Robbie Robertson: Πέθανε ο κιθαρίστας και συνθέτης των The Band

Robbie Robertson: Πέθανε ο κιθαρίστας και συνθέτης των The Band Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Ο Robbie Robertson, κιθαρίστας και συνθέτης του καναδικο-αμερικανικού συγκροτήματος The Band, πέθανε σε ηλικία 80 ετών.

Σε δήλωση του, o μάνατζέρ του αναφέρει πως ο Robbie Robertson πέθανε την Τετάρτη, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του μετά από μακρά ασθένεια.

Οι The Band ήταν ένα συγκρότημα με μεγάλη επιρροή στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και αποτέλεσαν το θέμα του "The Last Waltz", μιας ταινίας του Martin Scorsese για την αποχαιρετιστήρια συναυλία τους.

Ο Robertson έγραψε μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια τους, όπως το "The Weight" και το "The Night They Drove Old Dixie Down".

Γεννημένος ως Jaime Royal Robertson στο Τορόντο το 1943, έφυγε από το σπίτι του για να ακολουθήσει καριέρα στη μουσική σε ηλικία 16 ετών.

Εκτός από τη δική τους μουσική, οι The Band είχαν γίνει γνωστοί ως το συγκρότημα που συνόδευε τον Bob Dylan σε περιοδεία του, πριν από την επιτυχία του άλμπουμ τους "Music From Big Pink" του 1968.

Κυκλοφόρησαν μια σειρά από αναγνωρισμένα άλμπουμ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 και το 1976 έδωσαν την τελευταία τους συναυλία, αλλά επανενώθηκαν αργότερα - χωρίς τον Robertson - για μία σειρά από περιοδείες μεταξύ 1980 και 1990.

Η συνεργασία με τον Martin Scorsese

Μετά το The Last Waltz, συνεργάστηκε με τον Scorsese στα soundtracks μερικών από τις πιο γνωστές ταινίες του σκηνοθέτη, όπως το κλασικό Raging Bull του 1980 και το The Irishman του 2019.

Αποτίοντας φόρο τιμής, ο σκηνοθέτης αποκάλεσε τον Robertson «γίγαντα» και «μια σταθερά στη ζωή και τη δουλειά» του. 

«Πολύ πριν γνωριστούμε, η μουσική του έπαιξε κεντρικό ρόλο στη ζωή μου -  για μένα και για εκατομμύρια και εκατομμύρια άλλους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο» είπε. «Η επίδρασή του στη μορφή της τέχνης ήταν βαθιά και διαρκής».

Ο κιθαρίστας των Rolling Stones Ronnie Wood δήλωσε: «Τόσο θλιβερά τα νέα για τον Robbie Robertson. Ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος, ένας σπουδαίος φίλος και θα μας λείψει πολύ».

Ο Stevie van Zandt, μέλος του E Street Band του Bruce Springsteen, δήλωσε ότι ο Robertson ήταν «καλός φίλος» και ένας «υποτιμημένος, λαμπρός κιθαρίστας».

Ο Καναδός τραγουδιστής Bryan Adams δημοσίευσε μια φωτογραφία του Robertson και έγραψε: «Ευχαριστώ για την καταπληκτική μουσική και την υπέροχη παρέα». 

Με πληροφορίες από BBC

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όζι Όσμπορν: Το αντίο του Έλληνα κιθαρίστα που ήταν στο πλευρό του για 7 χρόνια - «Άλλαξες τη ζωή μου για πάντα»

Πολιτισμός / Όζι Όζμπορν: Το αντίο του Έλληνα κιθαρίστα που ήταν στο πλευρό του για 7 χρόνια - «Άλλαξες τη ζωή μου για πάντα»

«Ως κιθαρίστας, ήταν η ύψιστη τιμή της καριέρας μου να ηχογραφήσω ένα άλμπουμ και να περιοδεύσω μαζί σου σε όλο τον κόσμο για 7 χρόνια» έγραψε ο Gus G
LIFO NEWSROOM
Marvel, διαζύγια και πρώτα ραντεβού από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Marvel, διαζύγια και πρώτα ραντεβού από αύριο στους κινηματογράφους

Το «Fantastic Four: First Steps», το συζυγικό δράμα της Αλίκης Δανέζη-Κνούτσεν και το νέο crowdpleaser του δημιουργού των «Τέλειων Ξένων» είναι μερικές από τις ταινίες που κυκλοφορούν αυτή την εβδομάδα, με τις επανεκδόσεις να κλέβουν την παράσταση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Όζι Όζμπορν: Οι Black Sabbath, ο Έλτον Τζον και ο Ροντ Στιούαρτ αποχαιρετούν τον «Πρίγκιπα του Σκότους»

Πολιτισμός / Όζι Όζμπορν: Οι Black Sabbath, ο Έλτον Τζον και ο Ροντ Στιούαρτ αποχαιρετούν τον «Πρίγκιπα του Σκότους»

Ο κόσμος της μουσικής απέτισε φόρο τιμής στον θρυλικό Όζι Όζμπορν που πέθανε σε ηλικία 76 ετών, λίγες εβδομάδες μετά την αποχαιρετιστήρια συναυλία στο Μπέρμιγχαμ
LIFO NEWSROOM
«Θα αποσυρθώ μόνο όταν καρφώσουν το καπάκι στο κουτί μου» - Ο Όζι έφυγε, το μεγαλύτερο κεφάλαιο της metal κλείνει

Πολιτισμός / «Θα αποσυρθώ όταν καρφώσουν το καπάκι στο φέρετρό μου» - Ο Όζι έφυγε, το μεγαλύτερο κεφάλαιο της metal κλείνει

«Δεν έχετε ιδέα πώς αισθάνομαι, σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου» - Έτσι αποχαιρέτησε το κοινό του 17 ημέρες πριν πεθάνει
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΡΛΗ
Λαμπερή η 82η Μόστρα: Κλούνεϊ, Λάνθιμος και Ρόμπερτς στο επίκεντρο του Φεστιβάλ Βενετίας

Πολιτισμός / Λαμπερό το 82ο Φεστιβάλ Βενετίας: Κλούνεϊ, Λάνθιμος και Τζούλια Ρόμπερτς στο επίκεντρο της φετινής Μόστρα

Μεταξύ των τίτλων που διεκδικούν τον Χρυσό Λέοντα είναι το «Frankenstein» του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο καθώς και το πολιτικό θρίλερ «The Wizard of the Kremlin» του Ολιβιέ Ασαγιάς, με τον Τζουντ Λο στον ρόλο του Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Πολ Ντάνο ως επικοινωνιακό του σύμβουλο
LIFO NEWSROOM