυρό παγετό, κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας.

Η πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ώρες

Σήμερα αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στα κεντρικά και νότια, καθώς και στο Ιόνιο και το Αιγαίο και τις παραθαλάσσιες σε αυτά περιοχές. Τα φαινόμενα στο Κεντρικό Ιόνιο, στο Αιγαίο (κυρίως στο Κεντρικό και στο Νότιο), καθώς επίσης στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.

Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία της μετεωρολογικής υπηρεσίας meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), η χιονοκάλυψη θα είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη σήμερα, Πέμπτη, και την Παρασκευή.

Χιονοπτώσεις αναμένονται στην πόλη της Θεσσαλονίκης και τις βραδινές ώρες πιθανώς στα βόρεια προάστια της Αθήνας.

Το κύριο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας «Σοφία» θα είναι το δριμύ ψύχος, καθώς αέριες μάζες πολικής προέλευσης θα σαρώσουν τη χώρα από βορρά προς νότο, με αποτέλεσμα τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής και του Σαββάτου, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια τμήματα.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές προκαλώντας προβλήματα από τον ισχυρό παγετό, κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας.

Η εκτιμώμενη χιονοκάλυψη έως τις βραδινές ώρες της Πέμπτης 03/01 και της Παρασκευής 04/01/2019.

 

Σε κλοιό χιονιά σχεδόν όλη η Ελλάδα - Σαρώνει η κακοκαιρία «Σοφία» Facebook Twitter

 

 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM