ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Η τεχνητή νοημοσύνη έλυσε το μυστήριο με αριστούργημα του Ραφαήλ

Η τεχνητή νοημοσύνη απέδειξε τι πάει λάθος με γνωστό πίνακα του ζωγράφου Ραφαήλ Facebook Twitter
Φωτ.: Prada Museum
0

Το μυστήριο ενός αριστουργήματος του αναγεννησιακού ζωγράφου Ραφαήλ μπορεί εν τέλει να λύθηκε χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη. 

Ο αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης του πανεπιστημίου του Μπράντφορντ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το μεγαλύτερο μέρος της Madonna della Rosa (Παναγία με ρόδο, 1518-1520) ήταν έργο του αναγεννησιακού δασκάλου, αλλά όχι και το πρόσωπο του Ιωσήφ. 

Η Madonna della Rosa απασχολεί τους ειδικούς της τέχνης εδώ και αιώνες. Ο πίνακας απεικονίζει τη Παναγία Μαρία, τον Ιωσήφ, το θείο βρέφος και τον Ιωάννη τον Βαπτιστή μωρό. Θεωρούνταν ότι ήταν αποκλειστικά έργο του Ραφαήλ μέχρι που διατυπώθηκαν αμφιβολίες τον 19ο αιώνα.

Οι ιστορικοί τέχνης υποστήριξαν ότι θα έπρεπε να αποδοθεί και στους μαθητές του εργαστηρίου του. Ορισμένοι είπαν ότι η μορφή του Ιωσήφ έμοιαζε διαφορετική και δεν θα μπορούσε να είναι από το χέρι του Ραφαήλ. Άλλοι πίστευαν ότι το κάτω τμήμα, με το τριαντάφυλλο, είχε ζωγραφιστεί από κάποιον άλλο. Στην Ισπανία, ο πίνακας αποδίδεται πάντα στον Ραφαήλ.

Πλέον, ο πίνακας δοκιμάστηκε από την τεχνητή νοημοσύνη που ανέπτυξε ο Hassan Ugail, καθηγητής οπτικής πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ. Το συμπέρασμά του είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του πίνακα είναι του Ραφαήλ, αλλά το πρόσωπο του Ιωσήφ είναι από διαφορετικό χέρι. Το κατώτερο τμήμα είναι «πιθανότατα» του ίδιου του ζωγράφου. 

Πώς λειτούργησε ο αλγόριθμος της τεχνητής νοημοσύνης

Ο Ugail δήλωσε ότι ο αλγόριθμος αναπτύχθηκε αφού εξέτασε με εξαιρετική λεπτομέρεια 49 αδιαμφισβήτητα έργα του Ραφαήλ και μπορεί, ως αποτέλεσμα, να αναγνωρίζει αυθεντικά έργα του καλλιτέχνη με ακρίβεια 98%.

«Ο υπολογιστής εξετάζει με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια έναν πίνακα», δήλωσε ο Ugail.«Όχι μόνο το πρόσωπο, εξετάζει όλα τα μέρη του και μαθαίνει για την παλέτα των χρωμάτων, τις αποχρώσεις, τους τόνους και τις πινελιές. Κατανοεί τον πίνακα με την κάθε του λεπτομέρεια, μαθαίνει όλα τα βασικά χαρακτηριστικά του χεριού του Ραφαήλ».

Στην περίπτωση της Madonna della Rosa, οι αρχικές δοκιμές έδειξαν ότι το 60% του πίνακα ήταν του Ραφαήλ. Στη συνέχεια, ο υπολογιστής εξέτασε τον πίνακα ανά τμήμα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πρόσωπο του Ιωσήφ δεν ήταν του Ραφαήλ.

Το εύρημα αποτελεί μέρος μιας νέας εργασίας που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Heritage Science. Ο Ugail πιστεύει ότι οι ιστορικοί τέχνης θα πεισθούν τελικά και θα δουν την τεχνητή νοημοσύνη ως ένα βασικό εργαλείο αυθεντικότητας της μεγάλης τέχνης. Τόνισε ότι δεν πιστεύει ότι μπορεί να αντικαταστήσει τους ανθρώπους.

Με πληροφορίες από Guardian

 
Πολιτισμός
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το περιοδικό Monocle επέλεξε τους Point Supreme ως το καλύτερο αρχιτεκτονικό γραφείο για έργα κατοικίας στον κόσμο.

Πολιτισμός / Το Monocle επέλεξε τους Αθηναίους Point Supreme ως το καλύτερο αρχιτεκτονικό γραφείο για έργα κατοικίας στον κόσμο

Στην ίδια λίστα που περιλαμβάνει 50 βραβεία για ανθρώπους και έργα που επιδιώκουν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και που βοηθούν στη δημιουργία κοινοτήτων συναντάμε και ένα αθηναϊκό βιβλιοπωλείο.
NEWSROOM
Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Πολιτισμός / Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού την Κυριακή στο ΚΠΙΣΝ

Η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει το τελευταίο και, κατά γενική παραδοχή, σπουδαιότερο διήγημά του Γεωργίου Βιζυηνού την Κυριακή στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ.
NEWSROOM