Λαμπερό το 82ο Φεστιβάλ Βενετίας: Κλούνεϊ, Λάνθιμος και Τζούλια Ρόμπερτς στο επίκεντρο της φετινής Μόστρα

Λαμπερή η 82η Μόστρα: Κλούνεϊ, Λάνθιμος και Ρόμπερτς στο επίκεντρο του Φεστιβάλ Βενετίας Facebook Twitter
Φωτ: EPA, αρχείου
0

Η Τζούλια Ρόμπερτς, ο Τζορτζ Κλούνεϊ, η Έμα Στόουν, ο Ντουέιν Τζόνσον, ο Άνταμ Σάντλερ και ο Ίντρις Έλμπα είναι μερικά μόνο από τα ηχηρά ονόματα που πρωταγωνιστούν σε ταινίες του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν την Τρίτη το πλήρες πρόγραμμα της 82ης διοργάνωσης, που σηματοδοτεί την έναρξη μιας πυκνής φθινοπωρινής σεζόν κινηματογραφικών φεστιβάλ, από τον Αύγουστο.

«Bugonia»: Η επιστροφή του Λάνθιμου και της Έμα Στόουν 

Δύο χρόνια μετά την παγκόσμια πρεμιέρα του «Poor Things» στο ίδιο φεστιβάλ, ο Γιώργος Λάνθιμος και η Έμα Στόουν επιστρέφουν στη Μόστρα με το «Bugonia», αγγλόφωνο remake της νοτιοκορεάτικης sci-fi κωμωδίας «Save the Green Planet!», που συμμετέχει στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα. Στην ίδια ενότητα επιστρέφει και ο Τζορτζ Κλούνεϊ, πρωταγωνιστώντας στο «Jay Kelly» του Νόα Μπάουμπακ, όπου υποδύεται έναν διάσημο ηθοποιό που ταξιδεύει στην Ευρώπη με τον μακροχρόνιο μάνατζέρ του, τον οποίο ενσαρκώνει ο Άνταμ Σάντλερ.

Μεταξύ των πιο πολυαναμενόμενων τίτλων που διεκδικούν τον Χρυσό Λέοντα περιλαμβάνονται το «Frankenstein» του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο, με τον Όσκαρ Άιζακ ως Βίκτορ Φρανκενστάιν και τον Τζέικομπ Ελόρντι ως τέρας· το αθλητικό δράμα «The Smashing Machine» των Μπένι Σάφντι με τον Ντουέιν Τζόνσον στον ρόλο του MMA μαχητή Μαρκ Κερ και την Έμιλι Μπλαντ· καθώς και το πολιτικό θρίλερ «The Wizard of the Kremlin» του Ολιβιέ Ασαγιάς, με τον Τζουντ Λο στον ρόλο του Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Πολ Ντάνο ως επικοινωνιακό του σύμβουλο.

Τζιμ Τζάρμους και Παρκ Τσαν-γουκ στο διαγωνιστικό τμήμα

Στην ίδια ενότητα συμμετέχουν και το «A House of Dynamite» της Κάθριν Μπίγκελοου, που αφορά ένα επικείμενο πυραυλικό χτύπημα στις ΗΠΑ και πρωταγωνιστές τους Ίντρις Έλμπα και Ρεμπέκα Φέργκιουσον· το ανθολόγιο «Father Mother Sister Brother» του Τζιμ Τζάρμους, με την Κέιτ Μπλάνσετ και τον Άνταμ Ντράιβερ· καθώς και έργα αναγνωρισμένων σκηνοθετών όπως το «No Other Choice» του Παρκ Τσαν-γουκ, το «Orphan» του Λάσλο Νέμες και το «L’étranger» του Φρανσουά Οζόν, διασκευή του έργου του Αλμπέρ Καμί.

Μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται να προκαλέσει και η ταινία της Κάουθερ Μπεν Χανιά «The Voice of Hind Rajab», εμπνευσμένη από την πραγματική ιστορία ενός μικρού κοριτσιού που σκοτώθηκε μαζί με έξι συγγενείς της, όταν εγκλωβίστηκαν στο αυτοκίνητό τους υπό ισραηλινά πυρά στη βόρεια Γάζα.

Εκτός διαγωνισμού θα κάνει πρεμιέρα το «After the Hunt» του Λούκα Γκουαντανίνο, ένα ψυχολογικό θρίλερ γύρω από μία καταγγελία σεξουαλικής βίας σε αμερικανικό πανεπιστήμιο. Η ταινία σηματοδοτεί την πρώτη εμφάνιση της Τζούλια Ρόμπερτς στο φεστιβάλ και συμπρωταγωνιστούν ο Άντριου Γκάρφιλντ και η Άγιο Εντεμπίρι.

