Ο ακτιβιστής Ζακ Κωστόπουλος ήταν ο άντρας που πέθανε στη ληστεία στο κοσμηματοπωλείο

Ο ακτιβιστής Ζακ Κωστόπουλος ήταν ο άντρας που πέθανε στη ληστεία στο κοσμηματοπωλείο Facebook Twitter
Φωτογραφία: LIFO.gr/ Menelas Siafakas
0

Σοκ προκαλεί η είδηση πως ο άντρας που πέθανε χθες κατά την την απόπειρα ληστείας σε κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος, στην Ομόνοια ήταν ο Ζακ (Ζαχαρίας) Κωστόπουλος, σημαντικός ακτιβιστής, αρθρογράφος και drag queen.

Την τραγική είδηση επιβεβαιώσαμε από διάφορες πηγές ενώ πριν από λίγο και ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος αναφέρθηκε στο θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου συνδέοντας τον με την υπόθεση που έχει πάρει σοκαριστικές διαστάσεις λόγω των βίντεο που δείχνουν την επίθεση που δέχτηκε και έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Δεκάδες μηνύματα έχουν αφήσει στο προφίλ του Ζακ Κωστόπουλου, στο Facebook, φίλοι και γνωστοί του.

Δεκάδες μηνύματα έχουν αφήσει στο προφίλ του Ζακ Κωστόπουλου στο Facebook φίλοι και γνωστοί του.

Σχετική ανάρτηση για το τραγικό συμβάν έκανε και ο υπαστύνομος Μιχάλης Λώλης, ο οποίος δραστηριοποιείται στο Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας (Police Action - Δράση Αστυνομικών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου).

Μάλιστα, έγραψε σχετικά:

«Η χρήση ναρκωτικών δεν είναι έγκλημα. Όσο το αντιμετωπίζουμε έτσι, οδηγούμε τους χρήστες σε αυτό.

Η αυτοδικία σε μια απόπειρα ληστείας, οδήγησε έναν νέο Άνθρωπο στο θάνατο. Θύματα και μάρτυρες διαπράττουν μια αποτρόπαια ανθρωποκτονία, χωρίς καμία δικαιολογία.

Η ζωή είναι το ύψιστο έννομο αγαθό στο δικαιικό μας σύστημα. Η ζυγαριά της Δικαιοσύνης, αν λειτουργεί ακόμα στη χώρα μας, θα στείλει τους δράστες έγκλειστους για σωφρονισμό.

Καλέ μου, γλυκέ μου Ζακ, φίλε μας αγαπημένε, έφτιαξες το κόσμο σου εδώ και ζούσες ελεύθερός.
Σου στέρησαν τη ζωή αυτή. Και εσένα από εμάς.
Και οι δυο μας δε πιστεύουμε στον άλλον κόσμο, θα ζεις έτσι εδώ στη καρδιά μας.
Έφυγες, να μείνουμε εμείς να φτιάξουμε το κόσμο ελεύθερο, όπως τον ήθελες.

Δε θα τα καταφέρουμε όμως.
Λυπάμαι...

Δε θα ξεχάσω ποτέ όσα έχουμε πει.»

Ο Ζακ Κωστόπουλος ήταν οροθετικός queer ακτιβιστής με ενεργή δράση σε οργανώσεις που μάχονται για τα δικαιώματα των LGBTQ και των οροθετικών ανθρώπων.

Ως Zackie Oh υπήρξε μία από τις πιο δημοφιλείς εκπροσώπους της drag σκηνής της Αθήνας.

Μιλώντας στο LIFO.gr παλαιότερα, είχε αναφέρει πως «κόσμος που με έχει δει μόνο σε περφόρμανς ή με γνωρίζει από το Facebook, όταν με γνωρίζει και από κοντά περιμένει μια πιο extravagant προσωπικότητα. Αυτό συμβαίνει γιατί το drag με απελευθερώνει, μου δίνει το θάρρος και το θράσος, αν θες, να τολμήσω πράγματα που είχα παρατήσει, όπως το θέατρο − ήθελα να γίνω ηθοποιός και έχω φοιτήσει σε δραματική σχολή. Το drag είναι μια "μάσκα", σε προστατεύει, ακόμα και ο κόσμος σε αντιμετωπίζει πολύ διαφορετικά, είναι πιο χαλαρός απέναντί σου».

