Η Αστυπάλαια θέλει να γίνει το πρώτο smoke free νησί του κόσμου

Η Αστυπάλαια θέλει να γίνει το πρώτο smoke free νησί του κόσμου Facebook Twitter
Φωτογραφία: Γιάννης Πανταζόπουλος/ Lifo
6

Η Αστυπάλαια είναι ένας ιδιαίτερος τόπος. Ένα νησί που μοιάζει με κυκλαδονήσι αλλά ανήκει στα Δωδεκάνησα και το οποίο τα τελευταία χρόνια χτίζει σταθερά την ταυτότητα του προσελκύοντας ποιοτικό τουρισμό. Πριν από λίγους μήνες οι άνθρωποι στο νησί σκέφτηκαν η Αστυπάλαια να γίνει το πρώτο νησί παγκοσμίως που θα είναι smoke free.

Σε μία χώρα που ακόμη και οι νόμοι που απαγορεύουν το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους δεν τηρούνται πως πας να πεις σε μία κοινότητα που αριθμεί περίπου 1000 κατοίκους  -και πολλαπλάσιους τα καλοκαίρια- ότι το κάπνισμα θα απαγορεύεται και σε ανοιχτούς χώρους;

Οι αντιδράσεις αρχικά πολλές. Ο πρώτος που δεν έδειχνε να πείθεται από την πρωτοβουλία ο Γιώργος Χατζημάρκος, ο Περιφεριάρχης Νοτίου Αιγαίου.

Στην παρουσίαση που έγινε το βράδυ της Παρασκευής στην Αστυπάλαια ο κ. Χατζημάρκος παραδέχθηκε ότι ήταν ένα project το οποίο τον προβλημάτισε ιδιαίτερα. «Η γαστρονομική περιφέρεια της Ευρώπης το 2019, που ήταν μία δύσκολη υπόθεση δεν με προβλημάτισε τόσο, γιατί δεν φοβάμαι την δουλειά. Εδώ τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα, και ξέρετε γιατί; Γιατί θα έπρεπε να κόψω εγώ το τσιγάρο. Κάπνιζα πάρα πολλά χρόνια, ήμουν φανατικός καπνιστής και όταν συζητούσαμε με την Μαρία Καμπούρη, την αντιδήμαρχο της Αστυπάλαιας, το project ήμουν ιδιαίτερα αρνητικός. «Αν πρέπει να πηγαίνω εγώ στην Αστυπάλαια για δύο μέρες και εγώ να μην καπνίζω δεν γίνεται» της έλεγα. Τελικά από την στιγμή που είπαμε ότι θα το προχωρήσουμε θα γίνω εγώ το παράδειγμα. Το έκοψα πρώτος. Μέχρι εκεί φθάνει η επιμονή μας για να πετύχει αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε».

Όχι μόνο αυτό αλλά, ο κ. Χατζημάρκος θα παρουσιάσει την πρωτοβουλία αυτή, σε λιγότερο από έναν μήνα, σε παγκόσμιο επίπεδο στην World Travel Market στον Λονδίνο, την μεγαλύτερη τουριστική έκθεση αυτή την περίοδο στον κόσμο. Πως μπορεί όμως να υλοποιηθεί αυτή η πρωτοβουλία;

Ο δήμαρχος της Αστυπάλαιας, Πανορμίτης Κονταράτος αναφέρει ότι «η προσπάθεια πρέπει να ξεκινήσει από εμάς τους ίδιους, που κατοικούμε μόνιμα στην Αστυπάλαια. Με εθελοντικές ομάδες θα επιχειρήσουμε να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας, με έμφαση στους επιχειρηματίες. Αν μάλιστα οι τελευταίοι συνεργαστούν θα επωφεληθούν τα μέγιστα και κυρίως αν κατανοήσουν τα οφέλη που θα έχει το νησί αν επιτευχθεί ο στόχος για μια Αστυπάλαια χωρίς Τσιγάρο.

Είμαι βέβαιος ότι το όραμά μας θα το ασπαστούν όλοι όσοι κατοικούν και δραστηριοποιούνται στην Αστυπάλαια. Βέβαια, τους καλοκαιρινούς μήνες η προσπάθεια της ενημέρωσης θα συνεχιστεί και στους επισκέπτες του νησιού. Και μπορεί σήμερα να ανακηρύξαμε συμβολικά την περιοχή των Μύλων της Χώρας ως smoke free σημείο, αλλά οι εθελοντικές ομάδες ενημέρωσης θα παρεμβαίνουν σε όλο το νησί υπενθυμίζοντας την προσπάθεια για απαλλαγή του νησιού από το τσιγάρο.