Εκτός διαγωνισμού επίσης προβάλλεται το «In the Hand of Dante» του Τζούλιαν Σνάμπελ, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα, με τους Όσκαρ Άιζακ, Γκαλ Γκαντότ, Αλ Πατσίνο και συμμετοχή του Μάρτιν Σκορσέζε σε υποκριτικό ρόλο. Ο Γκας Βαν Σαντ παρουσιάζει το «Dead Man’s Wire», με τον Μπιλ Σκάρσγκαρντ, τον Κόλμαν Ντομίνγκο και εκ νέου τον Πατσίνο.

Με το «La Grazia» του Πάολο Σορεντίνο θα ξεκινήσει το φεστιβάλ

Το φεστιβάλ, που διεξάγεται στο Λίντο της Βενετίας, ξεκινά στις 27 Αυγούστου με την πρεμιέρα της ταινίας «La Grazia» του Πάολο Σορεντίνο, με τον Τόνι Σερβίλλο και την Άννα Φερτζέτι, και ολοκληρώνεται στις 6 Σεπτεμβρίου. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του διαγωνιστικού είναι ο Αμερικανός σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν, ενώ συμμετέχουν επίσης η ηθοποιός Φερνάντα Τόρες και οι σκηνοθέτες Κριστιάν Μούνγκιου, Μοχάμαντ Ρασουλόφ και Μάουρα Ντελπέρο.

Λαμπερή η 82η Μόστρα: Κλούνεϊ, Λάνθιμος και Ρόμπερτς στο επίκεντρο του Φεστιβάλ Βενετίας Facebook Twitter
Στιγμιότυπο του «La Grazia» του Πάολο Σορεντίνο / Φωτ: Andrea Pirrello / Venice Film Festival

Η Βενετία έχει καθιερωθεί ως κορυφαία πλατφόρμα έναρξης της οσκαρικής σεζόν, με ταινίες όπως οι «The Shape of Water», «Spotlight», «Nomadland» και «Birdman» να ξεκινούν την πορεία τους εκεί, όπως και πολλοί ακόμη υποψήφιοι. Στην περσινή διοργάνωση ξεχώρισε το «The Brutalist» του Μπρέιντι Κόρμπετ, το οποίο κέρδισε τρία Όσκαρ, ανάμεσά τους και το Α' Ανδρικού Ρόλου για τον Άντριεν Μπρόντι.

Λαμπερή η 82η Μόστρα: Κλούνεϊ, Λάνθιμος και Ρόμπερτς στο επίκεντρο του Φεστιβάλ Βενετίας Facebook Twitter
Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του διαγωνιστικού, ο σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν / Φωτ: EPA, αρχείου

Φέτος, ο Κόρμπετ επιστρέφει ως σεναριογράφος της διαγωνιζόμενης ταινίας «The Testament of Ann Lee», την οποία σκηνοθέτησε η σύντροφός του Μόνα Φαστβολντ, με πρωταγωνίστρια την Αμάντα Σέιφριντ. Όπως και το «The Brutalist», έχει γυριστεί σε φιλμ 70mm, αλλά διαρκεί αισθητά λιγότερο.

Λαμπερή η 82η Μόστρα: Κλούνεϊ, Λάνθιμος και Ρόμπερτς στο επίκεντρο του Φεστιβάλ Βενετίας Facebook Twitter
Ο Μπρέιντι Κορμπέτ και η σύντροφός του Μόνα Φαστβολντ / Φωτ: EPA, αρχείου

Η Μόστρα φιλοξενεί επίσης 15 ντοκιμαντέρ εκτός διαγωνισμού, ανάμεσά τους έργα των Λόρα Πόιτρας (βραβευμένη με Χρυσό Λέοντα), Μαρκ Όμπενχαους («Cover-Up» για τον δημοσιογράφο Σέιμουρ Χερς), Σοφία Κόπολα («Marc by Sofia», για τη φιλία της με τον σχεδιαστή Μαρκ Τζέικομπς), Βέρνερ Χέρτσογκ («Ghost Elephants») και «Kim Novak’s Vertigo».

Η Κιμ Νόβακ και ο Βέρνερ Χέρτσογκ θα τιμηθούν με βραβεία για το σύνολο της προσφοράς τους στο πλαίσιο του φεστιβάλ.