Σε άλλες, παλαιότερες, δηλώσεις του στη LiFO, ο 28χρονος τότε Ζακ Κωστόπουλος είχε αναφερθεί στη ζωή με τον HIV.

«Έμαθα να ζω καλά με αυτό. Ο HIV δεν είναι πια καταδίκη. Το AIDS, ειδικά στην αρχή, συσπείρωσε πράγματι την LGBT κοινότητα, αφού βασικά εκείνη έπληξε και στιγμάτισε. Πλέον είναι περισσότερο ασθένεια κοινωνική. Με το φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον το μοιράστηκα σχεδόν αμέσως και ήμουν τυχερός γιατί βρήκα στήριξη. Ναι, έχω βιώσει ρατσισμό λόγω οροθετικότητας και από γκέι, πράγμα δυστυχώς αναμενόμενο. Συνεχίζω, όμως, να αγωνίζομαι για ίσα δικαιώματα κι ελευθερίες», σημείωνε.

Ο ακτιβιστής Ζακ Κωστόπουλος ήταν ο άντρας που πέθανε στη ληστεία στο κοσμηματοπωλείο Facebook Twitter

Σήμερα, η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη του ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου, μετά τον θάνατο του άνδρα που επιχείρησε να ληστέψει το κατάστημα.

Οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψή του βάσει του βίντεο από κάμερα ασφαλείας που δείχνει τον ίδιο, μαζί με ένα άγνωστο, να κλωτσούν τον επίδοξο ληστή, όταν εκείνος είχε εγκλωβιστεί στο κοσμηματοπωλείο.

Ο κοσμηματοπώλης οδηγείται στον εισαγγελέα με την κατηγορία της βαριάς σκοπούμενης βλάβης, ενώ αναζητείται από την αστυνομία το δεύτερο άτομο που φαίνεται στο βίντεο να κλωτσάει τον δράστη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά την ολοκλήρωση της ιατροδικαστικής έκθεσης για τις συνθήκες θανάτου του επίδοξου ληστή, είναι πιθανό να αλλάξει το κατηγορητήριο.

O Ζακ Κωστόπουλος είχε μπει το μεσημέρι της Παρασκευής στο κοσμηματοπωλείο, την ώρα που ο ιδιοκτήτης είχε απομακρυνθεί για λίγο από το κατάστημα. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, όταν βρέθηκε μέσα, η πόρτα ασφαλείας έκλεισε αυτόματα και εγκλωβίστηκε.

Όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, ο δράστης άρπαξε έναν πυροσβεστήρα από το κατάστημα και ξεκίνησε να σπάει τη γυάλινη είσοδο.

Στην προσπάθειά του να διαφύγει, πέρασε μέσα από τη τζαμαρία και τραυματίστηκε από τα σπασμένα τζάμια. Στη συνέχεια, δύο άντρες του επιτέθηκαν, τον χτύπησαν και τον κλώτσησαν και πέθανε λίγο αργότερα στο πεζοδρόμιο.

Το βίντεο - ντοκουμέντο που ήρθε στη δημοσιότητα, αποκαλύπτει πως είχε δεχτεί πολλαπλά και άγρια χτυπήματα αντρών στο κεφάλι προσπαθώντας να διαφύγει.

Στο μεταξύ, τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης αναμένονται τη Δευτέρα.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Αυτός που λιντσάρισε τον Ζακ είναι ο Γιώργος» – 20 αντιδράσεις για το χαμό του Κωστόπουλου έξω απ' το κοσμηματοπωλείο
Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