Επίσης θα φροντίσουμε και με ειδικές σημάνσεις παντού, χώρους εστίασης, παραλίες και αξιοθέατα, τον σεβασμό στον όραμά μας και όχι την επιβολή του με αυταρχικό τρόπο. Εν ολίγοις εμείς θα προτιμήσουμε να κάνουμε επίκληση στο φιλότιμο όλων και όχι σε εφαρμογή αστυνομικών μέτρων. Άλλωστε τα τελευταία δεν έχουν φέρει και σημαντικά αποτελέσματα στην Ελλάδα. Όλη η προσπάθεια μας θα εστιάσει στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση».

Την όλη προσπάθεια στηρίζει η εταιρεία καπνικών Παπαστράτος, όσο περίεργο μπορεί να φαίνεται αυτό εκ πρώτης όψεως.   Από το βήμα της εκδήλωσης ο Γενικός Διευθυντής Marketing της Παπαστράτος, Κώστας Μουλακάκης ανέφερε ότι «η πρωτοβουλία ανήκει απολύτως στον Δήμο Αστυπάλαιας και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Και πρόκειται για την πρώτη τέτοια πρωτοβουλία, παγκοσμίως. Και ναι μπορεί να ακούγεται πιθανόν οξύμωρο, αλλά εμείς ως εταιρεία Παπαστράτος έχουμε αποφασίσει εδώ και πολύ καιρό και πιστεύουμε σθεναρά ότι πρέπει να υπάρχει ένας κόσμος χωρίς τσιγάρο.

Κι αυτό είναι το μέλλον. Η Παπαστράτος ως εταιρεία είναι 87 χρόνια στην Ελλάδα με ηγετικό ρόλο στο χώρο των καπνικών προϊόντων. Κι αυτό μας δίνει την ευθύνη του ηγέτη και έχουμε πάρει αυτή την απόφαση μαζί με τη μητρική μας εταιρεία, την Philip Morris International, και διακηρύσσουμε το όραμά μας για ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο.

Γι' αυτό λοιπόν υποστηρίζουμε και την πρωτοβουλία της Αστυπάλαιας, αλλά κυρίως γιατί αυτό είναι το σωστό και γιατί πλέον υπάρχει και η τεχνολογία που μπορεί να μας οδηγήσει σ' έναν κόσμο χωρίς καπνό. Εμείς δεσμευόμαστε να στηρίξουμε αυτή την πρωτοβουλία για όσο χρόνο χρειαστεί για να γίνει η Αστυπάλαια μια κοινότητα χωρίς τσιγάρα».

Ελλάδα
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
To be fair, ευτυχώς (για εμάς και για εσάς) είστε κάτω του 40% του πληθυσμού! Το νησί έχει ήδη μεγάλη ζήτηση, η πληρότητα φτάνει και το 100% στις peak μέρες επίσης όσους τουρίστες χάσουν άλλους τόσους θα κερδίσουν. Δε θα υπάρχει θέμα εκεί.. Όμως, όπως και οι ίδιοι λένε, δε θα εφαρμόσουν νόμους αλλά θα στηριχθούν στο φιλότιμο..... Οκ, η προσπάθεια τους είναι γενικότερα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά μήπως έτσι θα καταφέρουν να έχουν εκνευρισμένους καπνιστές γιατι παντού θα τους υπενθυμίζουν πόσο λάθος κάνουν και ξενερωμένους μη-καπνιστές που δε θα χουν ένα πραγματικά free smoke νησί;
Άλλο «νησί χωρίς καπνό» κι άλλο «νησί χωρίς τσιγάρο». Ο Ν. 3420/2005 (Κύρωση της Σύμβασης Πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον έλεγχο του καπνού), άρθρο 13 μιλάει για απαγόρευση της χρηματοδότησης (sponsorships – χορηγιών) από καπνοβιομηχανίες! Δυστυχώς, όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις πρόκειται για έμμεση προώθηση του νέου καπνικού προϊόντος της Παπαστράτος. Και πάλι η νομοθεσία μιλάει για «καπνικά προϊόντα» και όχι για «τσιγάρα» ... Αλλά όταν σύσσωμη η πολιτική ηγεσία υποστηρίζει την καπνοβιομηχανία, όταν το κράτος εισπράττει από την φορολογία των καπνικών προϊόντων περίπου 3 δις ευρώ ετησίως ποιος νοιάζεται για νόμους και ψιλά γράμματα ...