Με πληροφορίες από Associated Press

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι σημαίνει ενοχή αν η βία δεν είναι μόνο επιλογή;

Ειδήσεις / Τι σημαίνει για έναν γονιό να ακούει ότι η βία δεν είναι μόνο επιλογή;

Στο νέο της βιβλίο Original Sin, η γενετίστρια της συμπεριφοράς Κάθριν Πέιτζ Χάρντεν εξετάζει τι αλλάζει όταν η βιολογία μπαίνει μέσα στην ιστορία του εγκλήματος. Το ερώτημα δεν αφορά μόνο την επιστήμη ή τη δικαιοσύνη, αλλά και τους γονείς: τι σημαίνει να μεγαλώνεις ένα παιδί αν η βία, η παρόρμηση και η ευθύνη είναι πιο σύνθετες απ’ όσο θέλαμε να πιστεύουμε;
THE LIFO TEAM
Η τεχνητή νοημοσύνη ξαναγράφει την ιστορία ενός ύστερου έργου του Ελ Γκρέκο

Πολιτισμός / Η τεχνητή νοημοσύνη ξαναγράφει την ιστορία ενός ύστερου έργου του Ελ Γκρέκο

Η «Βάπτιση του Χριστού» θεωρούνταν επί χρόνια έργο του Ελ Γκρέκο και του εργαστηρίου του. Τώρα, μια νέα ανάλυση με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης υποστηρίζει ότι ο ίδιος ο ζωγράφος μπορεί να είχε πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή απ’ όσο πιστεύαμε.
THE LIFO TEAM
Η Μαντόνα ψάχνει τα χαμένα αρχειακά ρούχα του Coachella και προσφέρει αμοιβή

Πολιτισμός / Η Μαντόνα ψάχνει τα χαμένα αρχειακά ρούχα του Coachella και προσφέρει αμοιβή

Μετά την εμφάνισή της στο Coachella δίπλα στη Σαμπρίνα Κάρπεντερ, η Μαντόνα αποκάλυψε ότι χάθηκαν τα αρχειακά ρούχα που φορούσε και προσφέρει αμοιβή για την επιστροφή τους. Οπως λέει, δεν είναι απλώς σκηνικά κομμάτια, αλλά μέρος της ιστορίας της.
THE LIFO TEAM
Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΦΟΡΑΕΙ ΠΡΑΝΤΑ 2 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΜΕΡΙΛ ΣΤΡΙΠ ΑΝ ΧΑΘΑΓΟΥΕΪ

Πολιτισμός / «Ο Διάβολος Φοράει Prada 2»: Παγκόσμια πρεμιέρα για την ταινία - Οι εμφανίσεις των πρωταγωνιστών

Κάθε εμφάνιση ανέδειξε μερικά από τα πιο αξιοπρόσεκτα στυλ της σεζόν, συμπεριλαμβανομένων δημιουργιών από τους Susan Fang, Schiaparelli, Valentino, Chanel, Stella McCartney και, φυσικά, Prada
THE LIFO TEAM
«Μακάρι να ήμασταν πεταλούδες»: Βρέθηκαν οι κλεμμένες ερωτικές επιστολές του Τζον Κιτς

Πολιτισμός / «Μακάρι να ήμασταν πεταλούδες»: Βρέθηκαν οι κλεμμένες ερωτικές επιστολές του Τζον Κιτς

Οκτώ αυθεντικές επιστολές που είχε στείλει ο Τζον Κιτς στη Φάνι Μπρον, τον μεγάλο έρωτα της σύντομης ζωής του, βρέθηκαν έπειτα από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες εξαφάνισης και επιστρέφουν στους κληρονόμους της οικογένειας Γουίτνεϊ. Δεν επιστρέφει μόνο ένα χαμένο λογοτεχνικό αρχείο, αλλά η φωνή ενός νεαρού άνδρα που έγραφε στη γυναίκα που αγαπούσε ενώ ήξερε πως ο χρόνος του ήταν λίγος.
THE LIFO TEAM
Δικαστική ήττα για τον Μιτς Γουάινχαουζ στην υπόθεση με τα αντικείμενα της Έιμι Γουάινχαουζ

Πολιτισμός / Δικαστική ήττα για τον Μιτς Γουάινχαουζ στην υπόθεση με τα αντικείμενα της Έιμι Γουάινχαουζ

Ο πατέρας της Έιμι Γουάινχαουζ έχασε στο High Court του Λονδίνου την αγωγή που είχε καταθέσει κατά της πρώην στιλίστριας της τραγουδίστριας, Ναόμι Πάρι, και της φίλης της, Κατριόνα Γκούρλεϊ, για την πώληση αντικειμένων που συνδέονταν με την κόρη του
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Τζ. Γκ. Μπάλαρντ που μετατράπηκε σε χρονικό θανάτου

Πολιτισμός / Η βιογραφία του Τζ. Γκ. Μπάλαρντ που μετατράπηκε σε χρονικό θανάτου

Η κυκλοφορία του The Illuminated Man φέρνει στο προσκήνιο όχι μόνο μια νέα βιογραφική ανάγνωση του Τζ. Γκ. Μπάλαρντ, αλλά και την ιστορία του Κρίστοφερ Πριστ, που πέθανε πριν προλάβει να ολοκληρώσει το βιβλίο. Το αποτέλεσμα είναι ένα παράξενο και συγκινητικό υβρίδιο: μισή μελέτη για τον Μπάλαρντ, μισό βιβλίο πένθους.
THE LIFO TEAM
Τίτλοι τέλους για τον πολιτιστικό οργανισμό ΝΕΟΝ

Πολιτισμός / Τίτλοι τέλους για τον πολιτιστικό οργανισμό ΝΕΟΝ

Μετά από 14 χρόνια ολοκληρώνει την αποστολή του, έχοντας συμβάλει στη δημιουργία ενός καινούργιου κοινού με ενδιαφέρον για τη σύγχρονη τέχνη. «Το περιβάλλον στη δημιουργία του οποίου συνεισέφερε ο ΝΕΟΝ δεν μας χρειάζεται πλέον», δήλωσε ο ιδρυτής του Δημήτρης Δασκαλόπουλος.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Φαχρελνισά Ζεΐντ επιστρέφει στο Λονδίνο και μαζί της επιστρέφει ένας ολόκληρος κόσμος

Πολιτισμός / Η Φαχρελνισά Ζεΐντ επιστρέφει στο Λονδίνο και μαζί της επιστρέφει ένας ολόκληρος κόσμος

Από την οθωμανική ελίτ στην κορυφή του μοντερνισμού: Η έκθεση “Immersion” στο Λονδίνο ξανασυστήνει τη Φαχρελνισά Ζεΐντ, αποδεικνύοντας ότι το έργο της παραμένει πιο ανήσυχο και εκθαμβωτικό από τη μυθιστορηματική ζωή της.
THE LIFO TEAM
Ενα αθηναϊκό φιλμ, η ποίηση και ο Μπέλα Ταρ: τι είπε ο Τσάρλι Κάουφμαν στο Sands Festival

Πολιτισμός / Ενα αθηναϊκό φιλμ, η ποίηση και ο Μπέλα Ταρ: τι είπε ο Τσάρλι Κάουφμαν στο Sands Festival

Με αφορμή το How to Shoot a Ghost, ο Τσάρλι Κάουφμαν εμφανίστηκε στο φεστιβάλ της Σκωτίας και μίλησε για το είδος του σινεμά που θέλει να φτιάχνει σήμερα. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν η ποίηση, η αργή εικόνα και η απόρριψη της «συμβατικής ψυχαγωγίας».
THE LIFO TEAM
Κι είμαστε ακόμα ζωντανοί, μέσα πια στη σκηνή: από τη selfie της Ellen, στη Madonna και την Σαμπρίνα Κάρπεντερ

Πολιτισμός / Κι είμαστε ακόμα ζωντανοί, μέσα πια στη σκηνή: από τη σέλφι της Έλεν ΝτιΤζένερις, στη Μαντόνα και τη Σαμπρίνα Κάρπεντερ

Αν η σέλφι της Έλεν ΝτιΤζένερις στα Οσκαρ του 2014 έμοιαζε, εκ των υστέρων, με την τελευταία μεγάλη εικόνα μιας παλιάς πια κοινής, συλλογικής γλώσσας, η εμφάνιση της Μαντόνα στο πλευρό της Σαμπρίνα Κάρπεντερ σήμανε μια για πάντα τη μετάλλαξή της.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ποιος έφτιαξε τη σκοτεινή φήμη του Alfred Hitchcock; Ενα νέο βιβλίο ξανανοίγει τη διαμάχη

Πολιτισμός / Ποιος έφτιαξε τη σκοτεινή φήμη του Άλφρεντ Χίτσκοκ; Ένα νέο βιβλίο ξανανοίγει τη διαμάχη

Η κυκλοφορία του «A Century of Hitchcock: The Man, the Myths, the Legacy» στις 9 Ιουνίου ξαναφέρνει στο προσκήνιο μία από τις πιο φορτισμένες συζητήσεις στην ιστορία του σινεμά: πώς χτίστηκε η σκοτεινή δημόσια εικόνα του Άλφρεντ Χίτσκοκ και πόσο από αυτήν ανήκει στα γεγονότα, στις μαρτυρίες και στις βιογραφίες που ακολούθησαν.
THE LIFO TEAM
Τι βραβεύει σήμερα ένα μουσείο; Οι πέντε φιναλίστ για το Museum of the Year στη Βρετανία

Πολιτισμός / Τι βραβεύει σήμερα ένα μουσείο; Οι πέντε φιναλίστ για το Museum of the Year στη Βρετανία

Το Art Fund ανακοίνωσε τους πέντε φιναλίστ για το Museum of the Year 2026: τη National Gallery, το V&A East Storehouse, το Norwich Castle Museum & Art Gallery, το The Box στο Πλίμουθ και το Fitzwilliam Museum στο Κέιμπριτζ. Ο νικητής του βραβείου των 120.000 λιρών θα ανακοινωθεί στις 25 Ιουνίου στο Λονδίνο.
THE LIFO TEAM